Deze Week in Golf

Vanwege een rugblessure zakte Joost Luiten weg in Italië en sloeg hij het Open de France Open over. Luiten speelt nu wel in het Alfred Dunhill Links Championship – net als Van Driel en Huizing … Zwak veld op PGA Tour … Weber speelt in Texas … Van Meijel terug op vertrouwd terrein … Eindfase op Pro Golf en Alps Tour

St. Andrews

DP World Tour
Kampioenschap:
Alfred Dunhill Links Championship
Data: 29 september – 2 oktober 2022
Banen: Old Course St. Andrews, Carnoustie Golf Links, Kingsbarns Golf Links, Fife (Sch)
Par: 72 / 72 / 72
Lengte: 6.691 / 6.760 / 6.609 meter
Prijzengeld: $ 5.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 10.00 uur via website DP World Tour
Televisie:
Alle dagen Live op Ziggo Sport en Golf TV. Donderdag tot en met zaterdag van 13.00 – 18.00 uur. Zondag van 12.30 – 18.00 uur
Nederlanders: Joost Luiten, Darius van Driel en Daan Huizing
Mooie namen: Rory McIlroy, Matt Fitzpatrick, Billy Horschel, Shane Lowry, Tyrrell Hatton, Thomas Pieters en Tommy Fleetwood:
Saoedische tour-spelers: Louis Oosthuizen, Talor Gooch, Shaun Norris, Branden Grace, Laurie Canter, Richard Bland en Adrian Otaegui.
Patrick Reed, die vorige week in Frankrijk beledigd was omdat hij niet werd geïnterviewd, niet aan de pro-am 'hoefde' mee te doen en een 'gewone' starttijd kreeg toebedeeld, kwam ondanks een wildcard van Dunhill niet naar Schotland. Reed, de man van de belachelijke rechtszaak tegen Brandel Chamblee (eis: 750 miljoen), miste in Frankrijk roemloos de cut en vergat zich kennelijk voor het Dunhill Links in te schrijven.
Winnaar in 2021: Danny Willett (Eng)
Laatste winnaars: 2021 – Danny Willett (Eng), 2020 – niet gespeeld vanwege covid-19, 2019 – Victor Perez (Fra), 2018 -Lucas Bjerregaard (Den), 2017 – Tyrrell Hatton (Eng), 2016 – Tyrrel Hatton (Eng)
Bijzonderheden: de herfstklassieker van de DP World Tour is er een die weer de nodige spelers van het Saoedische circuit trekt. Deels (Oosthuizen, Grace) vanwege de Zuid-Afrikaans organisator (de miljardair en Dunhill-eigenaar Johann Rupert) en deels (Gooch) om wereldranglijstpunten te vergaren.
Dit jaarlijkse feestje van golf, zien en gezien worden, is een kopie van de (Amerikaanse) Pebble Beach National Pro-am. Dat er op drie Schotse topbanen wordt gespeeld, geeft dit toernooi wat meer cachet. En dat er vijf miljoen in de pot zit, helpt natuurlijk ook wel.
Iedere pro is gekoppeld aan een amateur, die of (heel) bekend is of duizenden euro’s heeft betaald om mee te doen. De cut is pas na 54 holes, omdat iedereen alle drie de banen moet/mag spelen.

PGA Tour
Kampioenschap:
Sanderson Farms Championship
Data: 29 september – 2 oktober 2022
Baan: The Country Club of Jackson, Jackson, Mississippi
Par: 72
Lengte: 6.822 meter
Prijzengeld: $ 7.900.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 15.00 uur via website PGA Tour
Televisie:
Alle dagen Live op Golf TV. Ziggo Sport Golf zendt op woensdag 5 oktober van 18.00-19.00 uur een samenvatting uit.
Mooie namen: Sam Burns, Ryan Armour, Ryan Moore, Gary Woodland, Thomas Detry en Sebastian Muñoz
Winnaar in 2021: Sam Burns (VS)
Laatste winnaars: 2021 – Sam Burns (VS), 2020 – Sergio Garcia (Spa), 2019 – Sebastian Muñoz (Col), 2018 – Cameron Champ (VS), 2017 – Ryan Armour (VS)
Bijzonderheden: Er was even sprake van dat het kampioenschap niet door zou gaan vanwege waterproblemen in Missouri, maar The Country Club of Jackson heeft zijn eigen reservoir.
Die waterproblemen waren overigens het gevolg van jarenlange bezuinigingen op de infrastructuur van deze conservatieve staat. In plaats van daar in te investeren en zo de economie te versterken, koos de door Republikeinen gedomineerde overheid voor een verlaging van de belastingen. En zo werden de problemen dus alleen maar groter.
Erg sterk is dit veld niet en dat is nog zwakjes uitgedrukt. En dat ondanks een prijzengeld van 7,9 miljoen dollar.
Sanderson Farms is een bedrijf dat kippen teelt en slacht (zo'n 13,6 miljoen per week) en dat 17.000 mensen in dienst heeft. de jaaromzet is zo'n 3,6 miljard dollar.

LPGA Tour
The Ascendant LPGA benefiting Volunteers of America
is het volgende toernooi, dat een prijzengeld 1,7 miljoen dollar heeft (meer informatie en Live Scoring).
De baan van de Old American Golf Club in Texas vormt van 29 september – 2 oktober het decor. Dewi Weber doet ook mee.
Ziggo Sport Golf zendt op maandag 3 oktober van 19.30 – 21.00 uur een samenvatting uit.

Ladies European Tour
Het volgende toernooi wordt van 13 – 15 oktober in de VS gespeeld. We hebben het over de met een miljoen dollar gedoteerde volgende etappe van de Aramco Series (bijzonderheden).
Plaats van handeling is de Trump Golf Links at Ferry Point. Trump en de Saoediërs – we weten het al van de tour van Greg Norman, dat is zoiets als vier handen op één buik

Challenge Tour
Het Hopps Open de Provence werd in 2019 gewonnen door Lars van Meijel en dat was voor hem de brug naar promotie naar wat toen nog de Europese Tour.
Deze week (29 september – 2 oktober) doet Van Meijel opnieuw mee op de Golf International de Pont Royal en ook Robbie van West staat op de deelnemerslijst van het toernooi (meer informatie en Live Scoring) dat een prijzengeld van 250 duizend euro krijgt.

Satellite Tours
De Pro Golf Tour is aan de beslissende fase toe. Van 26 – 28 september wordt op Golfresort Adendorf het Castanea Resort Championship (bijzonderheden en scoring) gespeeld. Daarna weten we welke vijf spelers rechtstreeks naar de Challenge Tour van 2023 promoveren. Op de jaarranglijst is Mike Toorop met een achtste plaats de beste Nederlander. Hij heeft iets meer dan duizend euro achterstand op de huidige nummer vijf.
De Alps Tour is eindelijk – na een pauze van twee maanden (!) - aan het voorlaatste toernooit toe: het Castelconturbia Alps (meer bijzonderheden en scoring) en dat wordt van 28 – 30 september gespeeld.
Van 6 – 8 oktober staat de Grand Final op het programma en daarna weten we welke vijf spelers naar de Challenge Tour promoveren. Op de Order of Merit is Koen Kouwenaar – die vorige week struikelde over de eerste horde van de kwalificatie voor de DP World Tour – met een zevende plaats de beste Nederlander.

Tour
  • Golfsupport.nl