Porsius pakt hoofdprijs en punten

Ondanks een spannend slot wist Davey Porsius stand te houden in de laatste ronde van het Hauts de France-Pas de Calais Golf Open 2022. Met een totaal van -4 legde hij beslag op zijn eerste zege op de Alps Tour. Holmey pakt brons in met LETAS co-sanctioned event.

porsius

De als gedeeld leider aan de slotdag begonnen speler van De Goyer liet er aan het begin van de ronde geen twijfel over bestaan. De uitgelezen kans die voor hem lag, wenste hij met beide handen aan te pakken en ondanks een bogey op de eerste hole, liep hij door drie birdies op weg naar de turn langzaam weg bij zijn concurrenten. Nog een birdie kort na de turn leek de deur in het slot te gooien maar averij op de par-4 zestiende zette de deur weer op een kier.

'Die dubbel was heel ongelukkig en had zeker niets met spanning te maken, al maakte het wel het verschil tussen heel ontspannen je laatste holes kunnen spelen of, zoals nu, nog even scherp moeten zijn', kijkt Porsius terug op het enige moment dat de zege nog even in gevaar kwam, al ervoer hij dat zelf niet zo. 'Er was marge en ik speelde goed', zegt hij nuchter als hij alweer op weg naar huis is.

Gelukkig voor de Nederlander slaagde niemand er dus in de deur verder open te wrikken en dankzij twee parren op de laatste twee holes boekte de bijna 27-jarige Porsius zijn eerste zege op het satellietcircuit.

'Het werd ook wel eens tijd', lacht Porsius. 'Ik ben de laatste tijd echt goed aan het spelen maar het lukte maar niet om het af te maken in de laatste ronde. Die Fransman waar ik mee speelde die zei dat ook voor de start van de ronde "Jij hebt best vaak in de laatste flight gespeeld. Mooi stukje psychologische oorlogsvoering, maar daar trapte ik niet in. Al vraag je je natuurlijk zeker af waar dat door komt. Ik heb het een paar keer echt weggegeven, maar het was moeilijk om er de vinger op te leggen. Ik werk sinds kort met Jeroen (Krietemeijer, red) en samen kwamen we tot de conclusie dat ik bij die andere keren teveel bezig was om te proberen het toernooi te winnen in plaats van gewoon een goede ronde te spelen. Vandaag ging ik wel met die instelling de baan in en we kunnen in elk geval vaststellen dat het vandaag dé manier was.'

Ook op de Order of Merit doet Porsius vanzelfsprekend goede zaken. Na zijn zevende plaats vorige week steeg hij al flink op de jaarranglijst, en dat doet hij nu weer. Met nog genoeg wedstrijden op de kalender staat hij inmiddels achtste en is het gat met de nummer vijf op de ranking nauwelijks 1500 punten waardoor een kaart voor de Challenge Tour van 2023 lonkt.

'De top-5 is zeker nog haalbaar, al kan het zomaar zijn dat ook de top-7 of top-8 zich nog plaatst. Het veld is zó sterk dit seizoen dat je er bijna zeker van kan zijn dat er jongens via Qualifying School door zullen stromen waardoor er plaatsen vrijvallen. Tot aan de eerste ronde van Qualifying School speel ik nog twee toernooien waarin er nog best wel wat te winnen valt. Ik sta nu achtste en de top-6 mag First Stage overslaan. Als ik in de komende wedstrijden nog één goed resultaat haal kan ik daarvoor nog makkelijk in aanmerking komen. Het zou zeker een mooie bonus zijn, al heb ik er zeker ook vertrouwen in dat ik, als ik op deze manier door blijf gaan, er ook op een andere manier wel kom. Na jaren met veel tegenslag - blessures, corona, rugproblemen - ziet het er nu eindelijk goed uit.'

Het scheelde overigens niet veel of er was dubbel Nederlands succes. Het toernooi van de Alps Tour was co-sanctioned met de LETAS en daar greep Lauren Holmey, een paar weken geleden als amateur al eens de beste, maar net mis. Met -4 werd de Nederlands-Franse topamateur gedeeld tweede al was het gat met winnaar Momoka Kabori met vier slagen fors te noemen.

Tour
  • Alps Tour