Het verraad van Stenson

Het idee dat golf een sport is waarin het om integriteit en sportiviteit gaat, wordt door Henrik Stenson op brute wijze geweld aangedaan.

Stenson

De Zweed werd nog maar vier maanden geleden aangesteld als captain van het Europese team dat van 29 september tot en met 1 oktober 2023 in Rome moet proberen de Ryder Cup te heroveren. Het gerucht over zijn ‘transfer’ hing al weken in de lucht. Eerder deze week zou er een gesprek zijn geweest tussen Henrik Stenson en de DP World Tour. Nu is de kogel door de kerk.

Zijn aanstaande overstap naar de Saoedische Tour is een nieuw bewijs dat Greg Norman er inderdaad op uit is om het huidige ecosysteem van golf te slopen en dat je Henrik Stenson met gemak op zijn minst een huichelaar kunt noemen. De Australiër is bezig om vooral de DP World in een hoek te drijven en om CEO Keith Pelley te dwingen om te onderhandelen over samenwerking.

En wat Norman betreft: er zijn dingen die je niet doet. Nu niet. Nooit niet. Maar de wraak die de tweevoudige Major-winnaar wil nemen op de PGA Tour en de DP World Tour, gefinancierd door de miljarden van de Saoediërs en met de volle steun van een voormalige president van de VS, is zo intens dat het bijna niet is te beschrijven.

Golf is de grote verliezer. Een Arabische dictator en een gefrustreerde Norman zijn vooralsnog de winnaars. Stenson is een speler die 171ste op de wereldranglijst is en die al zes jaar niet meer heeft gewonnen. Dat is geen versterking van je Tour, maar een overduidelijke strategische zet. Daar heb je waarschijnlijk meer geld voor over dan Stenson waard is.

Enfin, de DP World Tour hield het bij een korte verklaring: ‘In het licht van de beslissingen die Henrik heeft genomen met betrekking tot zijn persoonlijke omstandigheden, is het duidelijk geworden dat hij niet in staat zal zijn om bepaalde contractuele verplichtingen jegens Ryder Cup Europe na te komen die hij had toegezegd voorafgaand aan zijn aankondiging als captain op dinsdag 15 maart 2022 en het is daarom niet mogelijk voor hem om de rol van captain voort te zetten’.

Wie de nieuwe captain wordt, is nog niet bekend. De DP World Tour komt daar binnenkort mee naar buiten.

Columns
  • Golfsupport.nl