Nu wel een fatsoenlijke captain

Luke Donald is benoemd tot de Europese captain voor de Ryder Cup 2023 op de Marco Simone Golf en Country Club in Rome.

Luke Donald

De vriendelijke, intelligente en oerdegelijke Engelsman is de opvolger van Henrik Stenson, die door de DP World Tour aan de kant werd gezet nadat hij koos voor het grote geld van de Saoedische tour.
Hoewel Stenson dacht dat hij gewoon captain kon blijven, was er natuurlijk geen weldenkend mens die het met hem eens was. Het was een overduidelijke zet van de rancuneuze CEO van het kermiskoerscircuit, Greg Norman, om nog meer chaos in golf te creëren.
Henrik Stenson verbrak al zijn beloftes en dat betekende het einde van zijn baan.
De Zweed liet overigens afgelopen weekeinde wijze doorschemeren dat het nemen van juridische stappen tegen de DP World Tour tot de mogelijkheden behoort. Voor nagenoeg de hele DP World Tour heeft Stenson elk greintje respect al verloren en na zijn laatste opmerkingen is hij helemaal diep gezonken.
Luke Donald werd in de aanloop tot de aanstelling afgelopen voorjaar van Stenson al als kandidaat genoemd en hij is dus nu de nieuwe man.

De 44-jarige Engelsman vertegenwoordigde Europa vier keer als speler in de Ryder Cup en vier keer behoorde hij tot het winnende team: in 2004, 2006, 2010 en 2012.
Luke Donald speelde steeds sterk en was goed voor maar liefst 10,5 punten.
In 2018 en 2020 was hij een van de vice-captains van het Europese team.
De indrukwekkende speelcarrière van Luke Donald omvat onder andere het bezetten gedurende in totaal 56 weken van de eerste plaats van de wereldranglijst. En in 2011 werd hij de eerste speler in de geschiedenis die de jaarranglijsten van de Europese Tour én de PGA Tour aanvoerde.
Donald won zeven keer op het Europese circuit en vier keer in de VS.

'Ik ben ongelooflijk trots om benoemd te worden tot European Ryder Cup-captain’, aldus Donald. ‘Het is echt een grote eer, om een team van je collega's te leiden en een ambassadeur te zijn voor een heel continent.’
Henrik Stenson had de ervaren Thomas Bjørn en de dataspecialist Edoardo Molinari al aangesteld als vice-captains en Luke Donald heeft beiden meteen gebeld met de vraag of zij nog steeds beschikbaar zijn. De Deen en de Italiaan reageerden positief.
De komende weken zullen onder andere in het teken staan van de vraag hoeveel wildcards Donald wil hebben. Zijn voorganger Padraig Harrington, die als captain ernstig teleurstelde op Whistling Straits, vond drie wel voldoende. Een misser van de eerste orde.
Maar gezien de huidige situatie in golfland doet de nieuwe man er goed aan om voor minimaal zes aanwijsplekken te gaan. En misschien wel meer

Tour
  • DP World Tour