Zwitserse kansen, Amerikaanse finale en Saoedische dreiging

Vier Nederlanders in Omega Europees Masters … Tour Championship lijkt bijzaak te worden door nieuwe Saoedische geruchten … Ladies European Tour en Challenge Tour naar Zweden … Dewi Weber speelt in Canada … WK amateurs in Parijs
@media (max-width: 679px){#fig-65181f5477cea img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65181f5477cea img{#fig-65181f5477cea img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65181f5477cea img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65181f5477cea img{#fig-65181f5477cea img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65181f5477cea img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65181f5477cea img{#fig-65181f5477cea img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65181f5477cea img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65181f5477cea img{#fig-65181f5477cea img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Crans-sur-Sierre

DP World Tour
Kampioenschap:
Omega Europees Masters
Data: 25 – 28 augustus 2022
Baan: Crans-sur-Sierre Golfclub, Crans Montana, Wallis (Zwi)
Par: 70
Lengte: 6.241 meter
Prijzengeld: € 2.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 8.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 13.30 – 18.30 uur. Zaterdag en zondag van 13.00 – 17.30 uur.
Nederlanders: Wil Besseling, Joost Luiten, Daan Huizing en Darius van Driel
Mooie namen: Danny Willett, Victor Perez, Nicolai Højgaard, Rasmus Højgaard, Ryan Fox, Adrian Meronk en Robert MacIntyre
Winnaar in 2021: Rasmus Højgaard (Den)
Laatste winnaars: 2021 – Rasmus Højgaard, 2020 – niet gespeeld vanwege covid-19, 2019 – Sebastian Soderberg (Zwe), 2018 – Matt Fitzpatrick (Eng), 2017 – Matt Fitzpatrick (Eng), 2016 – Alex Noren (Zwe)
Bijzonderheden: Je kunt er kort of lang over praten, maar wat nog een maar een paar jaar geleden een van de betere toernooien van het Europese zomerseizoen kon worden genoemd, is nu een slap aftreksel.
Geen grote namen echter, ook al omdat deze week in de VS het Tour Championship wordt gespeeld. Het is tekenend voor de situatie waarin de DP World Tour verkeert.
Voor ons Nederlanders is het van belang dat voor het eerst in tijden vier landgenoten meedoen. Maar zijn ze ook kansrijk?
Wil Besseling deed (vorig jaar) één keer mee en werd met acht onder keurig dertiende.
Joost Luiten verscheen zeven keer aan de start, haalde vijf cuts, maar eindigde nooit in de top-10.
In zijn enige optreden, in 2014, miste Daan Huizing de cut.
Tot slot Darius van Driel. Hij debuteerde in 2021 en mocht na 36 holes naar huis.
Mooi decor: Het Omega Europees Masters staat al sinds 1923 op de kalender en is altijd op Crans-sur-Sierre gespeeld. Geen enkele organisator van een toernooi dat op de kalender van de DP World Tour staat, kan dat nazeggen. Ook de Hoge Heren van Augusta National niet, want The Masters (telt mee voor de Europese ranking) wordt ‘pas’ vanaf 1934 op hun baan gespeeld.
Is ‘Crans’ een geweldige baan? Niet echt. Is het een interessante course? Jawel, al is het alleen maar vanwege de hoogteverschillen( de bal vliegt tien procent verder) en de kleine greens: je korte spel wordt er uitvoerig getest. En als je je ijzers recht slaat, ben je helemaal in het voordeel.
En er is natuurlijk het decor. De plaatjes van de omringende Alpen (zie foto boven) zijn indrukwekkend en dan is er nog het St Andrews-aspect. Net als bij de Old Course stap je vanaf de achttiende green nagenoeg meteen het stadje in.

PGA Tour
Kampioenschap:
Tour Championship
Data: 25 – 28 augustus 2022
Baan: East Lake Golfclub, Atlanta, Georgia (VS)
Lengte: 6.717 meter
Par: 70
Prijzengeld: $ 18.000.000 plus een bonuspool die met $ 75.000.000 is gevuld
Live Scoring: Vanaf donderdag 15.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Golf TV. Ziggo Sport Golf zendt op dinsdag 30 augustus van 19.30 – 20.30 uur een samenvatting uit.
Mooie namen: De beste dertig spelers van de FedEx Ranking doen mee
Winnaar in 2021: Patrick Cantlay (VS)
Laatste winnaars: 2021 – Patrick Cantlay (VS), 2020 – Dustin Johnson (VS), 2019 – Rory McIlroy (N-I)
Bijzonderheden: Dit is een typisch geval van The Winner Takes It All.
Win je het Tour Championship dan win je de FedEx Ranking.
De nummer een van de huidige ranglijst, na het door Patrick Cantay gewonnen BMW Championship, is Scottie Scheffler. Hij slaat donderdag op tien onder par af, twee slagen beter dan Patrick Cantlay, drie beter dan Will Zalatoris.
Uiteindelijk komen we bij de huidige nummers 26 tot en met 30 van de ranking na afgelopen weekeinde. Zij beginnen het 72-holes kampioenschap op East Lake – vaste gastheer sinds 2004 – volgens dit schema op level par.
En dan nog dit (I): Natuurlijk is Greg Norman op een of andere manier ook deelnemer op East Lake. Een week na het Tour Championship wordt immers de vierde wedstrijd van de Saoedische Tour gespeeld. Norman en zijn discutabele door ene Donald Trump gesteunde geldschieters zullen de komende dagen weer met de namen van een aantal overlopers op de proppen komen. Cameron Smith? Hideki Matsuyama? Viktor Hovland? Geen idee, maar je houdt je hart vast.
Als de nieuwe werknemers van de Saoedische Tour – want dat zijn het in feite als je de contracten bekijkt – na flink gecasht te hebben in de FedEx Cup overstappen dan zijn zij zelfs nog grotere huichelaars dan Patrick Reed met zijn even belachelijke als kansloze rechtszaak tegen Brandel Chamblee, de analist van The Golf Channel.
En dan nog dit (II): De rechtszaak van Norman c.s. tegen de PGA Tour vindt pas vanaf begin 2024 plaats. Tot die tijd kunnen de spelers van de Saoedische tour deelname aan wedstrijden van de PGA Tour wel vergeten.
En dan nog dit (III): Vorige week was er in een hotel in Philadelphia een strikt besloten vergadering van vijftien tot twintig topspelers van de PGA Tour waarvoor Tiger Woods speciaal overkwam uit Florida. De doorgaans goed geïnformeerde journalist Alan Shipnuck sprak naar eigen zeggen toch een van de aanwezigen. Het is niet vreemd om te denken dat het een van de spelers was die toch heeft besloten om naar de tour van de Saoediërs te gaan. Een soort mol dus.
Enfin, als het aan Woods, McIlroy, Thomas en anderen ligt, komen er, zo schrijft Shipnuck, uitermate lucratieve toernooien voor de topspelers bij. De structuur van de PGA Tour – nu vanwege het doorsluizen van de winst naar goede doelen vrijgesteld van het betalen van belastingen – zou er dan een op zakelijke basis worden, zodat investeerders welkom zijn.
(Niet-miljardairs kunnen zich de moeite van aanmelden besparen)
Daags na de onthullingen van Shipnuck kwam het tijdschrift Golf Week met een ander idee van Woods en McIlroy op de proppen, dat al wel de goedkeuring van de PGA Tour zou hebben.
Het gaat over uiterst innovatieve eendaagse evenementen die niet op golfbanen plaatsvinden maar waarbij wel publiek aanwezig is. Deze reeks zou in 2024 van start moeten gaan.
En dan nog dit (IV): Keith Pelley, de CEO van de DP World Tour, komt in een steeds lastigere positie. In de miljardenstrijd tussen Woods en Norman is de kans groot dat zijn circuit straks volledig verpletterd wordt.
Om nog iets te redden moet Pelley kiezen: of in zee gaan met de Saoediërs (vergeet niet dat DP World een bedrijf uit het Midden-Oosten is) of een soort PGA Tour Europe worden.
Een stand alone tour is straks kansloos, ook al omdat de Asian Tour een enorme financiële injectie van de Saoedische investeerders heeft gekregen.
Conclusie: Greg Norman lijkt 28 jaar na het debacle van zijn World Tour toch zijn zin te krijgen. Hij wordt een machtige speler en dat dit het einde kan betekenen van het huidige ecosysteem van golftours, Majors en ook de Ryder Cup zal hem een zorg zijn. Hij is een soort Faust die golf aan de duivel heeft overgeleverd.
Er zijn maar twee escapes: geen punten voor de Saoedische Tour voor de wereldranglijst en nu eens een heldhaftig optreden van de vier Majors. Lees: wie tekent bij dat rebellencircuit doet niet mee.

Ladies European Tour
Het met 250 duizend euro gedoteerde 54-holes Skaftö Open (bijzonderheden en vanaf vrijdag 8.00 uur Live Scoring) op de Skaftö Golf Club wordt van 26 – 28 augustus gespeeld. Deze baan ligt op een eiland ten noorden van Göteborg, op anderhalf uur rijden van deze stad.
Romy Meekers en Pasqualle Coffa vertegenwoordigen Nederland.

LPGA Tour
Van 25 – 28 augustus, wordt het volgende toernooi gespeeld: het met 2.350.000 dollar gedoteerde CP Women’s Open (bijzonderheden en vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring). De Ottawa Hunt & Golf Club is de gastheer. Dewi Weber staat op de lijst met deelneemsters.
Ziggo Sport Golf zendt op maandag 29 augustus van 19.30 – 21.00 uur een ruime samenvatting uit.

Challenge Tour
Lars van Meijel, Koen Kouwenaar en Robbie van West blijven in Zweden. Zij staan op de deelnemerslijst van de met 250 duizend euro gedoteerde Indoor Golf Group Challenge (bijzonderheden en vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring). Gastheer is de Allerum Golf Club bij Helsingborg.

Satellite Tours
Er zitten nogal wat gaten in het schema van de Pro Golf Tour. Men gaat van 26 – 28 augustus verder met de Altepro Trophy (bijzonderheden en vanaf vrijdag scoring) op de Golfclub Kynzvart. En die ligt in Tsjechië.
De Alps Tour is héél lang ‘op vakantie’. Het eerstvolgende treffen Is het Castelconturbia Alps Open en dat vindt plaats ten noorden van Milaan, al is de baan officieel nog onbekend. Wanneer? Pas van 28 – 30 september…

Amateurs
Anne Sterre den Dungen, Maya Hoogenboom en Lauren Holmey spelen van 24 – 27 augustus namens Nederland en de NGF ten zuidwesten van Parijs het WK voor Landenteams met de Espirito Santo Trophy als inzet.
Het kampioenschap (meer bijzonderheden en vanaf woensdag 8.00 uur Live Scoring) wordt gespeeld op de statige, traditionele parkbaan van Saint-Nom-La-Bretèche en op de waterrijke open baan van Le Golf National.
Het is een strokeplaykampioenschap over 72 holes. In iedere ronde tellen voor elk team de beste twee scores.

Laatste nieuws