Duivelse dilemma's

Laten we het maar duidelijk stellen: De Europese Tour, die tegenwoordig als DP World Tour door het leven gaat, staat er beroerd voor. Vijftig jaar na het eerste seizoen wankelt het circuit. In feite zijn er drie opties: als een soort minitour verdergaan, samengaan met de PGA Tour of voor een coöperatie met het Saoedische circuit kiezen.
@media (max-width: 679px){#fig-6385b6ca06254 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6385b6ca06254 img{#fig-6385b6ca06254 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6385b6ca06254 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6385b6ca06254 img{#fig-6385b6ca06254 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6385b6ca06254 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6385b6ca06254 img{#fig-6385b6ca06254 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6385b6ca06254 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6385b6ca06254 img{#fig-6385b6ca06254 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Keith Pelley

Op de website van de DP World Tour staat helemaal niets, maar de spelers van de DP World Tour hebben een memo van CEO Keith Pelley (foto boven) ontvangen.
Daarin staat dat bijvoorbeeld Martin Kaymer, Sergio Garcia en Bernd Wiesberger mee kunnen doen aan het BMW International, maar dat op 23 juni – de eerste dag van het toernooi – duidelijk zal worden of en zo ja welke maatregelen er tegen de ‘overlopers’ zullen worden genomen.
Daarnaast is er een gerede kans dat Amerikanen die voor de Saoedische tour hebben gekozen het lidmaatschap van de DP World Tour willen aanvragen. Dustin Johnson noemde die mogelijkheid onlangs. Hoe ga je daar op reageren zonder de commissioner dan de PGA Tour, Jay Monahan, te bruskeren?
Volgens Pelley waren de spelers die zich hadden aangemeld voor zowel het miljoenenbal op Centurion als de reguliere wedstrijd van de Asian Tour op Slaley Hall gewaarschuwd.
Pelley: ‘While some members respected this decision and subsequently retracted their requests, a number of members chose to ignore it by playing at either Slaley Hall or Centurion Club or, in some cases, at both.’
De topman van de DP World Tour, wees zijn spelers erop dat hun circuit en de PGA Tour weliswaar samenwerken – er is een strategische alliantie – maar dat de positie van beide Tours geheel anders is.
Pelley: ‘During discussions in Sweden last week, and through additional private correspondence, some members asked me why we simply do not follow what the PGA Tour have done and immediately suspend these players. While I understand the frustration, I remind you all that although we work closely with the PGA Tour, we are different organisations and our rules and regulations are therefore different too.’

Maar wat kan Pelley? Het rommelt gigantisch. Begrijpelijk, want waar de PGA Tour in financieel opzicht ijzersterk is en over een lucratief, langlopend tv-contract beschikt, daar heeft de DP World Tour de Ryder Cup nodig om het hoofd boven water te houden. Zonder inkomsten uit de thuiswedstrijden – om de vier jaar – zou het circuit aan de bedelstaf raken. Dat zou verregaande, negatieve consequenties hebben voor onder andere het Dutch Open en vergelijkbare toernooien.
Maar als je de sterspelers die voor de Saoedische tour hebben gekozen en mogelijk gaan kiezen schorst of zelfs royeert, dan kun je slechts een team de wei in sturen dat als een zwakke prooi voor twaalf top-Amerikanen fungeert. Daar hebben sponsoren geen zin in. Dat is het einde van de Ryder Cup. Dat is het einde van de DP World Tour.
En daarmee hebben Greg Norman de Saoedische regering dan deel een van hun missie – de macht overnemen in het mondiale professionele golf om het imago van hun misdadige regime op te poetsen – voltooid. Vervolgens gaan zij zich ongetwijfeld op de volgende prooi richten: de PGA Tour. De middelen zijn schier onbeperkt: er zit minimaal twee miljard dollar in de kas van dit project.
Een groep spelers van de DP World Tour wil dat hun CEO met de Saoediërs in zee gaat of in ieder geval met Norman cs gaat praten. Een ander deel kiest voor de PGA Tour. Maar niemand steekt zijn nek uit door dit en publique te verklaren.
Volgens Golf Digest zijn er mensen die Keith Pelley afgelopen weekeinde hebben gezien bij het eerste toernooi van het Saoedische circuit. ‘But he wasn’t at Centurion for the good of his health’, zei een speler die ook al anoniem wilde blijven.’
Maar dat wordt fel ontkend door de DP World Tour. Sterker, er werd zelfs een rond het middaguur van woensdag persbericht verzonden met de volgende tekst:
We are aware of some reports in the media that DP World Tour Chief Executive Keith Pelley attended the event at Centurion Club last week. This is categorically untrue as Keith was in Sweden attending the Volvo Car Scandinavian Mixed tournament.
Keith Pelley zegt dus op 23 juni een vonnis te gaan vellen – of niet.
Damn if you do, damn if you don’t.
Het zou wel eens het einde van zijn carrière bij de Europese Tour kunnen betekenen. Maar dat is nog de minste zorg voor iedere weldenkende golfliefhebber die niet wil dat de Saoediërs het helemaal voor het zeggen gaan krijgen. Dat zou het einde zijn van topgolf zoals we dat eeuwen kennen.
En dat in het jaar waarin de 150ste editie van The Open Championship wordt gespeeld.

Laatste nieuws