Goede score First Stage

Vier van de vijf Nederlanders die deze week in Italie speelden in First Stage van Qualifying School * Anne van Dam doet goede zaken in Ierland * Landgenoten matig op European en Challenge Tour

keunen

De weg naar een kaart op de DP World Tour is nog lang, maar voor Lars Keunen, Davey Porsius, Floris de Haas en Vince van Veen bleef de droom na vier dagen in het noorden van Italie in elk geval nog intact.

Op Bogogno Golf Resort deden Keunen en Porsius het het beste in First Stage van Qualifying School. De twee Nederlandse pro's tekenden op de slotdag allebei voor een uitstekende 66 en verstevigden daarmee niet alleen hun plek in de top van het klassement, ze losten zelfs landgenoot Floris de Haas af op de eerste plek van het klassement. De Rotterdammer moest, op één slag achter de gedeelde winnaars, genoegen nemen met de vierde plaats, maar kon daar geen traan om laten. 'Ik had voor dit seizoen twee voorname doelen: winnen op de satelites en second stage halen. Die kan ik allebei afstrepen.'

Waar Vince van Veen met -12 en als gedeeld achttiende ook nog net door mag naar Second Stage kwam Koen Kouwenaar door een slotronde in 71 slagen net twee slagen te kort om in de race te blijven voor een tourkaart waardoor hij voor 2023 moet rekenen op invites voor de Challenge Tour en eventueel spelen op een van de satelites, al heeft hij nog een ijzer in het vuur: op de Order of Merit van de Alps Tour staat hij met nog een paar wedstrijden te spelen op de zevende plaats waar de top-5 direct promoveert naar de Challenge Tour.

In het KPMG Women's Irish Open liet Anne van Dam opnieuw zien dat ze in Amerika dan misschien nog altijd zoekend is, maar dat ze goed genoeg is om in Europa meteen weer 'gewoon' met de besten mee te draaien.

Na een uitstekende 67 op de eerste dag, deed ze het op de tweede dag op Dromoland Castle nauwelijks slechter. Eén slag leverde de in Amerika woonachtige Arnhemse slechts in maar omdat daar vijf birdies tegenover stonden klom ze verder op het leaderboard en heeft ze met -9 de kop van het veld binnen handbereik.

Dat geldt niet voor de andere Nederlandse in het veld. Pasqualle Coffa verspeelde haar kansen op een plaats in het weekend donderdag al door rond te gaan in 84 slagen. Dat ze zich op de tweede dag met een 72 herstelde was vooral een teken van vechtlust en karakter, voor een plaats in de tweede helft van het toernooi was het ruim te weinig.

In de wedstrijd van de LETAS op The Melbourne Club valt de schifting pas zaterdag, maar zijn de vooruitzichten daarop vooralsnog goed voor Marit Haryvan (T1), Nikki Hofstede (T10), Lauren Holmey (T19) en Romy Meekers (T32) al is er zowel vandaag als morgen nog veel golf te spelen en kan er nog veel veranderen.

Op Le Golf National zal er in elk geval niets meer veranderen voor Wil Besseling en Daan Huizing. De twee Nederlanders speelden vroeg in de tweede ronde van het Open de France en wisten daardoor ook al vroeg dat ze met totaalscores van +3 en +6 geen aanspraak konden maken op een plek in het weekend. Voor Darius van Driel is die kans er nog wel. Met nog een handvol holes staat hij op -1 en binnen de cutline.

Later meer

Tour
  • Golfsupport