Alleen Luiten en Van Meijel door

Ook op dag twee liet Bernardus zijn tanden zien en slechts twee Nederlanders haalden het weekend. De Portugees Ricardo Gouveia staat halverwege het 102de Dutch Open aan kop.

Ricardo Gouveia

Bernardus speelt deze week zoals architect Kyle Phillips het bedoeld heeft: fast and running, met een flinke bak wind als extra tegenstander. Uit positie liggen, resulteert hier al snel in een bogey of erger, maar als je fairways en greens slaat, kun je ook scoren.

Dat bewees Haotong Li, die met een 63 in de ochtend de koppositie veroverde. 'Met birdie, birdie, eagle had ik had een geweldige start', aldus de Chinees die twee keer won op de Europese Tour, maar die al weer vier jaar wacht op een nieuwe titel. 'Ik speelde wat veiliger dan gisteren en maakte minder fouten, dat is belangrijk hier. En ik heb veel putts gemaakt, dat scheelt altijd.'

De hele dag prijkte de naam van Li met -9 bovenaan het leaderboard, maar op de valreep ging Ricoardo Gouveia hem nog voorbij. De Portugees tekende in de middag voor een 66 (-6), mede dankzij twee birdies op zijn laatste drie holes.

'Ik speelde vanaf het begin al goed', aldus de vijfvoudige winnaar op de Challenge Tour. 'Ik heb een paar goede putts gemaakt en hield de bal goed in het spel, zodat ik nog kon herstellen als ik wat uit positie lag. Ik speel normaal wel goed in de wind, dus de omstandigheden zijn in mijn voordeel.'

Op -10 heeft Gouveia halverwege het 102de Dutch Open een slag voorsprong op Li, en twee slagen op de Pool Adrian Meronk (68) en Matt Wallace (67).

De Engelsman probeert het na een weinig succesvol uitstapje op de PGA Tour weer in Europa en komt dus weer bovendrijven. 'De greens zijn hier wat langzamer dan in Amerika, dus kun je aanvallender zijn', aldus Wallace. 'Maar het was echt niet zo makkelijk als mijn kaart doet vermoeden. Maar ik bleef positief, dat is de grootste winst: niet te lang blijven hangen in de slechte slagen en jezelf op de schouder kloppen als je een goede bal slaat.'

Opvallend is ook de prestatie van Scott Hend, die er na tien gemiste cuts op rij eindelijk weer eens bij is in het weekend. De Australiër gaf naar eigen zeggen in deze periode 50.000 dollar uit, terwijl er dus geen cent binnenkwam. Op -5 staat hij halverwege het 102de Dutch Open op het randje van de top tien. Zijn boekhouder zal er blij mee zijn.

En dan de Nederlanders. De cijfers zijn hard. Van de veertien landgenoten die aan de start verschenen (vijftien inclusief Johannes Veerman), zien we er morgen nog twee terug: Joost Luiten (-4) en Lars van Meijel (-3), op respectievelijk de 19de en 28ste plaats. Beiden speelden in de ochtend.

De cut pendelde de hele dag tussen -1 en level par, en Dario Antonisse (par) mocht dus lang hoop houden op een langer verblijf in Cromvoirt. Het zou hem gegund zijn, vooral omdat hij op de slothole een geweldige par maakte.

De jonge pro sloeg zijn drive op de laatste hole in het water en moest een eind terug droppen, waardoor hij niet naar de green kon. 'Ik had een zanderige ligging en sloeg mijn derde slag in de fairwaybunker. Mijn caddie hield me rustig en en zei dat ik misschien nog par kon maken en dat dit genoeg kon zijn om de cut te halen.'

Die prachtige up-and-down van 120 meter kwam er, maar het was toch net niet voldoende In de laatste flight van de dag maakte David Law een birdie op zijn laatste hole, waardoor er precies 65 spelers onder par speelden over 36 holes en de cut toch naar -1 ging.

Aan Luiten en Van Meijel dus de taak om het roodwitblauw dit weekend fier te laten wapperen.

Tour
  • Golfsupport