Drie landgenoten finishen in top-10 Porsche European Open

Niet één, maar twéé landgenoten stonden met nog iets meer dan een halve ronde te gaan bovenaan het leaderboard in het Porsche European Open maar een Nederlandse overwinning bleek net te hoog gegrepen. Wel eindigde runner-up Wil Besseling nooit hoger op de DP World Tour en doet hij heel goede zaken op de Order of Merit.

besseling

Het spel van Wil Besseling was op de slotdag van het Porsche European Open lang 'winnaarswaardig'. De 36-jarige Nederlander, die in het Dutch Open de cut nog miste, was strak en goed en hij oogde volledig in controle, geen moment onder de indruk van de kans die hij zichzelf op de moeilijke baan even buiten Hamburg had gegeven.

Veel birdies maakte hij niet (drie en elf) de eerste uren van dag 4, al gaf hij zichzelf voldoende kansen. Tegelijkertijd kan gesteld worden dat hij enkele keren ook goed wegkwam en averij van de kaart wist te houden en ook dat zou op de Green Monster zomaar genoeg kunnen zijn om er met de zege vandoor te gaan.

Dat Besseling na 112 starts op het hoogste niveau nog altijd moet wachten op die eerste zege was vooral het gevolg van één slechte hole.

De par-5 vijftiende speelde de hele week al lastig (gemiddeld boven par) maar Besseling maakte het zichzelf wel héél moeilijk. Nadat hij eerst zijn drive links in de diep rough sloeg, miste hij de bal met de tweede slag bijna volledig en had hij zelfs alle geluk dat hij de bal met zijn derde slag weer in het spel kon brengen waardoor een par zijn kansen in leven had kunnen houden. Had kunnen want in plaats van een ijzer naar het midden van de green voor een up-and-down shankte Besseling zijn approach bijna in het water en toen hij vanaf daar ook geen up-and-down wist te maken verscheen er een dubbel op zijn kaart en waren zijn kansen op de zege verkeken.

Een knappe birdie op zestien hield zijn kansen nog even in leven, en toonde vooral ook karakter, de bogey op zeventien bezegelde zijn 'lot' al wist hij met een birdie op de slothole, voor een totaal van -4, voor het eerst als tweede te eindigen op de DP World Tour. Knap, al zal het gevoel van een gemiste kans nog wel even blijven knagen.

Aan de andere kant: door de tweede plaats neemt hij zoveel prijzengeld mee naar huis (een kleine twee ton) dat zijn kaart voor 2023 nagenoeg zeker is. Daarnaast mag hij zich opmaken voor zijn Majordebuut. In de miniranking voor plaatsing voor het U.S. Open stijgt hij direct naar plaats 7 waardoor hij vijftien jaar na zijn debuut als pro ook zijn debuut mag maken in een Major.

Besseling was niet de enige landgenoot met dat gevoel, ook Huizing stapte met gemengde gevoelens van de baan, ondanks de eerste top-10 op het hoogste niveau uit zijn loopbaan.

Na vier birdies (en één bogey) op de front nine meldde ook Daan Huizing zich bovenaan het leaderboard. Sterker, op de eerste hole na de turn had de inwoner van Amersfoort een putt om alleen aan de leiding te gaan maar nadat zijn putt op even miraculeuze als brute wijze buiten de hole bleef duurde het schijnbaar net even te lang voor hij die teleurstelling verwerkt had. De triple bogey 8 die hij op de elfde moest slikken haalde een streep door zijn titelaspiraties en uiteindelijk moest hij, na een op zichzelf prima slotronde in level par, genoegen nemen met de gedeelde tiende plaats en de wetenschap dat hij ook nog eens voldoende op was geschoven op de inschrijflijst van het Scandinavian Mixed Open om volgende week een nieuwe gooi te mogen doen naar zijn eerste overwinning op het hoogste niveau.

Johannes Veerman tenslotte deed geen moment mee om de zege maar eindigde in de luwte, en na een birdie-birdie finish, fraai als gedeeld tiende in het door de Fin Samooja gewonnen toernooi. De Fin was op de slotdag allerminst onder de indruk van de reputatie van de baan en verbeterde op weg naar zijn eerste zege op het hoogste niveau en passant het baanrecord door in 64 slagen (-8, drie slagen beter dan welke ronde deze week dan ook) rond te gaan. Met een eindscore van -6 bleef hij de rest van het veld twee slagen voor.

Tour
  • Golfsupport