Het geld kan niet op – als je speelt

Vanaf komend jaar moeten de topspelers van de PGA Tour minimaal twintig toernooien per jaar spelen. Dat is nu vijftien.
@media (max-width: 679px){#fig-63e3c37fb9ae3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63e3c37fb9ae3 img{#fig-63e3c37fb9ae3 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-63e3c37fb9ae3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63e3c37fb9ae3 img{#fig-63e3c37fb9ae3 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-63e3c37fb9ae3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63e3c37fb9ae3 img{#fig-63e3c37fb9ae3 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-63e3c37fb9ae3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63e3c37fb9ae3 img{#fig-63e3c37fb9ae3 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Jay Monahan

In een poging om de Saoedische LIV tour de wind uit de zeilen te nemen en goede spelers en talenten vast te houden komen er dus twintig toernooien waaraan al de toppers aan mee moeten doen.
Op die manier zijn er elk seizoen meer wedstrijden met de allerbesten – niet van de Saoedische tour natuurlijk – wat het ‘product’ PGA Tour nog interessanter voor fans, sponsoren en tv-maatschappijen maakt.
Dat maakte Jay Monahan, de Commissioner van de PGA Tour (foto boven), woensdag tijdens een rechtstreeks uitgezonden persconferentie bekend.
Het is duidelijk een bewuste en peperdure tegenzet van de PGA Tour. In 2023 organiseert de CEO van het Saoedische circuit, Greg Norman, veertien toernooien voor de 48 spelers die in feite in dienst zijn getreden. Ze moeten ze alle spelen.
Normans probleem is dat hij in tegenstelling tot de PGA Tour nog geen tv-partner in de VS heeft. Zijn voordeel? De schier onuitputtelijke bronnen van zijn opdrachtgever: het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabië.
Het gerucht gaat dat er volgende week zeven spelers van de PGA Tour de sprong naar het andere circuit maken. Namen die vaak worden genoemd: Open-kampioen Cameron Smith, Hideki Matsuyama en Marc Leishman.

De belangrijkste spelers, zoals Rory McIlroy, Scottie Scheffler, Justin Thomas en Jon Rahm hebben zich al gecommitteerd aan het schema voor 2023 van de PGA Tour, dat onder andere uit de vier Majors, het Dell Technologies WK Matchplay, het Players Championship en de drie play-off toernooien – FedEx St Jude, BMW Championship en het Tour Championship – bestaat.
Daarbij komen zogenaamde Elevated Events, waarin minimaal twintig miljoen dollar kan worden verdeeld. Die status is er al voor het Sentry Tournament of Champions, de Genesis Invitational, de Arnold Palmer Invitational en het Memorial Tournament.
Daar komen er nog vier bij. De namen van deze wedstrijden met dat minimum prijzengeld van twintig miljoen worden over een paar weken bekendgemaakt.
Dat maakt dan zeventien verplichte toernooien en de topspelers moeten vervolgens nog drie ‘gewone’ toernooien van het schema uitkiezen.

Maar wie zijn dan die topspelers die minimaal twintig in actie komen? In ieder geval zij die goed scoren in de populariteitsverkiezing die het Player Impact Program (PIP) heet.
‘Met ingang van dit jaar zal het [geld van het] Player Impact Program verdubbelen om $ 100 miljoen toe te kennen aan twintig spelers die het meest resoneren met fans en media. Er zullen ook nieuwe statistieken worden geïmplementeerd om het bewustzijn van zowel casual als core-fans beter vast te leggen’, zo omschrijft de PGA Tour het.
Om in aanmerking te komen voor een PIP-taartpunt moet je minimaal twintig toernooien van het seizoen 2023 van de PGA Tour hebben gespeeld. De nummer een van het PIP krijgt een bonus van vijftien miljoen.
Ook hier de toevoeging dat de namen van de spelers van de Saoedische Tour natuurlijk niet worden opgenomen in dit systeem.

Nieuw is ook de invoering van gegarandeerde inkomsten van 500 duizend dollar voor alle spelers van de PGA Tour en de Korn Ferry Tour. Ze zijn dan wel verplicht om minimaal vijftien toernooien te spelen. Rookies, zoals zo goed als zeker ook de Belg Thomas Detry, kunnen dat geld al aan het begin van het seizoen krijgen.
Voor spelers zonder vaste kaart voor de PGA Tour is er een soort onkostenvergoeding van vijf mille als de cut wordt gemist.

En dan nog dit (I): de begrijpelijke zet van de PGA Tour levert de DP World Tour mogelijk nog meer problemen op. Als de topspelers minimaal twintig toernooien in de VS spelen, blijft er weinig tijd over om ook nog in Europa uit te komen.
Daarnaast wordt de Korn Ferry Tour steeds interessanter – ook al omdat er in de meeste toernooien meer punten voor de wereldranglijst zijn te verdienen dan in die van de DP World Tour.
Om lid te zijn en te blijven van de DP Tour moet je overigens aan slechts minimaal vier wedstrijden meedoen. De vier Majors het WK Matchplay mag je meetellen…

En dan nog dit (II): De Commissioner van de PGA Tour, Jay Monahan, was duidelijk over de kansen van een terugkeer van spijtoptanten van de Saoedische tour.
‘Hun schorsing wordt niet opgeheven’, zei hij. ‘Zij hebben gekozen en zijn verplichtingen aangegaan. Voor de meesten zijn dat meerjarige verplichtingen.’
‘Ik ben daar altijd duidelijk over geweest: iedere speler heeft een keuze en ik respecteer die keuze. Maar ze hebben hem gemaakt en wij maken onze keuzes. Wij gaan door met het ons focussen op de dingen waar we controle over hebben en we worden sterker en sterker.’
‘En voor wat betreft een scenario van een speler die terug wil komen: vergeet niet dat we partij zijn [gemaakt] in een rechtszaak. Zij hebben ons aangeklaagd. Het heeft nu geen zin om over hypothetische situaties te praten.’

Laatste nieuws