Jan Kees Van der Velden

Zo simpel

Het lijkt in de golfwereld de laatste tijd alleen maar over Liv en geld te gaan, maar in zijn laatste column in Golfers Magazine 4 merkt Jan Kees van derVelden op dat er echt nog altijd meer speelt. Vergeten we de afstanden niet?

Jan Kees Van der Velden

Mede vanwege de terugkeer van Tiger Woods en de pogingen van Greg Norman en de Saoedi’s om de alom geaccepteerde orde in de golfwereld te verstoren, is er niet veel aandacht geweest voor de plannen van de Royal & Ancient en de United States Golf Federation om het spel voor goede spelers lastiger en voor u en mij gemakkelijker te maken. Het gaat grofweg om drie punten.

- Pak de afstanden aan van de longhitters op de Tour, wier impact op het spel en de golfbanen het grootst is geweest;

- Minimaliseer de impact voor spelers op recreatief niveau die niet zo ver slaan en die een lagere swingsnelheid hebben;

- Zorg voor voortdurende innovatie van ballen en clubs voor spelers op alle niveaus.

Augusta National was tijdens de afgelopen editie van The Masters 535 meter langer dan in 1997, het jaar waarin Tiger Woods zo’n beetje alle records brak.

In 2000, toen hij op de Old Course The Open won zonder ook maar in een van de 112 bunkers verzeild te raken, stond er 6.506 meter op de scorekaart. In 2015 was dat 6.672 meter. De lengte voor de 150ste editie in juli is nog niet bekend, maar tijdens het Alfred Dunhill Links Championship in oktober 2021 was die 6.691 meter. 486 meter meer dan in 2000. De Old Course kon onder andere worden verlengd door de nieuwe tee van de zeventiende aan de andere kant van het hek – in feite dus out of bounds – aan te leggen.

Al decennia wordt er gesproken over de lengte van de slagen van topspelers en de lengte van banen. Keer op keer krijgen architecten met megalomane investeerders te maken die trots verklaren dat hun baan zo en zo lang is. Ik zou zeggen, stuur ze eens naar de Kennemer, waar Paul Casey in 2014 won op een par-70 baan die net aan zesduizend meter lang was. De wind en een uitgekiend ontwerp, waar nadenken belangrijker is dan brute kracht, waren tegenstanders van formaat.

Terug naar de ideeën van de wetgevende organen. Men wil onder andere dat de stokkenfabrikanten iets aan het trampoline-effect van met name de drivers doen. Dat moet omlaag voor de toppers en mag omhoog – het staat er echt – voor de gewone golfers. Alle belanghebbenden, van de Tours tot en met de fabrikanten, mogen er tot de nazomer iets van zeggen.

Uit het rapport bleek ook dat ‘de toenemende lengte van banen nadelige gevolgen heeft die uiteindelijk golfers op alle niveaus van de sport zullen treffen, onder andere doordat de kosten en de tijd om te spelen toenemen, wat de vooruitgang door duurzaamheidsinspanningen beperkt (met name met betrekking tot watergebruik), de uitdaging van banen vermindert en in sommige gevallen het risico inhoudt dat ze verouderd raken.’

Maar ja, al die te lange banen van tegenwoordig worden echt niet aangepast. Maak ze dus lastiger voor topspelers door dat trampoline-effect te verminderen, maar vooral door de bal aan te passen. Het kan toch niet zo moeilijk zijn om de eigenschappen zodanig te veranderen dat ze – bijvoorbeeld – tien procent minder ver gaan? Maar blijf wel af van de ballen van clubgolfers.

Het is zo simpel dat je de nieuwe regels al in 2023 of 2024 kunt invoeren.

Columns
  • Istock