Sluiproute LIV doorzien

Ze dachten een handige manier gevonden te hebben om toch aan wereldranglijstpunten te komen, maar de OWGR stak een stokje voor het plan van LIV Golf.

golfsupport

Toegegeven, het leek een handige set van het rebellencircuit. Sluit een alliantie met een klein, slapend circuit - de laatste wedstrijd werd zo'n twee jaar geleden gespeeld - en lift direct mee op de rechten die zij hebben voor het verdelen van wereldranglijstpunten.

De MENA Tour is een klein circuit met wedstrijden in het Midden-Oosten en Afrika met prijzengelden die zelden boven de $75.000 komen. Het circuit is (was) vooral een springplank voor jong talent - het kende in de persoon van Pierre Verlaar Jr (2017) zelfs een Nederlandse winnaar - maar mocht gisteren plots alle spelers van LIV welkom heten als lid van het circuit.

Met groot enthousiasme werd het plan om een samenwerking met de MENA-Tour aan te gaan door de spelers van LIV verwelkomd, maar dat was buiten de waard OWGR gerekend.

'Op vijf oktober (!, red) ontvingen we een bericht van de MENA Tour met de mededeling dat er een nadrukkelijke wijziging van het lidmaatschap van het circuit had plaatsgevonden waarbij uit de details van het seizoen bleek dat de eerste twee wedstrijden van het seizoen dezelfde waren als die van de LIV Golf Invitational Series in Bangkok en Jeddah. Het door de MENA Tour gecommuniceerde veld bevestigde dat het hier om hetzelfde event ging.'

De 'list' van Norman & Co was daarmee 'doorzien' en hoewel er met veel bombarie was aangekondigd dat er met onmiddellijke ingang punten te verdienen zouden zijn in de uit 54 holes bestaande wedstrijden zonder cut en met een beperkt veld, haalde de OWGR daar direct een streep door.

'De wijzigingen in de structuur van de MENA Tour zijn van dien aard dat we niet voldoende tijd hebben om de aanvraag volledig te beoordelen voor aanvang van genoemde toernooien. Reguliere toernooien van het circuit worden gespeeld over 54 of 72 holes met na 36 holes een cut. Toernooien die volgens deze regels worden gespeeld blijven recht houden op punten.'

Een lelijke streep door de rekening van LIV dat dacht met deze alliantie direct bingo te hebben. De afwijzing van de punten is overigens niet definitief, zo benadrukt de OWGR.

Net als bij de eerdere wedstrijden van het circuit zijn er in Bangkok en Jeddah alleen dollars te winnen en geen wereldranglijstpunten.
Tour
  • Golfsupport