De keuzes van de bondscoach

Bij de mannen worden de drie hoogst gerankte spelers niet meegenomen naar het WK in Frankrijk. Bij de vrouwen is de keuze van bondscoach Maarten Lafeber logischer.

Le Golf National

Mannen
Nederland heeft drie spelers in de top-100 van de meest recente wereldranglijst voor amateurs, de WAGR: Kiet van der Weele is 64ste, Jerry Ji staat 90ste en Neville Ruiter vinden we terug op plek 93.
Maar de NGF en bondscoach Maarten Lafeber kiezen ervoor om Benjamin Reuter, Lars van der Vight en Jack Ingham mee te nemen naar het wereldkampioenschap – met de in 2006 door Oranje gewonnen Eisenhower Trophy als inzet – dat van 31 augustus tot en met 3 september op de lange en waterrijke course van Le Golf National (foto boven) en de statige parkbaan van Saint-Nom-la-Bretèche wordt gespeeld.
Reuter heeft zijn eerste jaar aan Georgia Tech - een uitstekende 'golfschool' - achter de rug en Van der Vight studeert aan de University of Texas Rio Grande Valley.
‘We hebben besloten om spelers te kiezen die van tee tot green goed zijn. Op de beide banen is het zaak om de bal recht te slaan’, aldus Lafeber. ‘Deze drie spelers kunnen dat.’
‘Op zich zijn de verschillen tussen de spelers klein en dan kijk je naar wat er nodig is op specifieke banen.’
‘Jerry Ji is uit vorm’, aldus Lafeber. ‘We werken er had aan om hem weer met vertrouwen naar Amerika te laten vertrekken.
Ji combineert studie aan golf aan de universiteit van Illinois.
Opvallender is de beslissing om Kiet van der Weele uit het team te laten. Lafeber is kennelijk van mening dat de anderen beter zijn.
‘Ik ben het niet met de beslissing eens’, reageert Van der Weele kalm. ‘Maar het is wat is en ik moet doorgaan.’
In het weekeinde van het WK wordt op de baan van Hulencourt bij het Belgische Genappe de B-NL Challenge Trophy gespeeld, een wedstrijd van de Challenge Tour.
‘Daar maak ik nu mijn profdebuut’, zegt Van der Weele. ‘Iets eerder dus dan ik had gepland.’
Van 4 – 7 oktober doet Van der Weele op de Golf d’Hardelot mee aan de eerste fase van de Qualifying School. Hij speelt nu ook als pro in het Nationaal Open op Noordwijk, dat van 7 – 10 september op de kalender staat.

Vrouwen
Lafeber en de NGF kozen voor het dames WK (Espirito Santo Trophy) voor Anne Sterre den Dungen, Maya Hoogenboom en Lauren Holmey.
Dit kampioenschap wordt van 24 – 27 augustus gespeeld op dezelfde banen als die van de mannen.
Den Dungen, die vanaf dit najaar aan Wake Forest gaat studeren, is in de ogen van de bondscoach de beste van de drie. Hoogenboom combineert golf en studie aan Kent State en Lauren Holmey speelde dit seizoen vooral professionele toernooien op de Letas, de eerste divisie van de Ladies European Tour. Ze won een toernooi in Zwitserland en staat nu derde op de Order of Merit.
‘Lauren is al nagenoeg zeker van promotie naar de Ladies European Tour’, zegt Maarten Lafeber. ‘Maar ze ontstellend gemotiveerd voor dit WK. Ze is in Frankrijk opgegroeid en Le Golf National is haar homecourse.’

Clubs & amateurs
  • Golfsupport.nl