Armpje drukken met de Saoediërs

Het seizoen 2022 / 2023 begint half september op nagenoeg dezelfde basis als de vorige jaren. Maar wel met aanzienlijk meer prijzengeld. De vraag is echter: is het allemaal genoeg om de Saoediërs buiten de deur te houden.

dollars

In de 44 reguliere toernooien en drie play-off wedstrijden op het nieuwe schema is er vaak sprake van een stevige verhoging.
Het Fortinet Championship vormt van 15 – 18 september aanstaande – minder dan drie weken na het Tour Championship – het begin van het nieuwe seizoen.
In zes zogenaamde Invitationals – vaak toernooien met een kleiner veld – is er sprake van een fikse sprong. Zo gaan het Genesis Invitational, het Arnold Palmer Invitational en het Memorial Tournament van Jack Nicklaus van twaalf naar twintig miljoen – allemaal mogelijk gemaakt door grote sponsoren die de PGA Tour trouw blijven.
Het Dell Technologies WK Matchplay, dat toch in Texas blijft, brengt het prijzengeld van twaalf naar twintig miljoen.
Ook het Players Championship in maart, het officieuze vijfde Major, verhoogt het prijzengeld van twintig naar 25 miljoen dollar. Ook hier doen grote sponsoren van de Tour een stevige duit in het zakje.
De FedEx Cup Playoffs gaan nu al in die zin op de schop dat in augustus 2023 alleen de top-70 en niet langer de top-125 van de Money List zich plaatst. Er zit komend seizoen niet minder dan 75 miljoen in de bonuspool van de FedEx Cup. Ook het logistieke bedrijf haakt niet af.
In 2024 begint het seizoen pas in januari. Na de play-offs moet er ruimte worden gecreëerd voor lucratieve, mondiale wedstrijden – mogelijk in teamverband – met heel veel prijzengeld. De mindere goden spelen in kleinere toernooien om het behoud van de kaart - samen met de besten van de Korn Ferry Tour, de eerste divisie.
In de herfst van 2023 neemt de PGA Tour al een voorschot met enkele van deze lucratieve toernooien voor wie in de top-50 van de wereldranglijst staat.

Strijd of samenwerking
Het zal duidelijk zijn dat deze zetten van de PGA Tour noodzakelijk zijn om de strijd met de Saoedische tour voort te zetten. Maar is het genoeg om op te bieden tegen een partij die twee miljard in kas heeft?
Zal het – misschien wel onder de druk van de sponsoren die nu zo gul zijn en die mogelijk ook zakelijke belangen hebben in het Midden Oosten – toch uitdraaien op onderhandelingen en een vorm van samenwerking? Dat moet het ultieme doel van de Saoediërs en CEO Greg Norman zijn: erkenning dat zij er in golf op het allerhoogste niveau toe doen.
(Wat de positie van de DP World Tour dan zal zijn, laat zich raden: een extreem kleine bijrol).
Het Saoedische circuit gaat in 2023 naar veertien toernooien, met steeds 25 miljoen dollar aan prijzengeld – te verdelen door niet meer dan 48 spelers. Maar hoe je het ook wendt of keert: het zijn gewoon veredelde demonstratietoernooien zonder (vooralsnog) punten voor de wereldranglijst, waarbij de spelers van Greg Norman zelfs een lijstje krijgen met daarop wat er wel of niet mag worden gezegd tegen de media.
Het gaat niet om geld. Het gaat om growing the game. Het gaat om de sfeer die doet denken van de Ryder Cup. Dat soort zaken.
Dus de Phils, de DJ’s, de Brooks Koepka’s en de Bryson DeChambeau’s zijn helemaal geen independent contractors, geen ZZP’ers en geen leden meer zoals zij dat op de PGA Tour waren. Zij zijn werknemers die moeten opdraven wanneer de Saoediërs dat wensen. Waar ook ter wereld.
Er wordt bijvoorbeeld zelfs gesproken over een toernooi in 2023 op Valderrama – een van de kroonjuwelen van de Europese Tour. Decor van veel Volvo Masters en natuurlijk de onvergetelijke Ryder Cup van 1997, met Severiano Ballesteros als de meest iconische captain ooit. Seve draait zich om in zijn graf als de plannen voor een Saoedische wedstrijd doorgaan op de baan waar golf werd gespeeld zoals golf ook bedoeld is en die zo is verbonden met de historie van de Europese Tour.

Tour
  • Pro Shots