Regels: Vreemde obstakels in de baan

Voormalig nationaal en internationaal referee Ingeborg 'Pluis' Slikker kijkt in haar regelrubriek nog altijd met een regeloog naar alles wat zich op de golfbaan afspeelt. Dit keer viel haar oog op robotmaaiers en schapen. Hoe moet je daar regeltechnisch mee omgaan?

Omdat op een robotmaaier geen greenkeeper zit, hoef je niet te wachten met slaan, al is dat in veel situaties wel aan te raden. De regels zijn als volgt:

Als je tegen de maaier aanslaat, zul je de bal moeten spelen zoals hij dan ligt.

Als de bal (die op de fairway ligt) in beweging komt door de maaimachine en dat ook geconstateerd is, moet je een bal terugleggen op de oorspronkelijke plek (Regel 9.2b en 9.6). Weet je die plek niet meer? Dan moet je schatten waar die was (Regel 14.2). Twijfel je of de bal bewogen is? Dan spelen zoals deze ligt.

Vind je je bal in stukken terug omdat de maaimachine eroverheen is gereden? Dan geldt de tweede bullet, want de bal is dan zeker bewogen door de machine. En omdat je elke willekeurige bal mag terugleggen, is het probleem dat hij in stukken is gereden ook meteen opgelost.

Volg je deze regels, dan krijg je geen straf. Als je de bal terugplaatst of speelt vanaf de plek waar je hem vindt daar waar het niet had gemogen, dan krijg je twee strafslagen (matchplay: verlies van de hole).

Schapen

Persoonlijk vind ik dat schapen prachtig werk verrichten op de golfbanen waar ze ingezet worden. Het oogt met name zoveel natuurlijker dan een bosmaaier en ze komen op plekken waar de greenkeepers niet gemakkelijk bij kunnen. Maar een tijdelijke regel is wel noodzakelijk als ze er zijn. Op Noordwijk wordt de volgende tekst gebruikt: Een door schrikdraad gemarkeerd gebied met grazende schapen (met of zonder schapen binnen de afrastering) is een verboden speelzone die moet worden beschouwd als een abnormale baanomstandigheid. Deze verboden speelzone strekt zich uit tot één clublengte buiten het schrikdraad. Bij een belemmering door deze speelzone is het verplicht deze zonder straf te ontwijken volgens Regel 16.1f.

Als de schapen pal voor je neus staan en je bang bent ze te raken, dan helpt geen regel je. Maar ik zou er alle begrip voor kunnen opbrengen als je dan iets opzij gaat om je bal te spelen. Doet die situatie zich vaak voor, dan moet je óf les nemen óf met je club gaan overleggen dat de schapen niet altijd voor die tee moeten grazen.

Laatste nieuws