Bernardus 2.0

De kanshebbers en de Nederlanders voor het 102de Dutch Open … Precisie vereist voor PGA Tour-spelers … Sven Maurits speelt Schots Challenge Open … Romy Meekers en Pasqualle Coffa doen mee aan het Belgisch Open

Bernardus

DP World Tour
Kampioenschap:
102de Dutch Open
Data: 26 - 29 mei 2022
Baan: Bernardus Golf, Cromvoirt, Noord-Brabant (Ned)
Lengte: 6.790 meter
Par: 72
Prijzengeld: € 1.750.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 8.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen exclusief live op Ziggo Sport Golf.
Woensdag van 21.00-21.30 uur voorbeschouwing. Donderdag van 13.00-18.30 uur. Vrijdag, zaterdag en zondag van 13.20-18.30 uur.
Nederlanders: Naast Luiten, Besseling, Huizing en Van Driel doen er nog tien landgenoten mee. Alle deelnemers staan op de entry list.
Mooie namen: Thomas Pieters, Ryan Fox, Bernd Wiesberger, Rafa Cabrera Bello, Jordan Smith, Oliver Bekker, Matti Schmid, Thomas Detry, Rasmus Højgaard, Nicolai Højgaard, Thomas Bjørn, Kristoffer Broberg en Thorbørn Olesen
Starttijden dag 1 en en 2: Dario Antonisse is donderdag om 7.30 uur de eerste Nederlander die afslaat. Joost Luiten gaat donderdag om 13.30 uur (begin ook van het live-verslag op tv) samen met favoriet Ryan Fox en titelverdediger Kristoffer Broberg de baan in. Darius van Driels ronde begint twintig minuten eerder. Daan Huizing gaat om 12.50 uur van start.
Wil Besseling speelt donderdagochtend vanaf 8.30 met Bernd Wiesberger en Thomas Pieters.
De laatste spelers worden donderdag en vrijdag om 14.30 op de tee verwacht.
Alle starttijden eerste twee dagen
Winnaar in 2021: Kristoffer Broberg (Zwe)
Laatste vijf winnaars: 2021 – Kristoffer Broberg (Zwe), 2019 – Sergio Garcia), 2018 -Ashun Wu (Chi), 2017 – Romain Wattel (Fra), 2016 – Joost Luiten (Ned)
Noot: niet gespeeld in 2020 vanwege Covid-19
Bijzonderheden: Een van de oudste Opens van Europa wordt op een van de jongste banen van Nederland gespeeld.
Bernardus Golf is een ontwerp van Kyle Phillips en de Amerikaan is erin geslaagd om een klassiek ogende baan te creëren, die vorig jaar veel lof oogstte bij spelers, officials en media.
Het is een course met slechts één grassoort van tee tot en met green: roodzwenk. Dat begint pas echt te groeien als het minimaal vijftien graden is, maar aan het begin van de week zag de baan er goed uit.
Miguel Vidaor, de toernooidirecteur van de DP World Tour, was maandag al een tevreden mens.
Hij denkt de greens te kunnen pushen richting 11,0 op de stimpmeter en dat de pinposities lastiger zullen zijn dan in september 2021. De enige echte verandering is de par-3 zeventiende, waar in ieder geval de eerste twee dagen de backtee zal worden gebruikt. Dat kon vorig jaar niet omdat het publiek daar toen lastig langs kon lopen.
Omdat het Dutch Open van september naar mei verhuisde, kun je bijna van Bernardus 2.0 spreken. Goed nieuws is dat er de komende dagen meer wind wordt verwacht dan in de editie 2021.
Vorig jaar won de Zweed Kristoffer Broberg met een score van 23 onder par – vooral omdat bijna elke putt viel – en moest je dertien onder zijn om in de top-10 te eindigen.
Broberg, die sinds Qatar (eind maart) niet meer speelde, kan de eerste speler in 44 jaar worden die zijn titel met succes verdedigt.
Zoals gezegd holede Broberg vorig jaar wel heel veel putts (hij had er gemiddeld slechts 25,75 per ronde) en de Zweed won op de greens per ronde 3,65 slagen op de rest van het veld.
De meeste andere spelers uit de top-10 scoorden hoog in de categorie approaching en goede slagen naar de green lijken ook deze week de sleutel tot succes te zijn.
Op basis van de cijfers van de laatste drie maanden kun je stellen dat de Nieuw-Zeelander Ryan Fox (die afgelopen week na drie ronden nog zeventiende was in het PGA Championship) Thorbjørn Olesen en Bernd Wiesberger in ieder geval op papier voorname kandidaten zijn.
En de Nederlanders? Darius van Driel en Johannes Veerman – we tellen hem ook maar mee – eindigden in 2021 in de top-10. Luiten en Besseling werden vroeg uitgeschakeld.
Kijken we naar de cijfers van dit seizoen, dan ziet het er gewoon niet goed uit voor de Oranje-spelers. Maar hopelijk kan het thuispubliek een flinke steun in de rug zijn.
En dan nog dit (I): De beste drie spelers van het eindklassement die nog niet zijn geplaatst voor het 150ste Open Championship mogen in juli ook naar St Andrews.
En dan nog dit (II): Het Dutch Open is het derde van vier toernooien van de DP World Tour de meetellen voor een speciale ranking. De beste tien mogen meedoen aan het volgende maand te spelen U.S. Open.
En dan nog dit (III): De 61 die Kristoffer Broberg vorig jaar op zaterdag liet noteren, is het baanrecord van Bernardus.
En dan nog dit (IV): De par-5 twaalfde was in 2021 met een gemiddelde score van 4,46 de gemakkelijkste hole. De moeilijkste was de 395 meter lange par-4 tweede. ‘Het veld’ had daar gemiddeld 4,23 slagen voor nodig.
En dan nog dit (V): Via Dutch Open Radio kun je elke dag vanaf ongeveer 9.30 uur in de baan, thuis of in de auto volgen wat er in de baan gebeurt.

PGA Tour
Kampioenschap:
Charles Schwab Challenge
Data: 26 - 29 mei 2022
Baan: Colonial Country Club, Fort Worth, Texas (VS)
Lengte: 6.592 meter
Par: 70
Prijzengeld: $ 8.400.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 15.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Golf TV.
Ziggo Sport Golf zendt op woensdag 1 juni van 18.00 – 19.00 uur een samenvatting uit.
Mooie namen: Justin Thomas, Jordan Spieth, Collin Morikawa, Scottie Scheffler en Bryson DeChambeau
Winnaar in 2021: Jason Kokrak (VS)
Laatste vijf winnaars: 2021 – Jason Kokrak (VS), 2020 – Daniel Berger (VS), 2019 – Kevin Na (VS), 2018 – Justin Rose (Eng), 2017 – Kevin Kisner (VS)
Bijzonderheden: Een paar dagen na zijn grote succes in het PGA Championship gaat Justin Thomas proberen om zijn zestiende zege op het hoogste niveau te behalen.
De Charles Schwab Challenge heette jaren het Colonial Invitational (eerste editie was in 1946), maar wat in ieder geval bleef is dat de winnaars heel vaak uitstekende ballstrikers zijn. De baan is namelijk niet lang, maar op veel plaatsen wel smal.

LPGA Tour
Van 25 – 29 mei wordt het Bank of Hope LPGA Match-Play gespeeld (meer bijzonderheden en vanaf woensdag scoring).
Het decor van het met 1,5 miljoen gedoteerde kampioenschap wordt gevormd door Shadow Creek bij Las Vegas.
Dewi Weber is niet hoog genoeg gerankt om mee te kunnen doen.

Ladies European Tour
Het is natuurlijk jammer dat het op de kalender teruggekeerde Belgisch Open – met Mithra als hoofdsponsor – van 27 – 29 mei (bijzonderheden en vanaf vrijdag scoring) uitgerekend tijdens het Dutch Open voor mannen wordt gespeeld.
Aan het met 200 duizend euro gedoteerde toernooi op de Naxhelet Golf Club doen namens Nederland Paqualle Coffa en Romy Meekers mee.

Challenge Tour
De Newmachar GolfClub in Aberdeenshire vormt het decor van het Schots Challenge Open (bijzonderheden en scoring) dat een prijzengeld van 270 duizend euro heeft.
Sven Maurits, die het vorig jaar niet slecht deed op Bernardus, staat op de entry list.

Satellite Tours
Pas van 22 – 24 juni gaat de Pro Golf Tour verder gaat met het Pools Open (bijzonderheden).
Op de Alps Tour wordt van 25 – 27 mei in Italië – bij Como – het Memorial Giorgio Bordoni gespeeld (bijzonderheden en scoring).

Tour
  • Golfsupport.nl