La Reserva Club Sotogrande

Je mag La Reserva een moderne klassieker noemen, die de laatste jaren steeds dichter aankruipt tegen Spaanse toppers als Valderrama, Finca Cortesin en PGA Catalunya.

La Reserva Club Sotogrande

La Reserva is een serieuze championship course in de uiterste punt van Spanje, tussen Marbella en Gibraltar. De baan is van de hand van Cabell Robinson, die in Spanje ook verantwoordelijk is voor banen als Finca Cortesin, Las Colinas en Santana. Het heuvellandschap van Sotogrande is bij uitstek geschikt voor golfbanen en een ronde op La Reserva is dan ook een genot voor je zintuigen: de verhoogde tees bieden fantastische uitzichten op de heuvels van Andalusië en de mediterrane zee.

Knap is dat Robinson de uphill holes prima speelbaar heeft gehouden, terwijl hij op de downhill spelende holes maximaal gebruikmaakt van het indrukwekkende landschap. Brede, golvende fairways leiden je naar grote, geonduleerde greens, terwijl grote hoogteverschillen en meerdere waterpartijen even fraaie als lastige obstakels vormen.

La Reserva gooit altijd hoge ogen in de lijstjes, maar sinds de baan in handen is gekomen van Sotograde SA, is er qua onderhoud nog een flinke schep bovenop gedaan. Maar weinig banen in Europa weten dit niveau te bieden. Logisch dus dat de lange baan – ruim 6700 van de back tees – al veel grote toernooien heeft mogen organiseren.

In de 'Top 100 X Factor Courses Continental Europe' van Golf World neemt La Reserva dit jaar de 30ste plaats in. 'De omgeving, dramatische holes, het onderhoud en de tourniveau stamboom... de baan scoort in alle categorieën minimaal een 7', aldus samensteller Chris Bertram. 'En qua onderhoud is het eerder een 9.5!'