Besseling door naar weekend bij Majordebuut

Bij zijn debuut in een Major toonde de Noord-Hollander zich allerminst onder de indruk. Na een tweede ronde in 71 slagen plaatste hij zich eenvoudig voor het tweede deel van het toernooi.

besseling

Dat die prestatie van Besseling uitzonderlijk is, bewijzen de cijfers wel. In voorgaande jaren mochten alleen Joost Luiten en Maarten Lafeber starten in het U.S. Open en alleen Luiten slaagde er in 2015 namens Nederland in de cut te halen in het alom als moeilijkste Major van het geziene jaar.

Tot 2022, tot het debuut van Wil Besseling.

Na een eerste ronde in +1 stond Besseling er goed voor, maar omdat een ongelukje op The Country Club in een klein hoekje zit, had hij daarmee geen enkele zekerheid voor een goed resultaat op dag 2.

Maar op die tweede dag liet Besseling zien dat Westfriezen niet voor niets nuchter worden genoemd. De lange Noord-Hollander kwam nauwelijks in de problemen, was sterk van de tee, goed met zijn ijzers, en was nauwelijks onder de indruk van de greens in Boston.

Na een eerste negen in -1 (acht parren en één birdie, op de par-4 vierde) kreeg hij het na de turn even moeilijk door bogeys op twaalf en dertien, maar dankzij een birdie op de par-4 zeventiende begon hij aan de slothole met een marge van twee slagen ten opzichte van de cutline.

Die marge was genoeg voor de 36-jarige. Hoewel hij de green van de slothole miste en de ronde met een bogey besloot was zijn totaalscore van +2 na 36 holes genoeg om door te mogen naar de tweede helft van het toernooi.

'Het was een mooie dag en ik was erg rustig onder alle omstandigheden. Het spel is goed en we worden steeds beter als team. Het is geweldig om te ervaren en een toernooi als dit is echt een test. Morgen met dezelfde mindset de baan in', reageerde hij na afloop van de ronde dan ook tevreden.

Het belooft niet alleen voor de Nederlander een mooi weekend te worden. Aan de top van het leaderboard zijn de verschillen klein (de top-15 staat maar drie slagen van elkaar vandaan) en met mannen als Rory McIlroy, Jon Rahm, Scottie Scheffler, Sam Burns en Matt Fitzpatrick in deze groep hebben koplopers Collin Morikawa en Joel Dahmen op -5 nog lang geen beslissend gat geslagen.

Op de Ladies European Tour blijven de Nederlandse vrouwen goed meedoen. Even zag het er zelfs naar uit dat Pasqualle Coffa zelfs in de laatste flight de baan in zou mogen op zaterdag, maar drie late bogeys voorkwamen dat, al blijft de Brabantse met -5 goed meedoen in London. Dat geldt in iets mindere mate ook voor Anne van Dam. Nederlands nummer 1 ging de tweede dag rond in 73 slagen maar staat daarmee nog altijd kort op de leider en met -4 doet ook Van Dam morgen nog mee om de hoofdprijs.

In Amerika heeft Dewi Weber die kans niet meer. In het Meijer LPGA Classic had de Nederlandse na een openingsronde in 74 slagen, 72 slagen nodig voor de tweede omloop en dat was vier slagen teveel om er in het weekend ook bij te mogen zijn.

Tour
  • Proshots