Mickelson c.s. naar de rechter

Volgens de Wall Street Journal en ESPN hebben Mickelson en elf andere spelers een antitrust klacht tegen de PGA Tour ingediend.

Phil Mickelson

Talor Gooch, Hudson Swafford en Matt Jones willen bovendien via een spoedprocedure deelname aan de Playoffs afdwingen. De twee Amerikanen en de Australiër zijn geschorst door de PGA Tour. Zonder die schorsing zouden zij zich naar eigen zeggen hebben geplaatst voor de eerste van de drie wedstrijden, de FedEx St Jude Classic, die van 11 – 14 augustus in Memphis, Tennessee wordt gespeeld. Mickelson kwam niet eens in de buurt van kwalificatie.
Gooch zou nu op de twintigste plaats van de jaarranglijst staan, Swafford op de 63ste en Jones op de 91ste. De top-125 na het toernooi van deze week, het Wyndham Championship, mogen in Memphis meedoen.
De eis van de drie en in totaal elf deelnemers aan de antitrust-zaak – zoals Mickelson en Bryson DeChambeau – is nog maar de eerste stap van een ongetwijfeld lang juridisch gevecht.
Het is niet onwaarschijnlijk dat – als er geen compromis wordt gesloten –uiteindelijk het Amerikaanse Hooggerechtshof ooit een uitspraak zal doen.
Zowel de PGA Tour als het Saoedische circuit denken aan het rechte eind te gaan trekken.

‘Onherstelbare schade’
De Amerikaanse sportzender ESPN is in het bezit van de tekst van de antitrust-klacht. Daar staat onder andere dit in:
‘Als onderdeel van zijn zorgvuldig georkestreerde plan om de concurrentie te verslaan, heeft de Tour gedreigd met levenslange uitsluitingen voor spelers die zelfs maar één LIV Golf-evenement spelen.’
‘Het [de PGA Tour] heeft deze bedreigingen ondersteund door ongekende schorsingen op te leggen aan spelers (inclusief de eisers) die onherstelbare schade aan de spelers toe kunnen brengen en hun mogelijkheid om hun beroep uit te oefenen bedreigen. Het [de PGA Tour] heeft sponsoren, leveranciers en managers gedreigd om spelers te dwingen kansen te laten liggen om in LIV Golf-evenementen uit te komen. En het heeft een per se onwettige groepsboycot georkestreerd met de Europese Tour om LIV Golf toegang tot hun leden te ontzeggen.’

‘Vernietiging van de concurrentie’
‘De handelswijze van de Tour heeft geen ander doel dan spelers schade te berokkenen en de toegang af te sluiten voor de eerste betekenisvolle concurrentiedreiging waarmee de Tour in decennia te maken heeft gehad.’
‘Dit tast de sterkte van de deelnemersvelden aan en vermindert de kwaliteit van het product dat het golffans biedt door hen te beroven van de mogelijkheid om te kijken naar veel topgolfers die deelnemen aan Tour-wedstrijden.’
‘Het enige denkbare voordeel voor de Tour van het op deze manier degraderen van zijn eigen product is de vernietiging van de concurrentie. Inderdaad, de Tour heeft zijn naakte concurrentiebeperkende doel toegegeven door de spelers aan te vallen en tekort te doen.’

Zwaar geschut
Het heeft er alle schijn van dat de Saoediërs en CEO Greg Norman erop uit zijn om maar meteen zwaar geschut tevoorschijn te halen.
Norman heeft van meet af aan gesteld dat hij en zijn financiers – het staatsinvesteringsfond van Saoedi-Arabië – alle juridische stappen van spelers tegen de PGA Tour en de DP World Tour zouden betalen.
Het is echt van dik hout zaagt men planken en een aantal alinea’s van de aanklacht komt welhaast lachwekkend over. Je zou bijna medelijden krijgen met deze multimiljonairs.
De spelers hebben immers zonder dwang voor een alternatief gekozen.
Een alternatief dat hen in staat stelt om veel meer geld te gaan verdienen dan op de PGA Tour mogelijk is. Zeker omdat er in 2023 veertien Saoedische 54-holes toernooien zijn met steeds 25 miljoen dollar aan prijzengeld voor een veld met slechts 48 spelers. Iedereen krijgt altijd betaald.
Op het gros van de 72-holes wedstrijden van de PGA Tour en de DP World Tour doen tussen de 141 en 156 spelers mee. Alleen de beste 65 plus ties halen na twee dagen de cut en worden betaald.

Tour
  • Pro Shots