Eindhovensche en Haagsche landskampioen

Op de prachtige baan van de Hooge Graven werd na twee coronajaren de Hoofdklasse eindelijk weer 'gewoon' beslist. Met de dames van de Koninklijke Haagsche en de heren van de Eindhovensche als grote winnaars.

haagsche

Vooral bij de vrouwen was de spanning om te snijden de laatste holes. Favoriet 'de Pan' was met een 4-2 voorsprong uit de ochtendsessie gekomen en leek in de middag op weg naar weer een landstitel, maar met de finish in zicht werden de bordjes verhangen. Nadat Fleur van Beek en Caroline Karsten al vroeg de eerste punten veilig hadden gesteld (beiden na een 4&3 zege) was het slotspeelster Petra Gruppelaar die met 6&5 de ploeg uit de hofstad nieuwe energie gaf. En toen routinier Myrte Eikenaar en Charlotte Roodenburg allebei hun partij wonnen (Noa van Beek leek de partij tegen Roodenburg in handen te hebben maar ging op achttien alsnog onderuit) kwam het aan op de laatste nog in de baan zijnde partij waarin Britt op den Winkel op basis van iets meer ervaring de overhand leek te hebben op Laura Groen.

Voor Groen was de laatste holes zichtbaar dat de druk enorm was, maar nadat ze hole 17 na een slechte afslag nog aan haar tegenstander van 'de Pan' moest laten, hield ze op 18 de zenuwen in bedwang door een lange putt van net buiten de green dood bij de hole te leggen waardoor Op den Winkel in moest chippen om een verlening af te dwingen.

Dat lukte niet waardoor de KHGCC voor het eerst in tien jaar - en ondanks het gegeven dat ze drie vaste waardes misten - met 10-8 de titel grepen.

'Ze hebben echt gevochten als leeuwen', was coach Mike Yarnold na afloop niet voor niets in de wolken. 'Deze meiden hebben zo'n enorme veerkracht laten zien en hebben zulke stappen gemaakt, dat is echt niet te beschrijven. Ik ben onwaarschijnlijk trots op wat er hier vandaag, en het hele seizoen is gebeurd.'

Ook routinier Eikenaar kon het bijna niet geloven dat ze met haar team de titel had gepakt.

'Het was ontzettend close en eigenlijk rekenden we ook nergens op dit weekend. Ik ben echt enorm trots op ons. Het is tien jaar geleden dat de Haagsche kampioen werd, om daar een bij te hebben mogen dragen is supermooi. Nogmaals, ik ben echt ontzettend trots'.

Bij de mannen was het een stuk minder spannend. Ook daar was het verschil na de ochtendsessie niet groot (4-2 voor de Eindhovensche) maar waar het bij de vrouwen tot het laatst nog alle kanten op kon, was dat bij de heren veel minder het geval. Hoewel er ook hier een 10-8 de boeken in zal gaan vertelde dat niet het verhaal van de dag.

'Je moet het natuurlijk altijd nog doen, maar heel eerlijk? Dit was eigenlijk wel de verwachting dit weekend. We hebben heel goed gewerkt en de jongens zijn steeds meer een team geworden. Wat ik zeg, dan moet je het nog altijd wel laten zien, maar ik denk dat we dit weekend gewoon heel strak gespeeld hebben en daarmee de terechte kampioen', aldus coach Eric der Kinderen die zijn club ook nog de reservecompetitie zag winnen.

Menno Pelk, van het verliezende Rosendaelsche: 'Natuurlijk is dit teleurstellend, maar wij missen onze eerste man, en dan moet iedereen niet alleen een tandje extra doen, maar moet het ook een beetje meezitten. Dat zat het niet en Eindhoven speelde gewoon heel strak. Daar valt niets op af te dingen.'

Clubs & amateurs
  • Golfers Magazine