Zege Van der Valk in Azië

Waar de in Manilla woonachtige Nederlander door een play-off de winst greep, grepen de Nederlanders op de Alps Tour mis, waar de winst ging naar een Italiaan met een superslotronde in slechts 59 slagen.

guido van der valk

Dat de laatste foto's bij de fotopersbureaus uit 2013 dateren, maakt direct duidelijk dat Guido van der Valk al even van de Nederlandse radar is. De voormalig speler van de Asian Tour woont al jaren op de Filippijnen en speelt daar niet veel en dan vooral op lokale circuits als de Philippine Golf Tour.

Dat de inmiddels 42-jarige speler uit Lelystad het golfen nog altijd niet verleerd is bewees hij vandaag nog maar eens door zich tot winnaar van het 2022 ICTSI Splendido Taal Championship te laten kronen. Na rondes in 68, 70, 66 en opnieuw 68 slagen eindigde de Nederlander met een totaal van -16 als gedeeld leider, waarna een play-off noodzakelijk werd.

'Ik denk niet dat ik ooit een langere putt heb gemaakt, maar ook dat soort dingen gebeuren', reageerde Van der Valk na afloop van de verlenging op de extreem lange putt die hem een plek in later door hem gewonnen de play-off gaf.

Einduitslag

Op de Alps Tour was er geen Nederlands succes al kon je dat Floris de Haas (T5) en Davey Porsius (T10) nauwelijks verwijten. De twee kansrijk aan de slotdag begonnen landgenoten tekenden voor een 68 en een 70 maar eindigden desondanks op ruime afstand van de uiteindelijke winnaar, de Italiaan Gregorio de Leo die met een spectaculaire slotronde een stukje geschiedenis schreef.

De Italiaan was na zes holes pas één onder par, maar begon op hole 7 aan een reeks die hij (noch iemand anders) snel zal herhalen: birdie, eagle, birdie voor de turn, om vervolgens op alle holes van tien tot en met zestien ook een slag te winnen waardoor hij tekende voor een ronde in 59 slagen en daarbij, door een bogey op de slothole (...) nog een kans liet liggen op een nog uniekere 58 bovendien.

Tour
  • Golfsupport