U.S. Open met Jon, Wil en Judassen

Jon Rahm verdedigt titel in U.S. Open ….Wil Besseling maakt Major-debuut op historische Country Club … Mickelson, Johnson, DeChambeau, Garcia en tal van andere geschorsten toch welkom in derde Major van 2022 … Van Dam en Coffa naar Londen … Niet minder dan elf Nederlanders in The Amateur Championship op Royal Lytham and St Annes

Jon Rahm

Majors

Kampioenschap: 122ste U.S. Open
Data: 16 – 19 juni 2022
Baan: The Country Club, Championship Course, Brookline, Massachusetts
Par: 70
Course Rating: 77,7
Slope Rate: 152
Lengte: 6.633 meter
Prijzengeld: Bedroeg in 2021 12.500.000 dollar. Zou wel eens naar 15.000.000 kunnen worden verhoogd.
Live Scoring: Vanaf donderdag 8.00 uur via website USGA
Starttijden: Wil Besseling slaat donderdag om 7.07 uur (13.07 uur in ons land) af op tien. Vrijdag begint de West-Fries om 12.52 uur (18.52 uur) aan zijn tweede ronde - vanaf de eerste tee.
Starttijden dag 1 Starttijden dag 2
Televisie: Alle dagen – in totaal minimaal 32 uur – exclusief live op Ziggo Sport Golf.
Donderdag en vrijdag van 17.00 – 1.00 uur. Zaterdag van 18.00 - 2.00 uur en zondag van 17.00 - 1.00 uur.
Nederlanders: Wil Besseling
Mooie namen: Nagenoeg de hele top-50 van de wereldranglijst doet mee. Ook minimaal tien rebellen die de PGA Tour hebben verlaten en voor het geld van het totaal foute regime van Saoedi-Arabië hebben gekozen.
Winnaar in 2021: Jon Rahm. De Spanjaard (foto boven) kan na Brooks Koepa (2017 en 2018) de volgende speler worden die met succes zijn titel verdedigt.
Laatste vijf winnaars: 2021 – Jon Rahm (Spa), 2020 – Bryson DeChambeau (VS), 2019 – Gary Woodland (VS), 2018 – Brooks Koepka (VS), 2017 – Brooks Koepka (VS), 2016 – Dustin Johnson (VS)
Bijzonderheden: Wil Besseling is de derde Nederlander die bij de mannen aan het U.S. Open meedoet. Maarten Lafeber en Joost Luiten gingen hem voor.
Lafeber miste in 2003, 2006 en 2011 de cut. Joost Luiten werd in 2014 68ste en in 2015 39ste.
Het is de vierde keer dat het U.S. Open op de in Brookline, een voorstad van Boston, gelegen baan van een van de founding members van de in 1894 opgerichte United States Golf Federation wordt gespeeld. The Country Club zelf werd in 1882 opgericht.
Brookline telt zo’n vijftigduizend inwoners en is de geboortestad van John F. Kennedy.
De leden begonnen met golf op een 6-holes baan die vrij snel naar negen holes werd uitgebreid aan de hand van een ontwerp van de Schotse pro Willie Campbell. Anno 2022 beschikt de club over 27 holes.
The Championship Course bestaat uit vijftien van de holes die werden gespeeld tijdens de historische U.S. Open-zege van de amateur Francis Ouimet in 1913. In een play-off over achttien holes klopt de jonge Amerikaan met een 72 de onverslaanbaar geachte Engelsen Harry Vardon (77) en Ted Ray (78).
Het was de eerste keer dat grote namen uit Groot-Brittannië door een Amerikaan werd geklopt. Lees vooral The Greatest Game Ever Played van Mark Frost.
Het U.S. Open keerde in 1963 terug op The Country Club en weer was er een play-off nodig. Julius Boros speelde die 70 slagen om zo de grote Arnold Palmer (76) en de onbekende Jacky Culpit (73) te verslaan.
Ook het derde en tot nu toe laatste Open in Brookline werd in een play-off beslist: Nick Faldo werd op maandag geklopt door Curtis Strange – 71 om 75.
De scores overigens over de reguliere vier ronden: 304, 293 en 278.
Als er nu na 72 holes twee of meer spelers een gelijke score achter hun naam hebben, wordt er meteen na het tekenen van de kaarten een verlenging over twee holes – mogelijk een en achttien – gespeeld. Is er dan nog geen beslissing gevallen, dan gaat men in sudden death vorm verder.
Einde van een tijdperk Sinds het eerste Open Championship op Prestwick in het najaar van 1860 zijn er 458 Majors gespeeld, die zijn gewonnen door 228 verschillende spelers.
Met de komst van de Saoedische tour wordt het zorgvuldige opgebouwde ecosysteem - nota bene door de regering van een land - van golf bedreigd door lieden die niets met sport hebben (de regering) en een gefrustreerde, op geld en macht beluste rancuneuze oud-kampioen (Greg Norman) die zo vaak op beslissende momenten als een plumpudding in elkaar zakte.
De United States Golf Association heeft niet het lef gehad om de al gekwalificeerde overlopers – minimaal tien – uit te sluiten, ook al heeft de PGA Tour hen als voor onbetaalde tijd geschorst.
Ook de R&A zal hen – zoals de kaarten nu liggen – niet weigeren om half juli op St Andrews aan de historische 150ste editie van The Open mee te doen.
Wat de situatie in 2023 is? De PGA of America – organisator van het PGA Championship – opereert in één lijn met de PGA Tour. Voor alle duidelijkheid: het zijn twee verschillende organisaties. En dat zal ook gevolgen hebben voor de Ryder Cup.
Interessant is zeker hoe de Hoge Heren van Augusta National zullen reageren.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de DP World Tour, die tot nu toe in alle talen zwijgt én de Official World Golf Ranking, die geen punten gaf voor het eerste toernooi van de Saoediërs in Londen.
Greg Norman heeft wel een aanvraag bij de OWGR ingediend, maar de PGA Tour, de DP World Tour, de USGA en de R&A zitten in het bestuur… Bovendien voldoen de toernooien niet aan de minimumeisen van de OWGR.
Ik vermoed dat de powers that be in golf komende week op The Country Club elkaar nog wel eens meer dan één keer in vergaderzaaltje gaan spreken.
Het is duidelijk: er is een levensgrote kans dat topgolf zoals wij dat kennen verleden tijd is en dat lieden uit Saoedi-Arabië met een op zijn zachtst gezegd discutabele politieke agenda, geholpen door spelers met een moreel defect en een welgevulde bankrekening mede de dienst gaan uitmaken. Als dat gebeurt, dan is de Europese Tour het haasje. En dat geldt dan ook voor het Dutch Open in zijn huidige vorm.
Een andere baan Terug naar nu. Naar het 122ste U.S. Open. De Championship Course is een baan die is samengesteld uit de beste holes van het 27-holes complex.
Net als in 1963 en 1988 is de par 70, maar hij is dit jaar een stuk langer: het verschil is 223 meter vergeleken met die van 34 jaar geleden.
Daarnaast is de routing flink veranderd. Bovendien is de vierde hole van de editie ’88 uit het parcours gehaald en vervangen door wat nu de 120 meter korte par-3 elfde is.
In de loop der jaren is de baan steeds verder uitgebreid door grond van buren aan te kopen. In deze uitstekende beschouwing wordt terecht gesteld dat de baan niet door maar over het terrein is aangelegd. Daardoor is het karakter lang niet altijd eenduidig, maar het is en blijft een geweldige baan die het uiterste van de 156 deelnemers zal vergen. Lees ook dit stuk uit Golf Digest.
The Country Club was in 1999 gastheer van de Ryder Cup, waarin Europa met een kleine voorsprong aan de singles begon maar daarin werd weggevaagd – door een beter team al was de sfeer in het publiek vijandig.
Team USA won door een lange putt van Justin Leonard. De green werd bestormd door vooral partners en andere leden van de Amerikaanse entourage. Men had totaal geen oog voor het feit dat José Maria Olazabal nog moest putten. Het was een van de kwalijkste momenten in de historie van de Ryder Cup.
In 2013 won Matthew Fitzpatrick het U.S. Amateur op The Country Club.
En dan nog dit De beste zestig spelers plus ties halen de cut. Er is geen ten shot rule.

LPGA Tour
Dewi Weber werd afgelopen week 42ste in de Shoprite Classic en zij doet van 16 – 19 juni mee aan de met 2,5 miljoen dollar gedoteerde Meijer Classic op de Blythefield Country Club in Belmont, Michigan (meer bijzonderheden en scoring).
Anne van Dam – 65ste in de Shoprite Classic – staat te laag gerankt.
Ziggo Sport Golf zendt op maandag 20 juni van 19.30 – 21.00 uur een samenvatting uit

Ladies European Tour
Van 16 – 18 juni wordt op de par-73 baan van de Centurion Club bij Londen – daar waar de Saoedische tour vorige week van start ging – de volgende wedstrijd van de Aramco Series georganiseerd (meer bijzonderheden en scoring).
Pasqualle Coffa en Anne van Dam – de laatste wordt gesponsord door de staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië – zijn ook van de partij in dit 54-holes toernooi.

Challenge Tour
Welke Nederlanders doen er van 16 – 19 juni mee aan de Kaskáda Golf Challenge in het Tsjechische Brno (meer bijzonderheden en scoring)?
Lars van Meijel en Robbie van West.
Er kan komende week 260 duizend euro worden verdeeld.

Satellite Tours
Van 22 – 24 juni gaat de Pro Golf Tour verder gaat met het Pools Open (bijzonderheden).
Op de Alps Tour wordt van 16 – 18 juni op de Spaanse Aravell Golf & Country Club het Aravell Golf Open by Credit Andorra gespeeld (bijzonderheden en scoring).

Amateurs
Maandag al is de 127ste editie van het Amateur Championship begonnen en zaterdag 18 juni weten we na de 36-holes finale wie de nieuwe kampioen is.
De 36-holes strokeplay-kwalificatie wordt op 13 en 14 juni op zowel Royal Lytham & St Annes als St Anne's Old Links gespeeld.
Het hoofdtoernooi vindt alleen op de iconische baan van Royal Lytham and St Annes plaats. Daar doen de beste 64 van de kwalificatiewedstrijd aan mee.
Bijzonderheden en live scoring
Het Amateur Championship werd voor het eerst in 1885 gespeeld en er staan twee Nederlanders op de erelijst: Rolf Muntz (1990 op Muirfield) en Reinier Saxton (2008 op Turnberry).
Dit jaar doen er niet minder dan elf Nederlanders mee: Bob Geurts, Rick Hessing, Lars van der Vight, Thom Linssen, Nevill Ruiter, Jerry Ji, Thom Hoetner, Benjamin Reuter, Jack Ingham, Kiet van der Weele en Thijmen Batens.

Tour
  • Golfsupport.nl