Luiten last golfpauze in

Hoewel hij donderdag tegen de Tour zei dat hij vanwege rugklachten niet verder kon spelen, schreef Joost Luiten vrijdag de werkeljke reden op zijn website: de zesvoudig tourwinnaar zit er mentaal doorheen en acht zichzelf niet in staat topsport te bedrijven.

joost luiten

'Zoals jullie ongetwijfeld hebben meegekregen heb ik me in de eerste ronde van het Porsche European Open in Hamburg na vijf holes teruggetrokken. Tegen de Tour gaf ik een rugblessure op als oorzaak, dat leek me op dat moment even handiger, maar de werkelijkheid is anders. Ik ben op dit moment mentaal gewoon niet in staat om topgolf te spelen en daar wil ik niet omheen draaien', schrijft Luiten op zijn website in een lang en eerlijk bericht.

Waar hij vorige week in het Dutch Open openlijk erkende de verleiding van de baan te lopen maar net te hebben kunnen weerstaan, was er in Hamburg geen houden meer aan, zo moest hij toegeven. 'Ik haat opgeven maar weet dat het de enige juiste beslissing was. Ik moest mezelf in bescherming nemen na drie ballen achter elkaar in het water. Ik stond op het punt uit woede en frustratie met mijn hand heel hard tegen een boom te slaan, gelukkig heb ik mezelf nog net kunnen inhouden en ben ik op tijd gestopt', aldus Luiten nadat hij na vijf holes al op +11 stond.

Joost Luiten kende een uiterst teleurstellende start van het seizoen, wisselde van swingcoach, en ging vorige week in het Dutch Open van hoge hoogtes (leider na dag 1) naar diepe dieptes (+7 op dag 3) en zijn emoties pasten zich daar op aan: van de Joost Luiten die iedereen kent, tot een speler die zei zich te schamen voor zijn spel en zijn eigen optreden 'zielig' noemde.

Wat de oorzaak van de problemen zijn voor de normaal mentaal ijzersterke Luiten, wist hij zelf ook niet.

'Waar ik precies last van heb vind ik lastig om de vinger op te leggen. Buiten de golfbaan heb ik het juist heel erg naar mijn zin. Ik ben gelukkig, ga over een paar maanden trouwen, daar kijk ik naar uit. Maar op de golfbaan ben ik al een tijd niet de Joost Luiten die ik wil zijn. De mindere prestaties helpen niet, maar er is gewoon meer aan de hand. Ik mis op de golfbaan de energie, krijg het op de een of andere manier niet rond in mijn hoofd, raak heel snel gefrustreerd. Misschien is het een soort burn-out of noem het een golfdepressie.'

Hoewel Luiten niet weet hoe lang hij 'pauze' neemt, is hij vast van plan terug te keren.

'Ik hoor al een tijdje verhalen dat Joost Luiten wel klaar is met topgolf, dat ik er de brui aan wil geven. Het tegendeel is waar. Ik ben misschien wel meer gemotiveerd dan ooit tevoren, train juist heel hard om terug te komen aan de top. Maar mentaal zit ik met mezelf in de knoop en dat speelt al geruime tijd. Voorlopig neem ik daarom afstand van het golf. Of dat twee weken is, twee maanden of misschien nog wel langer, ik kan er op dit moment niets zinnigs over zeggen. Ik ga pas weer toernooien spelen als ik er helemaal klaar voor denk te zijn.'

Tour
  • Golfsupport