Geweldige comeback Thomas

Ondanks een shank maakte Justin Thomas op de slotdag van het PGA Championship een achterstand van zeven slagen goed en won hij zijn tweede Wannamaker Trophy.

Geweldige comeback Thomas

Op de tee van de lange par-3 zesde hole van Southern Hills stond Justin Thomas level par voor de dag, toen hij zijn ijzer-5 op de hosel raakte en de bal strak naar rechts het bos in stuurde. 'I just cold shanked it', aldus de winnaar van het PGA Championship in 2017.

Zijn herstelslag raakte een boom en kwam in de bunker van de naastgelegen hole terecht. Je wint echter geen vijftien keer op de PGA Tour door op te geven. De 29-jarige pitbull uit Louisville, Kentucky sloeg een 'cutty pitching wedge van 90 meter' die op zeven meter van de vlag eindigde, en maakte de putt. 'Dat was de beste bogey die ik in mijn leven gemaakt heb'.

Het bleek ook het begin van een briljante inhaalrace. Op de resterende tien holes maakte Thomas vijf birdies voor een 67 (-3), waarmee hij een plekje veroverde in de play-off van drie holes met Will Zalatoris (71). Hierin maakte hij nog twee birdies, wat voldoende was voor zijn tweede Major-overwinning, precies vijf jaar na zijn eerste PGA Championship.

Klik hier voor de einduitslag.

Het afgelopen jaar tekende Thomas voor de ene na de andere top 10, maar steeds was er iemand beter. Na een frustrerende 74 op de lastige zaterdag leek er weer een kans verkeken, maar caddie 'Bones' – die Phil Mickelson aan meerdere Majors hielp – had een peptalk in de aanbieding. 'In golf is alles mogelijk', aldus Bones. 'Justin is veerkrachtig en heeft alle slagen in huis om in de aanval te gaan. Dat heb ik 'm verteld.'

Hij had gelijk, al was er wel wat hulp nodig van overnight leader Mito Pereira (75). De naar eigen zeggen 'ongelofelijk zenuwachtige' Chileen, die pas zijn tweede Major speelde, hield de boel lang bij elkaar, maar zakte op de slothole alsnog door het ijs. Een par was genoeg geweest voor de overwinning, een bogey voor de play-off, maar hij sloeg zijn drive in het water en moest na en double bogey genoegen nemen met een derde plek.

Tour
  • ProShots