Vroege vakantie voor Wil

De enige Nederlander in het veld miste de cut op vijf slagen. De Amerikaam Cameron Tringale behield de leiding.

Wil Besseling

Besseling speelde de tweede ronde op de par-70 baan van The Renaissance Club in 73 slagen om op een totaal van 148, acht boven par, te komen.
Dat was voor de West-Fries niet voldoende om zich voor het weekeinde te plaatsen: de cut viel op drie boven. Daardoor kan de familie Besseling binnenkort de koffers pakken, want de Nederlandse nummer een komt pas weer tijdens het Tsjechisch Masters (18 – 21 augustus) in actie.
Besseling maakte vrijdag een birdie en vier bogeys op de moderne linkscourse die even ten oosten van Edinburgh aan de Firth of Forth ligt.
Hij won vanaf de tee meer slagen dan in de eerste ronde, maar sloeg wederom te weinig greens (twaalf uit achttien). En tevens was de putter koud: donderdag 32 putts op de geonduleerde maar zeker niet snelle greens (9,4 op de stimpmeter) en vrijdag 33.
Maar ook tal van grote namen werden uitgeschakeld in het met acht miljoen dollar gedoteerde kampioenschap dat meetelt voor zowel de DP Word Tour als de PGA Tour.
’s Werelds nummer een, Scottie Scheffler, is er niet meer bij en dat geldt eveneens voor bijvoorbeeld de man die volgende week op de Old Course zijn titel verdedigt: Collin Morikawa.
Ook Justin Thomas en Viktor Hovland misten op The Renaissance Club de cut.

Het klassement na 36 holes wordt aangevoerd door Cameron Tringale. De 34-jarige Amerikaan opende donderdag met een 61 – een nieuw baanrecord – en hij voegde daar vrijdag een 72 aan toe om zo op een totaal van zeven onder par te komen.
Cameron Tringale begint de derde ronde zaterdag met drie slagen voorsprong Gay Woodland, die na zijn zege in het U.S. Open van 2019 niet meer heeft gewonnen. Ook Doug Ghim, een 26-jarige Amerikaan, heeft drie slagen achterstand op Tringale.
Tringale was twee keer eerder leider na 36 holes in een wedstrijd van de PGA Tour, maar kon die positie niet vasthouden.
Sterker, de speler uit Californië heeft geen van zijn 332 toernooien op het hoogste niveau gewonnen. Met bijna zeventien miljoen dollar aan prijzengeld is hij wel de beste verdienende non-winnaar in de historie van de PGA Tour.
Opvallende naam in de subtop van het klassement: die van Rickie Fowler. De 33-jarige Amerikaan is als gevolg van swingveranderingen ver weggezakt op de wereldranglijst: zevende in 2017, nu 150ste. Dit seizoen behaalde Fowler maar één top-10 plaats en hij is 123ste op de FedEx Ranking.
Maar nu staat Fowler, die het Schots Open in 2015 won, gedeeld achtste – op vijf slagen van Tringale.
Rickie Fowler heeft ook nog een kans zich te plaatsen voor The Open: de beste drie uit de top-10, not otherwise exempt, kunnen volgende week spelen op de Old Course.
En dan nog dit: Jordan Smith maakte een hole in one op de zeventiende en dat leverde hem én zijn caddie Sam Matton een voiture op, vervaardigd door hoofdsponsor Genesis.
Ziggo Sport Golf zendt de derde en de vierde ronde zaterdag en zondag van 15.30 tot ongeveer 21.00 uur rechtstreeks uit.