Luiten doet niet mee aan birdiefeest

Joost Luiten slaagde er niet in om te doen wat anderen wel deden op dag 3 van het Mallorca Open: veel birdies maken.

Joost Luiten

Net als op vrijdag maakte Luiten (foto boven) twee birdies en een bogey voor een 70 op de par-71 baan van Son Muntander. In de laatste twee ronden stond er slechts één birdie op een par-3 of par-4 op zijn kaart.
Met nog achttien holes te spelen staat Luiten met zes onder par op de dertigste plaats. Vrijdag was hij nog de nummer vijftien van het klassement na 54 holes.
De meesten van de 74 spelers die de cut haalden, scoorden er zaterdag lustig op los: de gemiddelde score was in de middag, toen ook Luiten in actie kwam, 67,6 – wat maar weer eens aangaf dat het met twee miljoen gedoteerde toernooi net als vorig jaar op een doodgewone vakantiebaan wordt gespeeld.

Joost Luiten steeg op de virtuele jaarranglijst van de 139ste naar de 137ste plaats. Zoals bekend moet hij volgende week na het Portugal Masters in de top-117 staan om zijn huidige kaart behouden. Zo niet, dan kan hij spelen op basis van zijn positie op de Career Money List van de DP World Tour. Deelname aan Rolex-toernooien en andere grote wedstrijden wordt dan lastig
‘An absolute nightmare’, zei Sam Torrance over Luitens situatie. De voormalige Ryder Cup-captain is deze week op Mallorca als verslaggever van Sky Sports.
Met andere woorden: ook als de zesvoudige winnaar op de DP World Tour het zondag goed doet, dan is er in de Algarve nog steeds een topresultaat nodig.

De twee andere Nederlanders deed het zaterdag beter.
Daan Huizing ging met een 67 (vijf birdies) naar negen onder en de gedeelde zestiende plaats. Op de jaarranking is hij nu virtueel 112de.
Met een eagle op de par-4 achttiende speelde Darius van Driel zich naar een 65 en een totaal van elf onder. Hij is nu negende in het klassement van het Mallorca Open en op de ranglijst is Van Driel virtueel 108ste.
Van Driel holede op achttien vanaf 127 meter uit.

Er werden zaterdag niet minder dan driehonderd birdies en dertien eagles gemaakt op de baan die even buiten Palma de Mallorca ligt.
Yannik Paul had zelfs een reële kans op een 59, maar de Duitser strandde op ‘slechts’ een 62 en een totaal van zestien onder par.
De debutant op het hoogste niveau deelt de eerste plaats met de Nieuw-Zeeland Ryan Fox, die onlangs het veel sterker bezette Alfred Dunhill Links Championship won.
Fox speelde Son Muntander zaterdag in 65 slagen.
Marcus Armitage uit Engeland ging met een 63 naar veertien onder en de derde plaats, die hij deelt met zijn landgenoot Dale Whitnell. Richard Mansell had met een 61 de beste score van de dag. Deze Engelsman maakte tien birdies, waarvan niet minder dan acht na de turn. Hij is nu vijfde.
Ziggo Sport Golf en Golf TV zenden de vierde ronde zondag van 12.30 tot ongeveer 17.30 uur live uit

Tour
  • Golfsupport.nl