Jackpot voor Minjee Lee

Nog nooit zat er zoveel geld in de prijzenpot bij het U.S. Women's Open. Tien miljoen dollar in totaal, waarvan de Australische er ruim een miljoen mee mocht nemen. Al betekenden de beker en de titel veel meer voor haar.

minjee lee

Natuurlijk had ze even aan het geld gedacht, erkende ze na afloop, maar eigenlijk alleen aan het begin van het toernooi. Niet eens over wat ze er mee zou kunnen doen, maar meer in het algemeen, hoe goed het was voor het vrouwengolf dat het prijzengeld door de komst van hoofdsponsor ProMedica nu zoveel hoger was dan vorig jaar en jaren terug. 'Maar de rest van de week ben ik daar echt niet meer bezig geweest, en wat ik er mee ga doen weet ik ook niet. Veel denk ik', lachte de kersverse kampioen na afloop van de 77ste editie van het toernooi.

De zege van Lee kwam op de slotdag op het fraaie Pine Needles geen moment meer in gevaar en je zou zelfs kunnen zeggen dat haar klinische optreden de vierde en laatste ronde wat saai maakte. Maar hoe saai is goed golf? Lee, die met een voorsprong van drie slagen aan de laatste ronde begon, opende met twee opeenvolgende birdies en gooide daarmee de facto de deur definitief dicht, wat de achtervolgers ook probeerden.

Lee speelde uitstekend, overtuigde, en als ze al eens in de problemen kwam, loste ze dat goed op met een fraaie herstelslag of een goede up-and-down. Dat het verschil na 72 holes slechts drie slagen was (Mina Harigae volgde als nummer twee met -9) was vooral te danken aan twee late (16 en 18) en onnodige bogeys, waarvan de laatste een echte 'Scheffler' was van binnen een meter op de slothole.

'Ik was de hele dag zó nerveus en hoewel ik wist dat het niet meer mis kon gaan was ik bij die laatste putt zenuwachtiger dan ooit. Dit was het toernooi dat ik als kind altijd al wilde winnen, dat ik nu de derde Australische vrouw ben die haar naam op de beker krijgt is iets wat ik eigenlijk nog nauwelijks kan geloven.'

PGA Tour

Wat gold voor de slotronde van het U.S. Women's Open, gold in zekere zin ook voor de slotdag van The Memorial, het sterk bezette toernooi van Jack Nicklaus.

Na 54 holes was de leiding van Billy Horsschel comfortabel en zijn spel vooral zo overtuigend dat de uitdagers zich bij voorbaat neer leken te hebben gelegd bij het onvermijdelijke. De Amerikaanse nummer 11 van de wereld kon zich zelfs een slotronde in level par veroorloven op weg naar de zevende zege op de PGA Tour. Met -13 had de 35-jarige na 72 holes vier slagen voorsprong op runner-up Aaron Wise.

'Ik hoefde vandaag niets speciaals te doen', vatte Horsschel zijn gameplan van de laatste dag kort samen. 'Ik had een ruime voorsprong en wist wat ik moest doen, waar ik moest zijn en waar niet. Eerder dit jaar had ik al de kans om een toernooi te winnen, ik denk dat het hoog tijd was.'

Tour
  • ProShots