Ladies First!

Bij veel baanontwerpen is de man het uitgangspunt. Helemaal verkeerd, betoogt Jurrian van der Vaart in zijn rubriek Baanbesluit. 'Ontwerp de baan eens in eerste plaats voor vrouwen, hun wensen en hun speelstijl, de mannen volgen dan vanzelf.'

Mannen, wat zijn we toch een simpele soort. Meestal doen we wel heel beschaafd en ontwikkeld, maar uiteindelijk blijven de simpele dingen over in ons doen en laten. Op de golfbaan is dit helemaal overduidelijk.

Meteen vragen waar de back tee is en weigeren ‘kortere’ tees te spelen. Elk teeshot vooral heel hard met de driver rammen en dat net zo lang volhouden tot deze de baan wel een keertje vindt. De greens moeten uiteraard snel zijn en brede holes zijn voor mietjes. Ook heeft een man alleen oog voor zijn eigen bal. Na de ronde volgen urenlange verhalen over alle birdies die er gemaakt zouden zijn. Het bier moet koud zijn, de bitterballen heet, terwijl de staat van de kleedkamers niet van belang is.

Vrouwen, wat zijn die toch een verbeterde versie van mannen. Die hebben oog voor de details en de verzorgdheid van de baan. Vragen niet meteen wat het baanrecord is, maar drinken rustig een kopje koffie. In plaats van drivers te rammen op de range oefenen ze wat op de putting green. En ze slaan met veel plezier af op de tee die het beste en leukste is, vaak met een rustige en ritmische swing. Na de ronde wordt er wijn gedronken, misschien wel met een hapje, en het clubhuis mag een soort tweede thuis zijn.

Golfbonden en -verenigingen zijn al jaren op zoek naar deze illustere doelgroep. De vrouw van 30-45 jaar. Nu heb ik (36 jaar, hij/hem) in mijn omgeving veel vrouwen in dit cohort, en ik ben bang dat het aantrekken van deze onbereikbare groep erg lastig zal zijn. Het combineren van een urenlang durend rondje golf met baan, moederschap, luie vent, vriendinnen en eventuele andere hobby’s is schier onmogelijk.

Bovendien krijgen zij vaak een tweederangs golfbaan voorgeschoteld. De meeste holes zijn bedacht met de herentee als uitgangspunt, iets wat me al jaren stoort. Bunkers, sloten, zichtlijnen: alles ligt verkeerd vanaf de verschillende voorste afslagplaatsen bekeken. Het wandelen van green naar tee is vrijwel altijd onhandig, om daarna een ontzettend saaie driver te moeten slaan. Bijna alle banen in Nederland zijn te lang vanaf de rode en blauwe tees.

Vrouwengolf is echter zo divers en interessant dat het voor de golfbaanarchitect de heilige graal moet zijn om voor hen de perfecte baan te ontwerpen. Ze spelen namelijk meer ballen over de grond, slaan vaker langere stokken richting de green en moeten daardoor beter letten op de strategie en lay-out van de holes. Er is ook een veel grotere variatie tussen alle speltypes, waardoor juist elke vrouw (groot, klein, jong, oud) plezier kan hebben op een echt goede baan.

Ontwerp de baan eens in eerste plaats voor vrouwen, hun wensen en hun speelstijl, de mannen volgen dan vanzelf.

Columns
  • Istock