Eerste slag voor PGA Tour

Een Amerikaanse rechtbank heeft een streep gehaald door het verzoek van drie geschorste LIV-spelers om toch mee te mogen doen aan de eerste playoff-wedstrijd van de FedEx Cup.

Eerste slag voor PGA Tour

Talor Gooch, Hudson Swafford en Matt Jones hadden een kort geding aangespannen om toch mee te mogen doen aan het St. Jude Championship, de eerste van de lucratieve serie slottoernooien om de FedEx Cup. Hun verweer was dat ze zich voor de Playoffs hadden geplaatst vóórdat ze met LIV Golf in zee gingen.

Rechter Beth Labson Freeman ging niet mee in deze redenering en oordeelde dat het trio niet had bewezen dat ze door hun schorsing 'onherstelbare schade' zouden lijden. De strijd is nog lang nog niet gestreden, maar de eerste veldslag is dus gewonnen door de PGA Tour.

In een kort statement liet LIV Golf weten 'teleurgesteld' te zijn dat Gooch, Swafford en Jones niet mogen spelen. 'Niemand heeft er baat bij dat golfers verboden wordt om te spelen.'

Tijdens de rechtszaak kwam een opvallend detail boven tafel. De advocaat van de eisers liet vallen dat het prijzengeld dat de LIV-spelers tijdens de wedstrijden verdienen – in tegenstelling tot eerdere berichten – wordt afgetrokken van het geld dat ze ontvingen toen ze tekenden voor de tour.

Ook werd duidelijk dat de 48 plaatsen in de 14 toernooien die LIV Golf volgend seizoen wil organiseren 'vol' zijn.

De geruchten dat Cameron Smith, winnaar van The Open en The Players, ook heeft getekend – voor maar liefst 100 miljoen dollar – worden steeds hardnekkiger. De Australiër, die gewoon speelt in het St. Jude Championship, weigert hier overigens op te reageren.