Mogen golfbanen blijven sproeien?

De droogte in Nederland houdt vooralsnog aan. Water is inmiddels een schaars goed geworden. Ook voor de golfbanen.

Sproeien

Wat de overheid betreft staan de 250 golfaccommodaties – van groot en perfect tot klein en rudimentair – er niet goed op als het in deze zomer om aandacht voor mogelijke droogteproblemen gaat.
Men weet het niet of ziet het niet: golf is geen weiland met negen, achttien of meer holes. We zagen dat eerder toen er in ambtelijk en zeker politiek Den Haag geen besef was van hoe je een golfbaan moet onderhouden en dat je niet van ene dag op de andere zonder bepaalde middelen kan.
Er werden en worden onder de paraplu van de Green Deal afspraken gemaakt. En golf kwam met een sterke ‘groene’ aanpak – met de Nederlandse Golf Federatie in de absolute hoofdrol.

Maar hoe gaat golf met het droogteprobleem om?
Wie recentelijk heeft gespeeld, heeft met eigen ogen kunnen zien hoe geel – en vaak hard – de fairways en de rough zijn. Tees en greens zijn als het ware groene eilanden.
Vorige week stuurde de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers (VVD), een brief over de droogte en eventuele maatregelen.
Er is een schema met vier categorieën. Golf zit nu in categorie 4 en zodra er van een daadwerkelijk tekort aan water is, worden de ‘overige belangen’ het eerst afgeschaald.

Golf behoort net als bijvoorbeeld grasland tot de vierde en laatste categorie.
Dat zou bij een aanhoudende droogte ernstige gevolgen voor met name de greens kunnen hebben.
De fairways mogen er best wel geel uitzien, zei bijvoorbeeld de greenkeeper van de Goese Golf, Arno de Jonge, tegen Omroep Zeeland,
Soms wordt De Jonge aangeschoten door bezorgde golfers, die denken dat zijn gras doodgaat omdat het zo geel ziet.
‘Die moet ik dan echt geruststellen. Het gras kleurt dan wel geel, maar het is echt kerngezond. De baan wordt een stuk harder. Als de bal rolt, is het net alsof je op beton speelt. Maar dan moet je dus anders spelen. Dat is het spelletje.’
Goed stuk en uitstekende bijbehorende video.
Maar de greens – dat is een ander verhaal. De NGF probeert golfaccommodaties een categorie hoger te krijgen, net zoals dat in landen als België en Frankrijk in principe het geval is.
De Nederlandse Golf Federatie denkt dat golf onderbouwd aanspraak kan maken als zijnde een kapitaal intensief gewas en daarmee in de categorie erna hoort maar uiteraard tot dat de drinkwatervoorziening onder druk komt. Maar tussen gelijk hebben en gelijk krijgen ligt een wereld van verschil.

Het is zaak om met input van alle golfbanen net als bijvoorbeeld de Franse Golf Federatie (FFG) met veel cijfers op tafel te komen. Zelfs in een crisissituatie mogen de greens er officieel (afspraak tussen golf en de landelijke overheid) besproeid worden, al zijn de beperkingen fors.
Desondanks zijn er volgens de voorzitter van de FFG, Pascal Grizot, enkele departementale overheden overgegaan tot een totaal sproeiverbod dat tot oktober van dit jaar kan duren.
Wat daar de gevolgen van kunnen zijn, hoef je aan geen enkele golfer uit te leggen.

Grizot wijst er op dat er veel onzin over het watergebruik op Franse banen wordt geuit:
‘Het landelijk gemiddelde jaarlijkse waterverbruik van een golfbaan is 25.000 m3 per jaar per negen holes.
Het is ver verwijderd van het cijfer dat de afgelopen dagen door bepaalde politici werd gecommuniceerd en dat er sprake is van een verbruik van 5000 m3 per dag of 1.825.000 m3 per jaar. Het is erg moeilijk voor ons om te zwijgen over cijfers die 36,5 keer hoger liggen dan waar er werkelijk sprake van is.’
Hij roept alle overheden dan ook op om in ieder geval een minimaal sproeiprogramma toe te staan: alleen tussen 20.00 en 8.00 uur en met dertig procent van wat normaal gesproken aan water wordt verbruikt.
Nederlandse banen verbruiken overigens veel minder water dan die in Frankrijk - en niet zo'n beetje ook: gemiddeld 7.000 m3 per negen holes en dat is dus 3,5 keer minder.

De NGF kennende moet het geen probleem zijn om ook in de media aan de bel te trekken en aan te geven dat geel op onze golfbanen al enkele jaren het nieuwe groen is en dat het waterverbruik enorm is afgenomen.
Maar aan de andere kant: de Federatie staat qua externe communicatie ook niet echt als proactief bekend. En juist nu, in een tijd van ernstige droogte, is het nemen van publicitaire initiatieven echt een must. En dan niet alleen op de eigen website, waar men bij de NGF te vaak een handje van heeft.