Liv and let live?

LIV blijft de gemoederen bezighouden, ook op redactie van Golfers Magazine. Er zijn voorstanders en er zijn tegenstanders. Maar moeten de stellingen altijd zo stevig worden ingenomen? Columnist Andy Houtkamp denkt er het zijne van.

Tijdens een van de mooiste feestjes op golfgebied, The Open, heb ik met verbazing zitten kijken en luisteren. Ooit mocht ik zelf op die geweldige Old Course spelen en heb ik geslapen in het gelijknamige hotel. Een onvergetelijke ervaring, zowel het spelen op de baan als het verblijf in het hotel. Maar dit terzijde.

Mijn verbazing gold de enorm negatieve benadering van de nieuwe tour op golfgebied, LIV Golf. Al tijden hoor en lees ik vernietigende kritieken op spelers die voor deze nieuwe competitie hebben gekozen. Voor bijna alle spelers biedt het de mogelijkheid om nog meer geld te verdienen, terwijl zij minder hoeven te spelen. Meer geld verdienen met minder werken, dat willen we allemaal wel. Maar dat Saoedi-Arabië erachter zit, is natuurlijk iets waar je je vraagtekens bij kunt zetten. Al geldt dat ook voor Qatar, China, Rusland, de VS en nog vele andere landen waar regelmatig sportevenementen plaatsvinden. Aan de andere kant: misschien kan het helpen om deze landen wat opener te maken.

Dan de spelers die overstappen om meer te verdienen. Op het moment van schrijven heeft er net een speler van Ajax voor heel veel geld gekozen voor Manchester United, en niemand noemt hem een geldwolf. En wat te denken van spelers van de PGA Tour die graag een paar keer per jaar naar het Midden-Oosten afreizen om voor heel veel geld wat rondjes te spelen? Niemand van het Nederlandse golfjournaille die ik daarover hoor.

Laat ik vooropstellen dat ook ik mijn vraagtekens zet bij de LIV Tour. Natuurlijk ben ik niet blij met een regime als dat van Saoedi-Arabië. Of dat er geen geld aan grass-roots, oftewel de jeugdopleiding, wordt uitgegeven, maar dat er alleen maar ontzettend veel geld naar meestal toch al rijke spelers gaat. Mijn grootste bezwaar is echter dat ik mijn helden niet kan zien, omdat de wedstrijden bijna nergens uitgezonden worden, alleen via YouTube of de dure betaalapp Viaplay, en dat de tour uit veel te weinig toernooien bestaat.

De spelers zijn ook niet meer welkom bij de PGA, en dat is vreemd. Mag ik nog een keer de vergelijking met voetbal trekken? Voetballers die voor heel veel geld naar de ‘zandbak’ gingen, konden gewoon weer terugkomen, naar welke competitie dan ook.

Het is en blijft met twee maten meten. Ik zou zeggen: we leven in een vrije maatschappij en mogen kiezen waar we ons brood verdienen. Sommige mensen hebben nu eenmaal minder principes dan andere. Liv and let live?

Laatste nieuws