Joost is weer terug

De zesvoudige winnaar maakt zijn rentree in Tsjechië … Besseling en Huizing ook in het veld … Deel 2 playoffs PGA Tour … Van Dam speelt in Spanje … Drie Nederlanders in Zweedse Challenge-toernooi

Joost Luiten

DP World Tour

Kampioenschap: D+D Real Tsjechisch Masters
Data: 18 – 21 augustus 2022
Baan: Albatross Golf Restort, Praag, Tsjechië
Par: 72
Lengte: 6.829 meter
Prijzengeld: € 1.750.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 8.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 13.00 – 18.00 uur. Zaterdag van 12.30 – 17.00 uur. Zondag van 13.00 – 17.30 uur.
Nederlanders: Wil Besseling, Joost Luiten en Daan Huizing
Mooie namen: Thomas Pieters, Victor Perez, Johannes Veerman, Ian Poulter, Adrian Otaegui, Victor Dubuisson en Rafa Cabrera Bello
Winnaar in 2021: Johannes Veerman (VS)
Laatste winnaars: 2012 – Johannes Veerman (VS), 2020 – niet gespeeld vanwege covid-19, 2019 – Thomas Pieters (Bel), 2018 – Andrea Pavan (Ita), 2017 – Haydn Porteous (Z-A), 2016 – Paul Peterson (VS)
Bijzonderheden: Na twee maanden en zestien dagen maakt Joost Luiten zijn rentree op het hoogste niveau. Hij nam gedurende een lange periode rust om alle zaken op een rijtje te zetten en – goed nieuws – om in het huwelijk te treden.
Hoe Joost Luiten terugkeert, is een vraag die deze week op de lange baan van het Abatross Resort (plattegrond) moet worden beantwoord. Het seizoen 2022 verliep tot de opgave in het toernooi in Hamburg allesbehalve vlekkeloos: vijf cuts gehaald in twaalf toernooien en slechts één top-10 plaats, in een klein toernooi in Zuid-Afrika
Luiten staat nu 185ste op de jaarranglijst en zijn eerste prioriteit moet zijn om in de top-123 te komen en aldus zijn kaart te behouden. Na het Tsjechisch Masters staan er nog voldoende toernooien op de kalender om minimaal dat belangrijke doel te verwezenlijken.
Ook Wil Besseling is weer terug. De beste Nederlander op zowel de wereldranglijst (269) als de jaarranking van DP World Tour (53) nam na het Schots Open (7 – 10 juli) vakantie.
Daan Huizing is de derde Nederlander in het veld op het Albatross Golf Resort dat 25 kilometer ten westen van de hoofdstad Praag ligt.
Joost Luiten werd vorig jaar met acht onder par twaalfde, op zeven slagen van de halve Nederlander Johannes Veerman. Lars van Meijel was de andere landgenoot in het veld. Hij eindigde als 58ste.
De specialist van deze baan is natuurlijk Thomas Pieters. De huidige nummer 35 van de wereld won in 2015 en 2019, werd tweede in 2016 en negende 2018.
Pieters stond in alle zes optredens in dit toernooi in de top-10 van langste drivers.
En dan nog dit (I): Een opvallende naam op de deelnemerslijst: Ian Poulter. De man die is overgestapt naar de Saoedische Tour en werd geschorst door de PGA Tour mag – net als bijvoorbeeld Laurie Canter en Adrian Otaegui – gewoon blijven spelen op de DP World Tour. Het Europese circuit kan zich niet veroorloven om dit soort lieden te verbannen.
En dan nog dit (II): Het baanrecord is 64. Niet minder dan negen spelers kregen deze score in de loop der jaren achter hun naam. Het laagste winnende totaal: de -22 van de Italiaan Andrea Pavan in 2018.

PGA Tour
Kampioenschap:
BMW Championship
Data: 18 – 21 augustus 2022
Baan: Wilmington Country Club, Wilmington, Delaware (VS)
Lengte: 6.889 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 15.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 15.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Golf TV. Ziggo Sport Golf zendt op dinsdag 23 augustus van 19.30 – 20.30 uur een samenvatting uit.
Mooie namen: De beste zeventig van de jaarranking na het FedEx St Jude Championship mogen meedoen. Als er spelers afzeggen, dan wordt het veld niet aangevuld. Omdat Tommy Fleetwood (persoonlijke redenen) en Cameron Smith (heup) ontbreken, doen er vooralsnog 68 spelers mee. Dat Smith maandag heeft afgezegd, is opvallend. Zijn naam - zie onder - wordt voortdurend gelinkt aan 'die andere Tour'. Hij is al wel geplaatst voor het Tour Championship van volgende week. Fleetwood niet.
Winnaar in 2021: Patrick Cantlay (VS)
Laatste winnaars: 2021 – Patrick Cantlay (VS), 2020 – Jon Rahm (Spa), 2019 – Justin Thomas (VS), 2018 – Keegan Bradley (VS), 2017 – Marc Leishman (VS)
Bijzonderheden: Deel twee van de FedEx Playoffs. De Wilmington Country Club is voor het eerst gastheer van dit toernooi. De club werd in 1901 opgericht en de huidige klassieke parkbaan dateert uit 1959. Robert Trent Jones ontwierp de course, die vorig jaar een door Andrew Green verzorgde facelift kreeg.
Vrienden, het Saoedische circuit en alle onrust daar omheen – het blijft allemaal als een schaduw hangen boven wat de fascinerende afsluiting van het seizoen zou moeten zijn.
Cameron Smith, Marc Leishman en Hideki Matsuyama worden keer op keer genoemd als mannen die in 2023 die andere tour spelen – en ze ontkennen het niet.
Als ze de play-offs voltooien – en mogelijk ook aan de Presidents Cup meedoen – en pas dan aankondigen om voor het geld van het misdadige regime te kiezen en dus ook voor Greg Norman (die er met steun van Donald Trump op uit is om in ieder geval een poging te doen de PGA Tour en het ecoysteem van professioneel golf te verwoesten), dan zijn de drie – net al die anderen – gewoon ordinaire graaiers: lekker het geld van de playoffs pakken en de dan de biezen pakken.
Een Australische journalist drukte het vorige week treffend uit: ‘If money is your God, then please leave’. Maar dan wel nu meteen
En dan nog dit: Volgens de doorgaans zeer goed geïnformeerde journalist Alan Shipnuck - de schrijver van de recente biografie van Mickelson - is er woensdag in het clubhuis een vergadering van ongeveer twintig topspelers die niet van plan zijn om over te stappen. waarbij Tiger Woods ook aanwezig zou zijn. Alles betreffende de Saoedische tour zou op tafel kunnen komen, zegt Shipnuck, van boycots van Majors, de positie van commissioner Jay Monahan tot een groter compromis.

Ladies European Tour
De par-72 baan van de La Reserva Golfclub bij het Zuidspaanse Sotogrande vormt het decor van de volgende wedstrijd van de Series die worden door gesponsord door Aramco, de Saoedische staatsoliemaatschappij (bijzonderheden en vanaf donderdag scoring). Er zit een miljoen dollar in de prijzenpot.
Van 18 – 20 augustus doen bijvoorbeeld de zusjes Korda mee, maar ook Anne van Dam. Pasqualle Coffa was maandag elfde reserve.

LPGA Tour
Volgende week, van 25 – 28 augustus, wordt het volgende toernooi gespeeld: het met 2.350.000 dollar gedoteerde CP Women’s Open (bijzonderheden). De Ottawa Hunt & Golf Club is de gastheer. Dewi Weber staat op de lijst met deelneemsters.

Challenge Tour
Lars van Meijel, Koen Kouwenaar en Robbie van West staan op de spelerslijst van het met 250 duizend euro gedoteerde Dormy Open (vanaf donderdag 7.00 uur live scoring) dat op de Österåkers Golfklubb bij Stockholm wordt gespeeld.

Satellite Tours
Er zitten nogal wat gaten in het schema van de Pro Golf Tour. Men gaat van 26 – 28 augustus verder met de Altepro Trophy (bijzonderheden) op de Golfclub Kynzvart. En die ligt in Tsjechië.
De Alps Tour is ‘op vakantie’. Het eerstvolgende treffen
Is het Castelconturbia Alps Open en dat vindt plaats ten noorden van Milaan, al is de baan officieel nog onbekend. Wanneer? Pas van 28 – 30 september…

Tour
  • Golfsupport.nl