Historische week

Schots Open en Barbasol Open als teken van samenwerking tussen de DP World Tour en de PGA Tour … Ladies European Tour naar Spanje en Challenge Tour naar Frankrijk … Nederlandse talenten worden onder de loep genomen in de Europese Landen Team Kampioenschappen
@media (max-width: 679px){#fig-638353b18bb00 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-638353b18bb00 img{#fig-638353b18bb00 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-638353b18bb00 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-638353b18bb00 img{#fig-638353b18bb00 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-638353b18bb00 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-638353b18bb00 img{#fig-638353b18bb00 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-638353b18bb00 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-638353b18bb00 img{#fig-638353b18bb00 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Renaissance

DP World Tour / PGA Tour
Kampioenschap:
Genesis Schots Open
Data: 7 – 10 juli 2022
Baan: The Renaissance Club, North Berwick, East Lothian
Par: 71
Lengte: 6.669 meter
Prijzengeld: $ 8.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 8.30 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf en Golf TV.
Donderdag en vrijdag van 13.30 – 19.30 uur. Zaterdag en zondag van 15.30 – 21.00 uur.
Nederlanders: Wil Besseling
Sterke spelers: Jon Rahm, Justin Thomas, Xander Schauffele, Voktor Hovland, Patrick Cantlay, Billy Horschel, Cameron Smith, Min Woo Lee, Adrian Meronk en Jordan Spieth. Veertien van de beste vijtien spelers van de wereld doen mee. Alleen Rory McIlroy ontbreekt.
Winnaar in 2021: Min Woo Lee (Aus)
Laatste vijf winnaars: 2021 – Min Woo Lee (Aus), 2020 – Aaron Rai (Eng), 2019 – Bernd Wiesberger (Oos), 2018 – Brandon Stone (Z-A), 2017 – Rafa Cabrara Bello (Spa)
Bijzonderheden: Voor de vierde achtereenvolgende keer wordt het Schots Open op de baan van de poenerige Renaissance Club gespeeld. Het is even ten oosten van Edinburgh, aan de Firth Of Forth gelegen linksachtige baan en een project van zes rijke Amerikaanse broers: de Sarvadi’s. Het is ook nog eens de buurman van Muirfield, maar kan niet in de schaduw van de meeste Schotse zeebanen staan. Niet slecht, maar niet imponerend.
Het Schots Open is lang niet zo oud als bijvoorbeeld ons Open. De eerste editie werd pas in 1972 op Downfield bij Dundee gespeeld en al na twee kampioenschappen waren er geen sponsoren te vinden.
De wedergeboorte – een letterlijke renaissance dus – was in 1986 en sindsdien is het Schots Open elk jaar gespeeld als onderdeel van wat nu de DP World Tour heet.
Maar nu is ook de PGA Tour aan boord gekomen en dat verklaart het grote aantal spelers van het belangrijkste golfcircuit ter wereld. Men heeft zelfs Genesis meegenomen als hoofdsponsor. De Zuid-Koreaanse autobouwer is ook al sponsor van wat vroeger het L.A. Open heette.
Of de startlijst van aanstaande donderdag ook een reflectie van de deelnemerslijst van begin deze week zou zijn, was tot maandagavond de vraag.
De DP World Tour heeft zestien van haar leden die van 9 - 11 juni op de Centurion Club bij Londen zonder toestemming meededen aan het eerste toernooi van de Saoedische tour geschorst voor dit toernooi en hen ook een boete van honderdduizend pond opgelegd.
De meeste van die heren willen simpelweg alles: cashen bij de Saoedische machthebbers, meedoen aan wedstrijden van de DP World Tour –natuurlijk niet aan de kleinere – en vanzelfsprekend gekozen worden voor de Ryder Cup.
Ian Poulter, Justin Harding en Adrian Otaegui - drie van de zestien gestraften - hadden bij een Britse rechter de vraag neergelegd of hun schorsing en boete wel rechtmatig was.
De rechter heeft de straf voor hen - en hen alleen - tijdelijk opgeschort tot de zaak bij een panel van beroep is behandeld.
Dat betekent dat de drie deze week aan het veld van 156 spelers worden toegevoegd. De andere dertien mogen niet meedoen.
De gestraften willen overigens ook een bijeenkomst van de leden van de DP World Tour die eigenlijk maar één doel lijkt te moeten hebben: een coup tegen CEO Keith Pelley.
En geloof maar dat de Saoediërs dat maar al te graag willen. Die figuren hebben genoeg ervaring met het wegwerken van tegenstanders. Een paar jaar geleden werden alle belangrijkste zakenlieden van het land in dure hotels opgesloten tot ze veel geld aan de machthebber – kroonprins Mohammed bin Salman – betaalden en beloofden zich voortaan netjes te gedragen. En het begrip netjes werd natuurlijk gedefinieerd door MbS, zoals zijn goede vrienden Donald Trump en diens schoonzoon Jared Kushner hem noemen. Mogelijk weet u al dat twee van de komende wedstrijden van de Saoedische Tour op Trump-banen worden gespeeld en dat Donald de spelers van de PGA Tour heeft aangeraden om over te stappen.
Greg Norman, de CEO van de Saoedische Tour, heeft al eerder beloofd dat de rebellen de volle steun krijgen bij hun rechtszaken tegen de PGA Tour en de DP World Tour.
Wordt vervolgd – ook op deze website.
Het – excusez le mot – krankzinnige van de huidige situatie is dat veel van de leden van de Saoedische tour – ook Westwood en Poulter – deze week wél mee mogen doen aan een tweedaagse pro-am op de baan van Adare Manor in Ierland, waar in 2027 de Ryder Cup wordt gespeeld. De JP McManus Pro-Am is ook nog eens een wedstrijd die onder auspiciën staat van de DP World Tour.
Let nu even op: JP McManus is eigenaar van Adare Manor en hij heeft al miljoenen aan fees aan de DP World Tour overgemaakt.
Enfin, Wil Besseling is de enige Nederlander in het Genesis Schots Open. Een mooi nieuw moment in een toch al fraai seizoen.

Kampioenschap: Barbasol Championship
Data: 7 – 10 juli 2022
Baan: Keene Trace Golfclub, Nicolasville, Kentucky (VS)
Lengte: 6.701 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 3.700.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 14.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Golf TV
Winnaar in 2021: Seamus Power (Ier)
Laatste vijf winnaars: 2021 – Seamus Power (Ier), 2020 – niet gespeeld vanwege covid-19, 2019 – Kelly Kraft (VS), 2018 – Billy Horschel (VS), 2017 – Chad Collins (VS)
Bijzonderheden: Lars van Meijel was een van de vele Europeanen die zondagavond op de deelnemerslijst van het Barbasol Championship stond.
Inderdaad, stond. De Brabander liet vanuit de auto, op weg naar zijn vakantieadres, weten niet mee te doen aan dit co-sanctioned toernooi van de DP World Tour en de PGA Tour

LPGA Tour
De speelsters kunnen na het derde Major van 2022 – het Brits Open en het Evian Championship volgen nog – tot 13 juli uitblazen.
Pas op die dag begint het 72-holes Dow Great Lakes Invitational (meer bijzonderheden), een teamwedstrijd waaraan ook Anne van Dam samen met haar vriendin Sophia Popov mee mag doen.

Ladies European Tour
Van 7 – 10 juli wordt het met drie ton gedoteerde Estrella Damm Ladies Open (meer bijzonderheden en scoring) gespeeld.
Op de Club de Golf Terramar bij het Spaanse Sitges spelen ook Romy Meekers en Pasqualle Coffa.

Challenge Tour
In de van 7 – 10 juli te spelen Vaudreuil Challenge (meer bijzonderheden en scoring) doet namens Nederland alleen Robbie van West mee.
Het met 260 duizend euro gedoteerde toernooi wordt gehouden op de parkbaan van Le Vaudreuil, die tussen Parijs en Rouen ligt. Vorig jaar was de Duitser Marcel Siem de winnaar.

Satellite Tours
De volgende wedstrijd van de Pro Golf Tour wordt van 10 – 12 juli gespeeld is het Weihenstephan Open (bijzonderheden en scoring). Er zit op Holledau Golfclub – tussen München en Regensburg – dertig mille in de pot.
Op de Club de Golf Soria, grofweg tussen Madrid en Zaragoza – staat van 7 – 9 juli het met veertigduizend euro gedoteerde Alps de Las Castillas (bijzonderheden en scoring) op het programma.

Europese Landenteam Kampioenschappen
Van 5 – 9 juli worden er vier ELTK’s gespeeld. Op de website van de Europese Golf Associatie staan alle bijzonderheden inclusief links naar live scoring.
Na de 36-holes strokeplay-kwalificatie gaan de beste acht teams door naar de kampioenspoule. Daarin is matchplay de spelvorm.
De Jongens doen mee aan het kampioenschap op de uitstekende baan van het Duitse St Leon-Rot.
Nederlands team: Thijmen Batens, Loran Appel, Kayden Chang, Ian Groenendijk, Björn Driessen en Denny Kloeth
Het Meisjes-kampioenschap vindt plaats in IJsland, op de Oddur Golf Club.
Nederlands team: Rosanne Boere, Fleur van Beek, Lynn van der Sluijs, Minouche Rooijmans, Sofie Nooij en Eva Nijenhuis
Wales is het land waar het ELTK voor Dames wordt georganiseerd. Plaats van handeling is de Conwy Golf Club.
Nederlands team: Noa van Beek, Anne-Sterre den Dunnen, Lauren Holmey, Hester Sicking, Mayka Hoogeboom en Danique Stokmans
Op de baan van The Open 2021, Royal St George's, spelen de Heren om de Europese titel.
Nederlands team: Kiet van der Weele, Jerry Ji, Nevill Ruiter, Benjamin Reuter, Lars van der Vight en Jack Ingham

Laatste nieuws