Hoe goed ken je de basisregels?

We willen niet zeuren, maar waarschijnlijk breek je tijdens een rondje meer golfregels dan je denkt. Gewoon lekker doorspelen, hoor. Maar hier toch een kleine opfriscursus, mocht iemand je erop aanspreken.

Hoe goed ken je de basisregels?

Nog een bal spelen
Je moet je flightgenoten duidelijk maken dat je nog een bal slaat voor het geval je de eerste niet kunt vinden. 'Ik sla er nog een' is wat dit betreft niet voldoende. Dan wordt de tweede bal automatisch de bal in het spel (met straf voor slag en afstand), zelfs al vind je de eerste terug op de fairway. Ofwel: zeg 'dit is een provisionele' en het is duidelijk.

Bal verloren verklaren
Ga er nooit van uit dat je bal in een hindernis ligt omdat hij richting het water ging. Het moet 'zo goed als zeker zijn' dat de bal in de hindernis verloren is. Zonder deze zekerheid is je enige optie doorspelen met een straf voor slag en afstand (twee slagen).

Je bal identificeren in de rough
Als je bal in de rough ligt en je hem niet kunt identificeren, dan mag hij worden opgetild (of gedraaid). Maar eerst moet de plek gemarkeerd worden, en de bal mag niet meer worden schoongemaakt dan om hem te identificeren (behalve op de green). Als je de plek niet markeert, krijg je een strafslag.

Relief uit een hindernis
Als je een drop neemt nadat je de bal in het water hebt geslagen, gaat het niet om de positie van de bal maar waar hij de grens van de waterhindernis kruiste. Je mag relief nemen op elke afstand achter de hindernis, zolang het maar in een rechte lijn is tussen dit punt en de hole. Alleen bij een waterhindernis met rode palen mag je 'zijwaarts' relief nemen en een bal droppen binnen twee clublengtes van het punt waar de bal de grens van de waterhindernis kruiste – natuurlijk niet dichter bij de hole.

Relief bij abnormale terreinomstandigheden
Dat je bal tussen de konijnenkeutels ligt, betekent niet dat je een vrije drop krijgt. Daarvoor moet je last hebben van een abnormale terreinomstandigheid, zoals een door een dier gemaakt gat, hoop of spoor in de grond. En nee, pootafdrukken of keutels tellen niet als zodanig.

Zand in de bunker raken
De regels zijn aangepast, zodat je losse natuurlijke voorwerpen als schelpen of bladeren uit een bunker mag halen, zolang je de conditie van het zand maar niet test. Maar je mag bij het adresseren nog steeds de club niet op het zand laten rusten, of de grond raken bij een proefswing of in de backswing.

Ligging of stand verbeteren
Als je bal onder een tak of struik tot stilstand komt, moet je op de minst invasieve manier je stand innemen. Als je hiervoor en beetje in een struik moet staan, mag dat, maar bewust takken buigen of afbreken om meer ruimte te hebben voor je (back)swing is tegen de regels. Hetzelfde geldt voor het gras achter je bal plat drukken of met een oefenswing bladeren of takjes los slaan om meer ruimte voor je swing te krijgen. Straf: twee slagen in strokeplay of verlies van de hole in matchplay.

Zand wegvegen
Zand is alleen een los natuurlijk voorwerp als het op de green ligt. Als je ergens anders in de baan zand wegveegt omdat het in je lijn ligt – bijvoorbeeld in de fringe – dan kost je dat twee strafslagen (strokeplay) of verlies je de hole (matchplay).

Tips
  • Golfsupport