Gewapende vrede op Wentworth

BMW PGA Championship vol in teken van conflict met Saoedische Tour … Luiten, Van Driel en Besseling naar Wentworth ... Nog een weekje pauze op de PGA Tour … Van Dam en Weber in nieuw Amerikaans toernooi … Meekers en Coffa spelen in Zwitserland … Nationaal Open: ‘must see’ klassieker op de Noordwijkse
@media (max-width: 679px){#fig-650f27a3d49af img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650f27a3d49af img{#fig-650f27a3d49af img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-650f27a3d49af img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650f27a3d49af img{#fig-650f27a3d49af img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-650f27a3d49af img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650f27a3d49af img{#fig-650f27a3d49af img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-650f27a3d49af img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650f27a3d49af img{#fig-650f27a3d49af img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Wentworth

DP World Tour

Kampioenschap: BMW PGA Championship
Data: 8 – 11 september 2022
Baan: Wentworth Club, West Course, Virginia Water, Surrey (Eng)
Par: 72
Lengte: 6.115 meter
Prijzengeld: $ 8.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 8.30 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf en Golf TV. Donderdag en vrijdag van 13.00 – 19.00 uur. Zaterdag en zondag van 13.00 – 18.30 uur.
Nederlanders: Wil Besseling, Joost Luiten en Darius van Driel
Mooie namen: Rory McIlroy, Jon Rahm, Victor Hovland, Tyrell Hatton, Thomas Pieters, Billy Horschel, Shane Lowry, Sergio Garcia, Abraham Ancer, Adam Scott en T0mmy Fleetwood
Winnaar in 2021: Billy Horschel (VS)
Laatste winnaars: 2021 – Billy Horschel (VS), 2020 – Tyrrell Hatton (Eng), 2019 – Danny Willett (Eng), 2018 – Francesco Molinari (Ita), 2017 – Alex Noren
Nederlandse prestaties: Joost Luiten deed twaalf keer mee, haalde zeven cuts en een elfde plaats in 2015 was zijn beste resultaat. Wil Besseling en Darius van Driel maken hun debuut.
Bijzonderheden: Met achttien spelers in het veld die werknemer zijn van de Saoedische tour staat het BMW PGA Championship in het teken van de strijd om de macht.
Een deel van hen zegt te komen om de DP World Tour te steunen (…) en dat terwijl Sergio Garcia het circuit waarop hij het vak leerde en dertig miljoen euro verdiende een vijfderangs tour noemt.
Op zich is het niet heel vreemd dat ‘de achttien’ naar Engeland komen. Ze kunnen op hun tour geen punten verdienen voor de wereldranglijst, maar op de West Course van Wentworth wel.
Greg Norman heeft een aanvraag ingediend bij het bestuur van de Official World Golf Ranking, maar dat heeft nog geen beslissing genomen.
In dat bestuur zitten onder anderen de topmannen van de PGA Tour (Jay Monahan), de DP World Tour (Keith Pelley) en de vier Majors. De Asian Tour - die bakken met geld van Norman c.s. krijgt - is natuurlijk voorstander.

In de VS mag de PGA Tour alle leden die ook maar één toernooi van het circuit van de Saoedische regering hebben gespeeld schorsen en zelfs hun lidmaatschap afnemen – in ieder geval tot 2024 als de zaak van een aantal spelers en hun circuit tegen de PGA Tour wordt behandeld.
De DP World Tour mag de overstappers van een Britse rechter niet weigeren. Pas volgend jaar buigt een Britse sportrechtbank zich over de zaak van onder anderen Ian Poulter die een schorsing voor het Schots Open aanvocht. De rechter schortte de ban op.

De CEO van de DP World Tour, Keith Pelley, is vooralsnog machteloos. Hij liet zijn leden weten vorige week weten dat de achttien niet in beeld komen. Dat kan de Canadees zeggen, omdat PGA European Tour Productions voor zestig procent in handen is van de DP World Tour. De PGA Tour is voor veertig procent eigendom van het mediabedrijf.
Pelley kan dat allemaal wel zeggen, maar wat als een van de achttien het in het weekeinde zo goed doet en misschien wel kan winnen? Dat wordt dan interessante tv…

De hoogste baas van de DP World Tour heeft de heren ook verzocht om de logo’s van de Saoedische tour op de kleding te beperken. Zij moeten als werknemer aan die eis van directeur Greg Norman voldoen.
Eén speler van het alternatieve circuit heeft zich inmiddels teruggetrokken. Martin Kaymer voelde al aan dat hij niet erg welkom is en heeft besloten niet te gaan.

Sergio Garcia klonk daarentegen strijdlustig: ‘Wie problemen heeft met mijn deelname, die bekijkt het maar.’
Aan de andere kant: Rory McIlroy en Matt Fitzpatrick hebben openlijk verklaard dat ze niet staan te springen om collega’s als Garcia tegen het lijf te lopen.
Het gaat, kortom, waarschijnlijk niet erg gezellig worden tijdens dit op papier zo mooie toernooi.

En dan nog dit (I): vorig jaar won Billy Horschel het BMW PGA Championship met een score van negentien onder par, een slag beter dan de rest van het veld. Horschel was de eerste Amerikaanse winnaar sinds Arnold Palmer in 1975.
En dan nog dit (II): Miguel Angel Jiménez speelt deze week zijn 31ste BMW PGA Championship. Hij is in dit 156 man tellende veld de meest ervaren speler.
En dan nog dit (III): De 21 onder par van Byeong Hun An in 2015 is de recordscore van dit kampioenschap. Het baanrecord staat met 62 op naam van Alex Noren (2017), Thomas Bjørn (2014) en Robert Karlsson (2010). Noren ging in de laatste ronde in 62 slagen rond.
En dan nog dit (IV): Billy Horschel was vorig jaar de nummer 73ste qua Strokes Gained Around the Green en 74ste qua Strokes Gained Putting. Maar hij was de nummer twee vanaf de tee en eerste met zijn approaches. Van tee tot green won hij per ronde gemiddeld 3,75 slagen op het veld.
Daarmee bewees Horschel maar weer eens dat de West Course van Wentworth een ball strikers course is.
En dan nog dit (V): het BMW PGA Championship is de eerste wedstrijd waarin punten voor de kwalificatie voor de Ryder Cup 2023 kunnen worden verdiend.

PGA Tour
Na het zinderende Tour Championship met de spectaculaire zege van Rory McIlroy is er even rust voor op 15 september het seizoen 2022/2023 in Californië begint met het acht miljoen dollar gedoteerde Fortinet Championship.
Voor dat seizoen zijn een paar spelers toch nog of kersvers geplaatst. Vanwege de overstap naar de Saoedische tour van een paar mannen, staan Danny Willett en Matt Wallace ineens weer in de top-125 van de FedEx Ranking en zij hebben dus een volle kaart.
Tijden de finaletoernooien van de Korn Ferry Tour hebben onder anderen een paar DP World-spelers promotie afgedwongen: Thomas Detry, Dean Burmester en Matti Schmid.

LPGA Tour
De allereerste editie van het Kroger Queen City Championship presented by P&G wordt van 8 – 11 september gespeeld op de Kenwood Country Club in Cincinnati, Ohio (bijzonderheden en live scoring). Er zit 1.750.000 dollar in de prijzenpot.
Anne van Dam en Dewi Weber doen ook mee.
Ziggo Sport Golf zendt op maandag 12 september van 19.30 – 21.00 uur een ruime samenvatting uit.

Ladies European Tour
Pasqualle Coffa en Romy Meekers misten afgelopen week op het Finse eiland Åland de cut.
Ze reizen nu door naar de baan van Golfpark Holzhäusern, die tussen Luzern en Zürich ligt, voor het met twee ton gedoteerde VB Bank Zwitsers Open (bijzonderheden en live scoring) dat voor 8 – 10 september op het schema staat.

Challenge Tour
Volgende week (15 – 18 september) wordt op de baan van het Royal Óbidos Spa & Golf Resort het met 250.000 euro euro gedoteerde Portugees Open gespeeld (bijzonderheden).

Satellite Tours
De Pro Golf Tour is eind deze maand aan de beslissende fase toe. Van 26 – 28 september wordt op Golfresort Adendorf het Castanea Resort Championship (bijzonderheden) gespeeld. Daarna weten we welke vijf spelers rechtstreeks naar de Challenge Tour van 2023 promoveren. Op de jaarranglijst is Mike Toorop met een achtste plaats de beste Nederlander. Hij heeft iets meer dan duizend euro achterstand op de huidige nummer vijf.
De Alps Tour is ‘op vakantie’. Het eerstvolgende treffen Is het Castelconturbia Alps Open en dat vindt plaats ten noorden van Milaan, al is de baan officieel nog onbekend. Wanneer? Van 28 – 30 september…

NGF
Het Nationaal Open is een echte klassieker op de Nederlandse kalender en daarom is het een aanrader om van woensdag 7 tot en met zaterdag 10 september minstens één dag naar de baan van de Noordwijkse Golfclub te gaan (meer informatie en scoring).
Er spelen 33 vrouwen (27 amateurs) en 99 mannen (40 amateurs) in de twee 72-holes kampioenschappen.
Ooit deden de beste Nederlandse golfers mee, maar die tijd ligt achter ons. Dat was in de periode dat het toernooi als Hennessy Open, Volvo Open en NedCar Open door het leven ging.
Omdat de Pro Golf Tour en de Alps Tour deze week geen wedstrijden hebben, komen de goede spelers van dat circuit wel naar Noordwijk. Mannen als Floris de Haas (afgelopen week winnaar op de Pro Golf Tour), Mike Toorop, Davey Porsius en Vince van Veen nemen het op tegen goede amateurs zoals Jack Ingham.

Laatste nieuws