SmithWorks wedges

Een wedge die zo extreem spint dat je 'm op de Tour niet mag gebruiken? Dat moesten we natuurlijk zelf proberen.

SmithWorks wedges

SmithWorks werd in 2015 opgericht en pakt het met zijn wedges net even anders aan dan de grote jongens. Zo heeft het bedrijf van Stuart Smith – die werkte met onder andere Nick Faldo, José María Olazábal en Miguel Angel Jimenez – naast een legale Tournament-wedge ook een zogenaamd Freestyle-exemplaar, dat niet 'conforming' is voor gebruik op de Tour of in de hoogste amateurklassen, maar door clubgolfers gewoon gebruikt mag worden om enorme hoeveelheden spin te genereren. Dat maakte ons nieuwsgierig.

Hoe zien ze eruit?
Het gesmede clubhoofd van koolstofstaal is compacter dan we van andere wedges gewend zijn, terwijl ze toplijn juist opvallend dik is. Dat laatste is bewust gedaan om het zwaartepunt omhoog te brengen, wat betere controle over de afstanden moet geven. Door deze zogenaamde 'verticale balans' is ook de sweetspot volgens de designers groter geworden. Het clubblad is volledig voorzien van groeven en de zool is machinaal gefreesd om het contact met de grond te optimaliseren.

Hoe slaan ze?
Makkelijker dan hun bescheiden afmetingen doen vermoeden. De eerste paar ballen zaten we vol spanning te wachten op die shank, maar de bal vloog keer op keer keurig richting doel – consistent en laag... opvallend laag. Dat is waarschijnlijk het gevolg van het hoger gelegen zwaartepunt én de overdaad aan spin. Als de groeven van het clubblad in de cover van een bal grijpen, kan deze namelijk niet over het clubblad omhoog rollen, waardoor hij laag vertrekt.

Tussen de groeven zijn kleine kruisjes gefreesd voor extra spin.

Ze spinnen dus echt veel?
Zeker. De Tournament spint bovengemiddeld, terwijl je de spin van de Freestyle zonder overdrijven extreem kunt noemen. Bij beide gesmede wedges zijn tussen de groeven kleine kruisjes gefreesd, maar bij de Freestyle zijn deze dieper, wat de extra spin verklaart. Om dit te bereiken moet je de groeven natuurlijk wel schoonhouden (er wordt heel toepasselijk een borsteltje meegeleverd) en een bal met een cover van urethaan gebruiken (die trouwens flink te lijden heeft van de scherpe groeven). Dan is de zo gewilde 'stuit-stuit-stop-pitch' voor iedereen binnen handbereik.

Maar zijn ze nou legaal of illegaal?
Die vraag kreeg onze regelexpert Pluis ook. De Tournament is volledig 'conforming' en mag dus overal gebruikt worden. De Freestyle zit in een grijs gebied. Op de tour en tijdens wedstrijden voor topamateurs zijn ze illegaal omdat ze de in 2010 vastgestelde groevenlimieten overschrijden, maar deze regel geldt tot 2024 niet voor gewone amateurgolfers. Deze kunnen 'm tot die tijd dus gewoon gebruiken, ook voor wedstrijden, competitie of qualifyingronden.

Zijn er nadelen?
Het compacte formaat zou golfers met weinig zelfvertrouwen kunnen afschrikken, maar zelf hebben we meer problemen met de beperkte fitting-opties. Elke loft (48º-60º) heeft een standaardbounce (8º-12º) en grind (zoolafwerking) en hoewel hier natuurlijk goed over is nagedacht, is niet elke swing hetzelfde. In vergelijking met onze (gefitte) Vokey-wedges moesten we bijvoorbeeld meer oppassen om de bal niet vet te raken. Om de vergevingsgezindheid en veelzijdigheid van een wedge te optimaliseren, wil je de bounce en grind afstemmen op je swing (steil of vlak) en de ondergrond van je homecourse (hard of zacht). Die optie is er bij SmithWorks dus niet