Ierse uitdaging

Besseling, Huizing en Van Driel in Iers Open … PGA Tour naar Illinois … Summer break op LPGA Tour … Coffa en Meekers spelen Duits Masters … Drie landgenoten in Italiaans Challenge Open

Mount Juliet

DP World Tour
Kampioenschap:
Horizon Iers Open
Data: 30 juni – 3 juli 2022
Baan: Mount Juliet Estate, Thomastown, County Kilkenny (Ier)
Par: 72
Lengte: 6.640 meter
Prijzengeld: $ 6.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 9.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf en Golf TV.
Donderdag en vrijdag van 14.00 - 19.00 uur. Zaterdag en zondag van 14.00-18.30 uur.
Nederlanders: Wil Besseling, Daan Huizing en Darius van Driel
Sterke spelers: Shane Lowry, Lucas Herbert, Thomas Pieters, Tyrrell Hatton, Min Woo Lee, Aaron Rai, Ryan Fox, Rasmus Højgaard, Nicolai Højgaard en Rafa Cabrera Bello
Winnaar in 2021: Lucas Herbert (Aus)
Laatste vijf winnaars: 2021 – Lucas Herbert (Aus), 2020 – John Catlin (VS), 2019 – Jon Rahm (Spa), 2018 – Russell Knox (Sch), 2017 – Jon Rahm (Spa)
Bijzonderheden: Het Iers Open heeft een andere sponsor en meteen bijna een verdubbeling van het prijzengeld. Maar dat wil niet zeggen dat het veld ook twee keer zo sterk is als in 2021.
Het lijkt erop dat het Iers Open in 2023 – net als het Schots Open – ook deel van de PGA Tour gaat uitmaken. Horizon is mede dankzij inspanningen van de Amerikanen hoofdsponsor geworden.
Natuurlijk, met mannen als Shane Lowry en Tyrrell Hatton valt er deze week veel te genieten op de parkbaan (foto boven) die ook in 1993 (winnaar Nick Faldo), 1994 (Bernard Langer), 1995 (Sam Torrance) en 2021 (Lucas Herbert) gastheer was.
Vorig jaar kwam Herbert op Mount Juliet (plattegrond baan) tot een winnende score van negentien onder par. De Australiër – die inmiddels is ‘verhuisd’ naar de PGA Tour – had drie slagen voorsprong op Rikard Karlberg uit Zweden en vier op de Nederlandse Amerikaan Johannes Veerman.
Wil Besseling en Darius van Driel werden gedeeld zeventiende.
Joost Luiten en Lars van Meijel misten de cut (drie onder).

PGA Tour
Kampioenschap:
John Deere Classic
Data: 30 juni – 3 juli 2022
Baan: TPC Deere Run, Silvis, Illinois (VS)
Lengte: 6.665 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 8.300.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 14.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Golf TV
Ziggo Sport Golf zendt op woensdag 22 juni van 18.00 – 19.00 uur een samenvatting uit.
Mooie namen: Jason Day, Zach Johnson, Steve Stricker en Webb Simpson
Winnaar in 2021: Lucas Glover
Laatste vijf winnaars: 2021 – Lucas Glover (VS), 2020 – vanwege covid-19 niet gespeeld, 2019 – Dylan Frittelli (Z-A), 2018 – Michael Kim (VS), 2017 – Bryson DeChambeau (VS), 2016 – Ryan Moore VS)
Bijzonderheden: Het was even zoeken eer we op de deelnemerslijst een paar echt mooie namen hadden gevonden. Zeker nu Ryder Cup-speler Daniel Berger zich maandag met rugklachten afmeldde.
Het is duidelijk dat het deze week te spelen toernooi van de Saoedische Tour (30 juni – 2 juli) in Portland, met weer 48 spelers en niet minder dan 25 miljoen dollar prijzengeld de John Deere Classic in de wielen gaat rijden.
Het zal dan ook niet zo zijn dat Greg Norman en de rebellerende spelers bij John Deere kunnen aankloppen om met korting een nieuwe grasmaaier aan te schaffen.

LPGA Tour
De speelsters kunnen na het derde Major van 2022 – het Brits Open en het Evian Championship volgen nog – tot 13 juli uitblazen.
Pas op die dag begint het 72-holes Dow Great Lakes Invitational (meer bijzonderheden), een teamwedstrijd waaraan ook Anne van Dam samen met haar vriendin Sophia Popov mee mag doen.
En daar slaat Van Dam het Big Green Egg Open op de Rosendaelsche voor over. Triest.

Ladies European Tour
Op de baan van Golf & Countryclub Seddiner See – even ten zuidwesten van Berlijn – vindt van 30 juni – 3 juli het Armundi Duits Masters plaats.
Het toernooi (bijzonderheden en vanaf donderdag live scoring) heeft een prijzengeld van drie ton.
Namens Nederland doen Pasquelle Coffa en Romy Meekers mee.

Challenge Tour
Vorige week Bretagne, nu naar de Golf Nazionale – ten noorden van Rome – voor het Italiaans Challenge Open (meer bijzonderheden en vanaf donderdag live scoring).
Stan Kraai, Lars van Meijel en Robbie van West doen van 30 juni – 3 juli mee aan het met 350 duizend euro gedoteerde toernooi.

Satellite Tours
Op de baan van de Oostenrijkse Golfclub St. Pölten mag deze week (28 – 30 juni) dertig mille worden verdeeld in het Raiffeisen Pro Golf Tour St. Pölten (meer bijzonderheden en scoring).
Jarenlang was het toernooi op de AA Saint Omer Golfclub deel van de Challenge Tour en zelfs even van de Europese Tour. Nu is het een wedstrijd van de Alps Tour.
Aan het Hauts de France-Pas de Calais Golf Open (meer bijzonderheden en scoring) – met een prijzengeld van veertigduizend euro – doen ook een paar landgenoten mee.

Saoedische Tour
Van 30 juni – 2 juli wordt op de baan van de Pumpkin Ridge Golfclub bij Portland in de Amerikaanse staat Oregon het met 25 miljoen dollar (eerste prijs: vier miljoen) gedoteerde tweede toernooi van de tour van de Saoediërs gespeeld.
Het is een 54-holes wedstrijd (bijzonderheden en scoring) met 48 spelers en elke dag is er een shotgunstart.
Viaplay heeft de rechten voor Nederland voor de rest van het seizoen van het uiterst omstreden circuit dat klip en klaar de bijl legt aan de wortel van het ecosysteem van decennia oude Tours.
Of er via Youtube iets valt te zien, is dus niet erg waarschijnlijk.

Tour
  • Golfers Magazine