Fitzpatrick wint U.S. Open

Voor aanvang van de laatste ronde gaf de Engelsman aan sterk te geloven in zijn eigen kansen. Het bleek geen grootspraak. Zijn eerste zege op de PGA Tour was direct een Major. Wil Besseling besloot zijn majordebuut met een 74 en werd daarmee 56ste. 'Dit gaat mee in de rugzak'.
@media (max-width: 679px){#fig-656ee87bdea22 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-656ee87bdea22 img{#fig-656ee87bdea22 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-656ee87bdea22 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-656ee87bdea22 img{#fig-656ee87bdea22 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-656ee87bdea22 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-656ee87bdea22 img{#fig-656ee87bdea22 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-656ee87bdea22 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-656ee87bdea22 img{#fig-656ee87bdea22 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}fitzpatrick

Einduitslag

De vierde en laatste ronde op The Country Club speelde minder moeilijk dan de uitputtingsslag op zaterdag, maar ook in de laatste omloop was het verre van makkelijk. Dat bleek wel uit het feit dat Besseling ondanks een ronde in vier boven par toch een paar plaatsen won op het leaderboard.

De als nummer 58 aan de slotdag begonnen Nederlander opende met een bogey, liet dat volgen door drie parren, om vervolgens in de laatste vijf holes voor de turn twee birdies (5 en 7), twee bogeys (6 en 9) en één par te maken waardoor hij het keerpunt bereikte in +1 voor de dag en afstevende op een plek bij de beste vijftig.

Na de turn kreeg de 36-jarige Noord-Hollander het lastiger. Hij wist alleen op de zeventiende nog een slag te winnen, maar leverde er op weg naar de finish wel vier in door bogeys te maken op elf, twaalf, dertien en vijftien waardoor hij de baan verliet met een slotronde in 74 slagen en +13 voor het toernooi.

Bij golf.nl keek hij direct na de ronde terug op zijn majordebuut.

'Ik heb het hele toernooi prima gespeeld, maar zeker niet extreem goed. Vooral op de greens heb ik veel laten liggen. Op deze baan ga je greens missen, krijg je flink wat langere putts voor par. Af en toe wat putts holen is dan belangrijk om echt momentum te krijgen, dat is me helaas te weinig gelukt. Maar als ik kijk naar het totaalplaatje, dan kan ik alleen maar heel erg tevreden zijn. Ik speelde deze week met de wereldtop en ik voelde me erg comfortabel. Van het spelen van dit soort grote toernooien op heel moeilijk geprepareerde banen word je een betere golfer.'

De strijd om de titel concentreerde zich op de slotdag tussen drie spelers: Scottie Scheffler en Will Zalatoris en Matt Fitzpatrick. Waar de nummer 1 van de wereld al lang weet wat winnen is, en ook dit seizoen het zoet er overwinning meermaals smaakte, wachtten Zalatoris en Fitzpatrick nog altijd op hun eerste zege, die, ondanks een aantal close calls, nog altijd niet was behaald.

Waar de Amerikaan nog even de wachtkamer in moet nadat hij na een slotronde in één onder par gedeeld tweede werd, brak Fitzpatrick de ban op de plek waar hij negen jaar geleden de titel van het U.S. Amateur won, een gegeven waar hij nog voor het ingaan van de laatste rond kracht uit haalde door te stellen dat hij daar zéker een voordeel mee had ten opzichte van de andere uitdagers.

Dat bleek, want de 27-jarige Engelsman ging opnieuw rond in 68 slagen, na eerder ook op de eerste en tweede dag voor die score te hebben getekend, en dat was genoeg om de laatst overgebleven uitdagers met -6 achter zich te laten.

'Ik ben echt gek op deze baan, je moet weten waar je je schoten moet raken en waar je ze kan missen', keek hij na afloop terug op de wedstrijd. 'Hij past wonderwel bij mijn spel al speel ik sowieso goed de laatste tijd en was het vooral een kwestie van het op het goede moment samen laten vallen van alles. Het was een lange en zware week en ik ben ontzettend blij dat het voorbij is. Tegelijkertijd kan ik niet genoeg benadrukken hoe blij ik ben dat ik bleef grinden. Dit betekent echt heel veel voor me', aldus de nieuwe nummer 10 van de wereld.

Laatste nieuws