Regels: gras en struiken

Speel de bal zoals hij ligt... maar heb ik wat speelruimte als hij onder de struiken of in het diepe gras ligt?

Regels: gras en struiken

Wat zijn de regels als je bal onder een struik ligt? Mag je takken wegduwen zolang je ze niet breekt?
Regel 8.1a zegt dat een speler de speelcondities niet mag verbeteren door levende of vastzittende begroeiing te verplaatsen, verbuigen of af te breken. Hetzelfde geldt voor vaste obstakels en out-of-bounds-markeringen. Wel mag een speler zijn stand innemen, zolang zijn handelingen 'redelijk' blijven. Je hebt geen recht op een normale swing of stand, maar je mag jezelf wel een beetje in de struik duwen als dat de enige manier is om een stand in te nemen. Je mag een tak buigen om onder een boom te komen en de bal te spelen, maar je mag niet op een tak gaan staan of hem achter je lichaam 'haken' om te voorkomen dat hij in de weg zit. Doe je dit wel, dan krijg je een strafslag.

Ik zie veel amateurs in de rough het gras achter hun bal plat trappen, zodat ze de club makkelijker tegen de bal krijgen. Is dat toegestaan?
Het principe van golf is dat je de bal speelt zoals hij ligt en regel 8.1 verbiedt je dan ook 'de omstandigheden die je slag beïnvloeden te verbeteren'. Daaronder vallen de ligging van de bal, het gebied waarin je je stand inneemt en swingt, de speellijn en het gebied waar je de bal dropt. Het plat trappen – of met de club plat drukken – van het gras achter de bal is dus niet toegestaan. Doe je dit wel dan krijg je twee strafslagen in strokeplay of verlies je de hole in matchplay.

Als jouw putt de bal van iemand anders raakt, krijg je dan allebei straf?
In strokeplay krijg je een algemene straf (twee strafslagen) als jouw bal een andere bal op de green raakt, als beide ballen op de green stil liggen (bij een chip of putt van buiten de green krijg je geen straf). Ook telt de slag en moet de bal gespeeld worden zoals hij ligt. De speler van wie de andere bal is, krijgt geen straf, maar moet wel zijn bal terugleggen op de originele plek. In matchplay is er voor beiden geen straf en moet de bal worden gespeeld zoals hij ligt, terwijl de putt telt als slag.

World
  • Golfsupport