Zalatoris leidt de dans

Halverwege het PGA Championship staat Will Zalatoris op pole position voor zijn eerste Major, al liggen er grote namen op de loer.

Zalatoris leidt de dans

Dat Zalatoris een 'hele grote' kan worden is al langer duidelijk. De 25-jarige golfer uit San Francisco is een geweldige ball striker en sinds hij zich twee jaar geleden op het hoogste niveau meldde, is zijn naam regelmatig hoog op het leadeboard te vinden – vooral in Majors, als de omstandigheden bijna per definitie lastig zijn. 'Dan laat ik mijn ball striking het werk doen', geeft Zalatoris hiervoor als reden.

Toen hij twaalf jaar oud was, riep zijn coach David Price halverwege een swing een balvlucht, zodat zijn pupil tijdens de swing aanpassingen moest maken om de gevraagde slag te produceren. 'Hij kon dat toen al', aldus Price. Ook groeide Zalatoris op naast Jordan Spieth en Scottie Scheffler, waarmee hij tot een gouden lichting behoort.

Met zijn steile swing slaat hij ballen makkelijk uit de hoge rough, wat ook deze week op Southern Hills een grote plus is. De eerste 36 holes van het PGA Championship raakte hij nog niet de helft van de fairways – slechts vijf spelers die de cut haalden, sloegen er minder. Toch staat hij keurig in de top 10 qua GIR's en approaches en prijkt zijn naam met -9 trots bovenaan het leaderboard.

Dat laatste betekent automatisch ook dat de putter – het zwakke punt van Zalatoris – deze week 'luistert'. De lange man uit Californië kan op de greens soms volledig de weg kwijtraken, maar de armlock-methode (waarbij je het uitstekende deel van de grip tegen tegen je voorste onderarm drukt om je polsen uit het spel te halen) werkt momenteel als een zonnetje. Na twee ronden leidt hij zelfs de statistiek Strokes: Gained Putting (+6.18). Van de negen keer dat hij een green mistte, wist hij acht keer een up-and-down te maken. Dan kunnen er mooie dingen gebeuren.

We zijn echter pas halverwege. Op één slag achterstand loert de onbekende Chileen Mito Pereira (-8), maar Zalatoris zal zich meer zorgen maken over Major-kanonnen als Justin Thomas (-6), Bubba Watson (-5) en Rory McIlroy (-4).

De laatste had niet het heilige vuur van de dag ervoor, maar hield de boel met een 71 (+1) genoeg bij elkaar om een kans te houden. Wel zal hij vandaag wat van de achterstand van vijf slagen moeten afknabbelen om weer eens een Major op zijn palmares te mogen bijschrijven.

Andere noemenswaardige zaken. Jordan Spieth (T30 op +1) zal nog even moeten wachten op zijn Career Grand Slam. Tiger Woods (T53 op +3) haalde knap de cut, met een solide tweede omgang in 69 slagen. Thomas Pieters leverde met 73 flink wat plaatsen in, maar is met +2 (T41) nog wel twee dagen van de partij.

Minder goed nieuws was er voor onder andere Dustin Johnson (+6), Scottie Scheffler (+6), Adam Scott (+7), Segio Garcia (+7), John Daly (+8), Patrick Cantlay (+11), Erik van Rooyen (+11) en Matthew Wolff (+13). Zij zijn er dit weekend niet meer bij.

Tour
  • Golfsupport