Sterke start Besseling, Coffa en Van Dam

De eerste ronde van de Aramco Team Series in London, en die van het U.S. Open in Boston, zijn voor de Nederlanders goed begonnen. De twee Nederlandse vrouwen hebben de kop van het veld in zicht, Wil Besseling deed het goed bij zijn majordebuut
@media (max-width: 679px){#fig-6385c928a9f1c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6385c928a9f1c img{#fig-6385c928a9f1c img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6385c928a9f1c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6385c928a9f1c img{#fig-6385c928a9f1c img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6385c928a9f1c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6385c928a9f1c img{#fig-6385c928a9f1c img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6385c928a9f1c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6385c928a9f1c img{#fig-6385c928a9f1c img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}besseling

'Ik voelde me erg lekker op mijn eerste dag in een Major', keek de vroeg gestarte Besseling terug op zijn debuut op een Major. 'Van tee tot green was het best goed, waarbij mijn ijzers beter waren dan mijn driver vandaag. Morgen op de greens hopelijk iets meer gevoel', vatte de 36-jarige Nederlander zijn eerste ronde in het moeilijkste Major van het jaar kort en bondig samen.

De weg naar het weekend is nog lang, maar Besseling zette op de vroege vrijdagmorgen wel een paar prima stappen op weg naar de tweede helft van het toernooi.

Weliswaar begon hij op de par-4 tiende met een bogey, voor de turn leverde hij daarna geen enkele slag meer in. Op zes van de acht holes maakte hij par en op de par-4 dertiende en de par-4 zeventiende won hij zelfs een slag om onder par het keerpunt te bereiken.

Na de turn ging het iets moeizamer (drie bogeys en één birdie) maar met een score net boven par (+1) deed hij het naar behoren. En hoewel er nog heel veel golf te spelen is heeft hij als (voorlopig) gedeeld 42ste, goede kansen het weekend te halen.

'De baan speelde goed en is natuurlijk nooit makkelijk, maar het was goed te doen deze ochtend. Het is tot nu toe een heel bijzondere week. Fantastisch om hierbij te zijn en te weten wat je moet doen om elke dag weer beter te worden. Ik voel me goed en heb nu al zin in morgen. Even wat trainen nog en daarna ontspannen', schetste hij zijn gevoel en dag na een eerste omloop die hem na de eerste dag op vijf slagen van koploper Adam Hadwin zet.

Adam Hadwin liet een 66 – evenaring van het baanrecord – noteren en hij voert daarmee de ranglijst aan. De 34-jarige Canadees maakte zes birdies – vooral het gevolg van slechts 25 putts.
Hadwin heeft in negentien voorgaande Majors nog nooit een top-10 plaats kunnen boeken. Op de vraag hoe hij nu verder moet gaan in dit kampioenschap antwoordde Hadwin:
‘Same thing. Pick a target. Have a number in mind, and try and execute. Go find it and hit it again.
I've done a great job with that over the last little bit. It's getting easier as I continue to play better to keep in that mindset. There's still 54 holes. There's a lot of golf left, and this course is only going to get tougher. Just keep doing that.


Hadwin heeft een slag voorsprong op een gemêleerd gezelschap: de onbekende Engelsman Callum Tarren en de Zuid-Afrikaan M.J. Callum, de Zweed David Lingmeth (‘invaller’ voor Martin Kaymer), de Amerikaan Joel Dahmen en – daar was-ie weer – Rory McIlroy
De Noord-Ier – die in augustus 2014 voor het laatst een Major won – liet de kans op een 66 op de laatste hole glippen, maar hij was zeker niet ontevreden: ‘A really solid start. You'd take 67 around this golf course any day. Even though I'm standing up here slightly frustrated that I bogeyed the last, it’s a great start to the tournament. I felt like I did most things well today. I certainly putted well, and I hit the ball in the right spots, and I hit a lot of greens, gave myself plenty of chances. Just basically did everything that you need to do at a U.S. Open. Overall really pleased about the start. That’s now two majors in a row that I've started well, and hopefully just keep going from here.’

Natuurlijk ging er donderdag veel aandacht uit naar de mannen die de PGA Tour al dan niet gedwongen vaarwel hebben gezegd. De jarige Phil Mickelson kwam niet verder dan een 78. Sergio Garcia liet een 76 noteren, Bryson DeChambeau een keurige 71. Louis Oosthuizen had 79 slagen nodig. Maar Dustin Johnson, die laatste maanden bepaald niet goed presteerde, kwam met een 68 uit de startblokken en staat gedeeld zevende. Opvallend was wel dat bovengenoemde spelers na afloop de persafdeling van het U.S. Open niet te woord stonden.

LET

Na de eerste ronde van de Aramco Ladies Team Series London staan de twee Nederlandse vrouwen die meedoen aan het toernooi op de Centurion Club er nog beter voor.

Zowel Anne van Dam als Pasqualle Coffa meldden zich na de eerste ronde hoog op het leaderboard. In het door Sofie Bringer (-7) aangevoerde veld staat het duo gedeeld vierde, na beiden een openingsronde in 69 slagen te hebben gespeeld.

Van Dam dankte haar positie vooral aan een birdierun vlak voor het einde van haar ronde (vier birdies op de laatste vier holes), terwijl Coffa zowel de eerste als de tweede negen holes twee slagen won voor een openingsronde in -4.

Laatste nieuws