Voorzichtige herstart Luiten

Joost Luiten begon zijn optreden in Tsjechië met een 71 (-1). Wil Besseling liet een 72 noteren en Daan Huizing was met een 70 de beste van de drie Nederlanders.

Joost Luiten

Huizing maakte drie birdies op de par-72 baan van het Albatross Golf Resort bij Praag.
Luiten startte met een eagle, maar kon die sterke opening geen vervolg geven. Hij maakte weliswaar nog één birdie, maar ook twee bogeys.
Ook Wil Besseling maakte op een warme dag op de lange, open course zijn rentree – in een toernooi dat hij nog nooit eerder had gespeeld. De West-Fries liet drie birdies en drie bogeys noteren.
Uitgaande van de scores van de 132 deelnemers komt de cut vrijdag mogelijk op 142 (-2) te liggen.
De kansen om door te gaan liggen nu op 80,6 procent voor Huizing, op 71,0 procent voor Luiten en 62,5 procent voor Besseling.

Thomas Pieters bogeyde de slothole, maar kwam toch tot een 65 (-7), slechts één slag boven zijn eigen baanrecord (en van zes anderen). De man die dit kampioenschap in 2015 en 2019 won, leek dan ook ‘gewoon’ de leiding te nemen.
Maar hij werd – verrassend – laat in de middag achterhaald én gepasseerd door Louis de Jager. De 35-jarige Zuid-Afrikaan, 327ste op de wereldranglijst, maakte met acht birdies een 64.
De Jager is voor de derde keer leider na de eerste ronde van een toernooi van de DP World Tour, maar hij wist die positie nooit om te zetten in een zege. Dit seizoen is een veertiende plaats in het Hero Open in Schotland zijn beste resultaat.
De Jagers kans om te winnen worden laag ingeschat: 7,6 procent. Pieters is met 27,4 procent verreweg favoriet en titelverdediger Johannes Veerman (66) heeft met 6,7 procent eigenlijk een wel heel kleine kans. Eigenlijk te klein.
Ziggo Sport Golf en Golf TV zenden de tweede ronde vrijdag van 13.00 – 18.00 uur rechtstreeks uit.

En dan nog dit: Er doen deze week maar 132 spelers mee onder de rook van Praag, terwijl er ruimte was voor 156 deelnemers. Maar ondanks twintig (!) wildcards en elf spelers van de nationale ranking, kwamen de DP World Tour en de organisatie niet verder dan het magere veld.
Een van de consequenties is dat met de nieuwe rekenmethode voor de wereldranglijst in de hand er maar tien punten naar de winnaar gaan. Vorig jaar kreeg Johannes Veerman er nog twintig.
Sterker, de winnaar van de eerste play-off wedstrijd van de Korn Ferry Tour, de Amerikaanse Challenge Tour, krijgt twintig punten. Het veld van deze wedstrijd in Boise, Idaho is twee keer zo sterk als dat van het Tsjechisch Masters.
De Finals van de Korn Ferry Tour bestaan uit drie toernooien. De beste 25 van de ranking krijgen een kaart voor de PGA Tour 2022/2023, die volgende maand al begint. De beste 25 van de jaarranglijst hebben er al één. De talentvolle Zweed Vincent Norrman behoort tot dit gezelschap.
Thomas Detry doet de komende weken mee, net als de Duitse talenten Hurly Long, Yannik Paul, Jeremy Paul en Matti Schmidt. Ook als je na drie wedstrijden niet in de top-25 staat, is de kans groot dat je kaart pakt voor Korn Ferry Tour.
Met andere woorden: nu de DP World Tour er steeds zwakker voor gaat staan, zul je zien dat meer en meer Europeanen in de VS willen blijven. Ook de jongens die nu golf en studie aan een Amerikaanse universiteit combineren. Europa is voor hen de tweede of zelfs derde optie geworden.

Tour
  • Golfsupport.nl