PGA Tour schorst huidige spelers, en waarschuwt toekomstige, LIV

Ongeveer op het moment dat in London de toeter klonk voor de shotgunstart van het Liv London Invitational, viel bij de (ex-)leden van de PGA Tour een brief op de mat. Ze zijn met directe ingang geschorst voor deelname aan alle wedstrijden van de PGA Tour.
@media (max-width: 679px){#fig-6385b57b9b5f5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6385b57b9b5f5 img{#fig-6385b57b9b5f5 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6385b57b9b5f5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6385b57b9b5f5 img{#fig-6385b57b9b5f5 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6385b57b9b5f5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6385b57b9b5f5 img{#fig-6385b57b9b5f5 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6385b57b9b5f5 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6385b57b9b5f5 img{#fig-6385b57b9b5f5 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}pga tour

De afgelopen dagen kwam meermaals de vraag naar voren waarom de PGA Tour zo stil bleef. Was het niet eens tijd om te reageren op de aanstaande start van het Saoudische circuit? Op de opzeggingen van de spelers? Om een antwoord te geven op de vraag vooral wat dit alles betekende voor de PGA Tour.

Dat Jay Monahan en co niet stil zaten in die stille periode werd donderdagmiddag direct na de start van het toernooi in London duidelijk. Alsof de tour dat moment af wilde wachten om zeker te zijn dat het echt ging gebeuren. Of, en dat kan natuurlijk ook, omdat juristen dit het beste moment vonden.

Hoe dan ook. Bij het verlaten van de baan in London vonden de spelers een schrijven in hun mailbox dat aan duidelijheid niets te wensen overliet, en tevens werd gestuurd aan de andere leden van het circuit.

'Tegelijkertijd met het rondsturen van dit memo krijgen onderstaande spelers (de PGA Leden en ex-leden die zich hebben verbonden aan Liv, red) een schrijven waarin ze te verstaan wordt gegeven dat ze niet langer deel kunnen nemen aan wedstrijden die worden gespeeld onder de vlag van de PGA Tour, inclusief de wedstrijd om de Presidents Cup. Betrokken spelers hebben geen vrijwaring gekregen om op een ander circuit te spelen en zijn daarmee in overtreding van de regels van het circuit. Spelers die in de toekomst dezelfde stap willen maken zullen met dezelfde sancties te maken krijgen', stelt Monahan als voorman van het circuit in niet mis te verstane woorden.

Monahan wijst er in zijn memo nadrukkelijk op dat de betrokken spelers allemaal bij hun volle verstand akkoord zijn gegaan met de regels die zij nu ook willens en wetens overtreden.

'Jullie hebben ervoor gekozen om de tourregels naast je neer te leggen, dezelfde regels waar je mee instemde toen je je levenslange droom om te spelen op de PGA Tour waarmaakte. Ik ben er van overtuigd dat onze fans en partners er klaar mee zijn dat het alleen maar lijkt te gaan om geld, geld en nog eens geld, terwijl we met zijn allen, vanaf Jack en Arnie tot Tiger en iedereen die na hem kwam en komt, bezig zijn met het bouwen van een nalatenschap. Deze gezamenlijke nalatenschap is niet te koop en kan nooit gekocht worden.'

Voor de spelers die hun lidmaatschap eerder deze week opzegden betekent de schorsing vooral dat ze ook niet meer welkom zijn om op een invite deel te nemen aan wedstrijden van de PGA Tour, terwijl het voor de leden vooralsnog maar de vraag is of ze op enig moment weer welkom zijn en/of gebruik mogen maken van hun speelrechten. 'Dat zijn vragen die we gaandeweg zullen beantwoorden. Eerlijk, open en transparant, net zoals we deze zaak aanpakken.'

Liv Golf's reactie liet niet lang op zich wachten. De organisatie van Greg Norman herhaalde nog maar eens dat het free agents vrij staat om te spelen waar en wanneer ze willen waarmee ze de regels van de PGA Tour danwel niet erkennen danwel juridisch in twijfel trekken.

De DP World Tour reageerde nog niet, net zoals Keith Pelley zijn team al weken uitblinken in afwezigheid

Laatste nieuws