Een stap met grote gevolgen

De bijna 52-jarige Phil Mickelson verlaat de PGA Tour en gaat om tientallen miljoenen dollars spelen in de LIV Tour, het circuit van de Saoedische regering en Greg Norman.

Phil Mickelson

Om drie uur Nederlandse tijd op de donderdagmiddag van de negende juni 2022 beginnen 48 spelers hun jacht op gigantische bedragen.

Plaats van handeling van het 54 holes toernooi in schotgun-vorm: de Centurion Golfclub bij Londen.

Het laatste plekje in het veld is voor Phil Mickelson, de gevierde speler van de PGA Tour en razend geliefd bij een groot deel van de mondiale golffans.

Na een schokkend interview met de journalist Alan Shipnuck (ten behoeve van diens onlangs verschenen biografie over Lefty) waarin Mickelson het regime in Riyad bekritiseerde, verdween de man die sinds 1990 45 toernooien won maanden van het toneel.

Zijn overstap naar de Saoedische Tour – die ongetwijfeld minimaal 125 miljoen aan tekengeld oplevert – behoorde zeker tot de mogelijkheden, al hielden velen ook rekening met een verzoening met de PGA Tour. Die laatste optie lijkt van de baan.

Mickelson stuurde op 6 juni een tweet met deze inhoud de wereld in: ‘I realize I still have a long way to go but I’m embracing the work ahead. I’m ready to come back to play the game I love but after 32 years, this new path is a fresh start, one that is exciting for me at this stage of my career and is clearly transformative, not just for myself, but ideally for the game and my peers.
I also love the progressive format and I think it will be exciting for fans. Just as importantly, it will provide balance, allowing me to focus on a healthier approach to life and on and off the course.
I am incredibly grateful for what this game and the PGA Tour has given me. I would like to think that I have given back as well but now I’m excited about this new opportunity.
I’m thrilled to begin with LIV Golf and I appreciate everyone involved.’

Mickelson is overigens wel van plan om volgende week het U.S. Open (en later ook de andere Majors) te spelen. De kans dat de organiserende United States Golf Association daar een stokje voor steekt, is klein.

De vraag is wat nu de volgende stappen van de PGA Tour - en in zijn kielzog de DP World Tour – zullen zijn. Topman Jay Monahan heeft al met schorsingen en zelfs levenslange verbanningen gedreigd.

Greg Norman zal dan namens de Saoediërs een juridisch traject gaan bewandelen.

Waarschijnlijk wacht de Tour tot de tweede wedstrijd van de Saoedische Tour die van 30 juni tot en met 2 juli in het westen van de VS wordt gespeeld. Geen enkel lid van de PGA Tour en/of de DP World Tour krijgt toestemming om daar te spelen.

Over Norman gesproken: afgelopen zondag plaatste de Washington Post een groot interview met hem, waarin hij Jack Nicklaus een hypocriet noemde, waarin hij zei dat Rory McIlroy was gehersenspoeld door de leiding van de PGA Tour en dat Tiger Woods een enorme fee afsloeg: ‘mind-blowingly enormous; we’re talking about high nine digits.’

Met andere woorden: we zijn met professioneel golf in een chaotische situatie beland en de gevolgen van vooral de stap van Phil Mickelson zijn niet te overzien.
Hij gaf overigens een interview aan de website van Sport Illustrated. Mickelson spreekt daarin ook over zijn golfverslaving.

Tour
  • ProShots