Van Driel hoog op leaderboard in Spanje

Darius van Driel heeft in de laatste weken van het seizoen een topfinish nodig voor lijfsbehoud. Het Open Espana is pas halverwege maar het uitgangspunt voor de Zuid-Hollander is goed voor de tweede helft van het toernooi. Na 36 holes staat hij gedeeld vijfde.
@media (max-width: 679px){#fig-641b2a6ccd523 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-641b2a6ccd523 img{#fig-641b2a6ccd523 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-641b2a6ccd523 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-641b2a6ccd523 img{#fig-641b2a6ccd523 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-641b2a6ccd523 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-641b2a6ccd523 img{#fig-641b2a6ccd523 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-641b2a6ccd523 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-641b2a6ccd523 img{#fig-641b2a6ccd523 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}darius van driel

Dat is altijd nog net even lager dan zijn positie na de eerste ronde. Een uitstekende 63 op de eerste dag in de Spaanse hoofdstad bezorgde de nummer 131 van de Order of Merit een gedeeld eerste plaats. Die luxepositie wist hij op de tweede dag niet vast te houden, maar met een degelijke 69 wist hij zich behoorlijl te handhaven in de top van het klassement. De achterstand op koplopers Paul Waring en Stephen Gallacher is met twee slagen (-10 tegen -12) te overzien.

Het gat me de koplopers is voor Joost Luiten (T46), Daan Huizing (T54) en Wil Besseling (T54) een stuk groter, maar het goede nieuws is dat ook zij het weekend haalden en dus nog twee dagen hebben wat aan hun klassering te doen. Voor Besseling dus een kans om plaatsen te winnen in zijn jacht op deelname aan de seizoensfinale in Dubai, voor Luiten en Huizing goede vooruitzichten om zich veilig te spelen voor 2023.

Challenge Tour

Een niveautje lager bewezen Lars van Meijel en Robbie van West zichzelf eveneens een goede dienst door zich te plaatsen voor het weekend. Hoewel zowel Van West (T32) als Van Meijel (T50) niet veel hebben aan een finish in de middenmoot hebben beiden nog 36 holes om verder te stijgen in het British Challenge op St. Mellion Estate.

LPGA Tour

Dewi Weber heeft, net als Van Driel, een goede finish nodig om haar kaart veilig te stellen. In een van de laatste wedstrijden van het seizoen op de LPGA Tour heeft ze de kans daarop nog altijd in eigen hand. In het door de Engelse Jodi Ewart Shadaff met -11 aangevoerde toernooi, staat de Nederlandse met -2 net buiten de top-30. Voor Anne van Dam zit het seizoen in Amerika er op. De Nederlandse nummer 1 mist in het Mediheal Championship de cut en is daarmee uitgespeeld op de LPGA. Misschien wel voor langere tijd. Waar ze in 2022 speelde op een kleine kaart en de hoop hier en daar via een invite of qualifier in het veld te komen, liet ze aan Podje Golf weten de focus voor 2023 op Europa te richten.

Qualifying School

Op Mottram Hall en Golf d Hardelot kwam First Stage van Qualifying School ten einde, nadat eerder op zeven andere locaties pogingen werden gedaan om een plaats in Second Stage, en daarmee de droom op een kaart voor de DP World Tour levend te houden.

In Frankrijk stoomden Philip Bootsma (T2), Dario Antonisse (T20) en Kiet van der Weele (T20) door naar de volgende fase, terwijl het doek viel voor Mats Markovits, Rodi Vlasveld en Nordin van Tilburg. In Engeland had het toernooi ook vandaag moeten eindigen, maar na de eerste twee holes werden de scores niet meer bijgewerkt en bleven ook updates via andere kanalen uit.

Niet alleen voor de DP World Tour stonden spelers aan de strart om een kaart in de wacht te slepen, dat gebeurde ook op de Pro Golf Tour. Hoewel de druk daar aanzienlijk minder groot was dan op het hogere niveau ( voor het gros van de deelnemers ligt hoe dan ook een startbewijs klaar, alleen: hoe hoger hoe beter je kaart) maar de derde plaats van Michael Wedema en de negentiende plaats van Mike Korver bezorgde hen wel de zekerheid dat ze in 2023 een vol seizoen op het Duitse satellietcircuit mogen spelen.

En verder...

Ook elders op de wereld deden landgenoten van zich spreken. Waar Guido van der Valk net misgreep voor zijn tweede zege van het seizoen op de Philippine Tour, liet Rowan Caron zien dat hij misschien ver weg speelt, maar allerminst in de schaduw. De in Las Vegas woonachtige Brabander maakt zich op voor Second Stage van Qualifying School voor de Korn Ferry Tour en liet in de Pasadera Cup zien dat het met de vorm wel goed zit. Vooral dankzij een 58 (!!) in de tweede ronde sleepte hij de overwinning in de wacht. Op een van de laatste reguliere toernooien van de LETAS hield Lauren Holmey haar kansen op een plek bij de beste vijf in leven door de cut te halen in het Santander Golf Tour Burgos. Marit Harryvan staat er met -5 het beste voor en ook Zhen Bontan staat er als gedeeld 19e beter voor, maar de Nederlandse Francaise heeft nog 18 holes – en het slottoernooi – om haar positie op de Order of Merit te verbeteren.

Laatste nieuws