Van Meijel haalt weekend in The Open

Na een paar uur in de wachtkamer bleek de door de Nederlander binnengebrachte score van level par goed voor het halen van de cut. Smith koploper, grote namen op vinkentouw.

lars van meijel

'Het is nog even duimen of ik door mag, maar ik denk wel dat het voldoende is', keek Van Meijel een paar uur nadat hij van de baan kwam naar het leaderboard. 'Level par...ik hoop dat het genoeg is om bij de beste zeventig te zitten'.

Na uren wachten bleek dat precies zo te zijn waardoor het avontuur van Van Meijel met nog eens twee dagen verlengd wordt.

'Gisteren waren vooral de laatste holes natuurlijk heel bijzonder. De laatste twee speelden we eigenlijk gewoon in het donker maar zelfs dat was eigenlijk een heel bijzondere ervaring, net als de hele dag dat was. Ik heb hier wel eerder gespeeld als amateur, maar toen speelde de baan echt compleet anders. De fairways zijn keihard en de pins staan echt op ontzettend smerige posities', lacht hij.

'Met dit resultaat ben ik zeker wel tevreden. Gisteren was het spannender dan vandaag - het mag dan wel het makkelijkste eerste teeshot zijn dat je maar kan vinden, het is wel je eerste teeshot in een Major - maar je bent uiteindelijk vooral met je eigen spel bezig. Of er dan honderd of vijfhonderd mensen staan, dat zie je eigenlijk niet eens. Ik was vrij solide van de tee maar mijn ijzers waren net niet scherp genoeg, al maak ik dan weer wel een paar goede puttjes. Twee onder is een prima score voor vandaag en met level par heb ik goede kans om door te mogen. Ik speelde niet eens zo heel erg goed dus als dat al genoeg is om het weekend te halen dan is dat sowieso mooi', aldus Van Meijel terwijl hij nog in afwachting was van het al dan niet halen van het weekend.

Woods bij zijn laatste (?) teeshot in The Open op St. Andrews. (ProShots)

Wie op dat moment al lang en breed zeker was van een gemiste cut was Tiger Woods. Eigenlijk waren zijn kansen na de openingsronde al wel verkeken, en toen de birdies op vrijdag niet in grote getale op de kaart kwamen, was duidelijk dat Woods vooral bezig was aan een fraaie ereronde waarbij de vraag op een gegeven moment vooral werd of Woods op Swilcan Bridge afscheid zou nemen of niet.

Het werd 'niet'. Hoewel hij van flightgenoten Homa en Fitzpatrick ruim het podium kreeg hield Woods geen moment in, zwaaide hij alleen even met zijn pet, en liep toen stug daar naar de laatste fairway. Daar werd hij alsnog overvallen door emoties. Het applaus van het publiek was zo lang en intens, de blijken van waardering van de precies op dat moment startende Thomas en Mcilroy zo mooi, dat de vijftienvoudig Majorwinnaar volschoot en de tranen uit de ogen moest wrijven.

'Het was heel mooi. Ik voelde de warmte van alle kanten en het respect. Het greep me even bij de keel. Ik heb hier mooie dingen meegemaakt en ik weet niet of ik er een volgende keer nog bij kan zijn. Ik speel vast nog wel andere Opens, maar of ik er hier een volgende keer weer bij ben, ik durf het niet te zeggen', aldus Woods die met +9 ruim de cut miste, net als onder meer grote namen als Stenson, Homa, Koepka, Mickelson en zelfs titelverdediger Morikawa.

Man van de dag was desondanks niet Tiger Woods, maar de Australier Cameron Smith. De man met het vlassige snorretje en de mat in de nek, maakte gehakt van de Old Course door in 64 slagen rond te gaan. Daarmee bracht hij niet alleen de beste score van de dag binnen, hij nam er ook de leiding mee in handen. Met -13 is het verschil met Cameron Young twee slagen, met op één slag daar weer achter Rory McIlroy en Viktor Hovland die beiden opgingen voor de slag van de dag: Rory met een fraaie birdie op de road hole, Hovland met een eagle 2 vanaf de fairway op 15.

Tour
  • Golfsupport / ProShots