Deense uitdaging

Van Driel en Huizing spelen het Made in Himmerland-toernooi … Van Dam en Weber doen mee in Ohio … Coffa en Meekers reizen af naar Aland … Oranje-amateurs spelen WK … Pro Golf Tour te gast in Drenthe … Weekje rust op de PGA Tour

Himmerland

DP World Tour
Kampioenschap:
Made in Himmerland
Data: 1 – 4 september 2022
Baan: Himmerland, Farsø, Noord-Jutland (Den)
Par: 71
Lengte: 6.115 meter
Prijzengeld: € 3.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 8.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf en Golf TV. Donderdag en vrijdag van 13.00 – 18.00 uur. Zaterdag en zondag van 13.30 – 18.00 uur.
Nederlanders: Daan Huizing en Darius van Driel
Mooie namen: Rasmus Højgaard, Nicolai Højgaard, Pablo Larrazabal, Thorbjørn Olesen, Thomas Bjørn, Luke Donald en Rory Sabbatini
Winnaar in 2021: Bernd Wiesberger (Oos)
Laatste winnaars: 2021 – Bernd Wiesberger (Oos), 2019 – Bernd Wiesberger (Oos), 2018 – Matt Wallace (Den), 2017 – Julian Suri (VS), 2016 – Thomas Pieters (Bel)
Bijzonderheden: De ‘dubbele titelverdediger’ Wiesberger is overgestapt naar de tour van Greg Norman en de Saoediërs. Hij vindt het prijzengeld van drie miljoen te min en speelt deze week in de VS met 47 andere werknemers van het rebellencircuit om 25 miljoen.
Enfin, het is wat het is, maar dit golfdrama is nog lang niet voorbij: liefst achttien spelers van de Saoedische tour – inclusief Wiesberger – hebben zich bijvoorbeeld aangemeld voor het volgende week op Wentworth te spelen BMW PGA Championship – een kroonjuweel van de DP World Tour.
Dat is legaal omdat a) er een categorie is voor spelers uit de top-60 van de wereldranglijst en b) omdat de DP World Tour na het verloren kortgeding in juli rond aanmeldingen voor het Schots Open kennelijk meent dat de rebellen juridisch geen strobreed in de weg kan worden gelegd. Als de DP Tour dat overigens wel wil.
Deze week zien we in ieder geval de nieuwe Ryder Cup-captain Luke Donald op de uitstekende baan van Himmerland (foto boven), die ten zuidwesten van Aalborg ligt. Staat hij de media te woord over de Ryder Cup-kwalificatie voor de match van 2023 in Rome?
Die begint officieel volgende week op Wentworth maar niemand weet hoe je je moet plaatsen en niemand weet ook hoeveel wildcards Luke Donald tot zijn beschikking zal hebben.
Gaat CEO Keith Pelley volgende week voorafgaand aan het BMW PGA Championship hom of kuit geven over de verhouding tot de Saoedische tour? Wat gaan we nog meer merken van de strategische alliantie met de PGA Tour? Van de goede man hebben we echt in weken niets meer gehoord en zijn positie is ook niet te benijden.
Maar blijven zwijgen is ook geen optie.

PGA Tour
Na het zinderende Tour Championship met de spectaculaire zege van Rory McIlroy is er even rust voor volgende week het seizoen 2022/2023 in Californië begint met het acht miljoen dollar gedoteerde Fortinet Championship.

LPGA Tour
Anne van Dam en Dewi Weber doen van 1 – 4 september mee aan het Dana Open (bijzonderheden en vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring). Het met 1.750.000 dollar gedoteerde kampioenschap wordt gespeeld op de Highland Meadows Golfclub in Sylvania, Ohio.
Ziggo Sport Golf zendt op maandag 5 september van 19.30 – 21.00 uur een ruime samenvatting uit.

Ladies European Tour
De Ålands Golf Club bij het Finse Kastelholm vormt het decor van het Ålands 100 Open (meer bijzonderheden en vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring). De geweldige baan (5.863 meter, par-72) ligt in de Botnische Golf, op het eiland Åland, halverwege Finland en Zweden.
Het kampioenschap heeft een prijzengeld van 250 duizend euro. Romy Meekers en Pasqualle Coffa staan op de lijst met deelneemsters.

Challenge Tour
De met 250 duizend euro gedoteerde B-NL Challenge Trophy (meer bijzonderheden en vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring) wordt afwisselend in Nederland en België gespeeld. Vorig was The Dutch gastheer (winnaar: Alfredo Garcia Hereda) en nu gaan we van 1 – 4 september naar de baan van Hulencourt, bij Genappe. Deze plaats ligt in de provincie Brabant, tussen Brussel en Charleroi.
Op de deelnemerslijst komen we de namen van Lars van Meijel, Robbie van West, Koen Kouwenaar, Davey Porsius, Kiet van der Weele (debuut als professional), Vince van Veen en amateur Thijmen Batens tegen.

Satellite Tours
De Pro Golf Tour komt op bezoek in Drenthe. Van 1 – 3 september wordt op de baan van De Gelpenberg het met dertigduizend euro gedoteerde FaberExposize Gelpenberg Open (bijzonderheden en van donderdag scoring) gespeeld.
De Alps Tour is ‘op vakantie’. Het eerstvolgende treffen Is het Castelconturbia Alps Open en dat vindt plaats ten noorden van Milaan, al is de baan officieel nog onbekend. Wanneer? Pas van 28 – 30 september…

Amateurs
Van 31 augustus – 3 september wordt op Le Golf National en de Golf de Saint-Nom-La-Brèteche – vlakbij Versailles – het WK voor Landenteams (mannen) gespeeld (bijzonderheden en vanaf woensdag 8.00 uur Live Scoring).
Inzet is de Eisenhower Trophy, die in 2006 in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch voor Nederland werd gewonnen door Wil Besseling, Joost Luiten en Tim Sluiter.
Deze week bestaat het Nederlands team uit Benjamin Reuter, Jack Ingham en Lars van der Vight. Een opmerkelijke keuze, die door bondscoach Maarten Lafeber op deze website werd uitgelegd.

Saoedische Tour
Met een aantal nieuwelingen – zoals Open-kampioen Cameron Smith – in het veld is het circuit van Greg Norman toe aan een nieuw toernooi.
In totaal 48 spelers doen van 2 – 4 september op de baan van The International bij Boston, Massachusetts mee in een 54 holes shotgun-wedstrijd waarin het prijzengeld 25 miljoen dollar bedraagt. Er is ook nog eens vijf miljoen voor het winnende team.
Veel geld, maar geen punten voor de wereldranglijst.

Tour
  • Golfsupport.nl