Voor Jelle Brouwer met Burggolf aan de weg timmerde, was hij samen met zijn inmiddels4 overleden broer Anne en hun bedrijf Burginvest al in de jaren tachtig een belangrijke sponsor en steunpilaar van Robbie van Erven Dorens en zijn Dutch Open.
Burginvest zorgde voor een stevige financiële injectie waardoor grote namen als Severiano Ballesteros, Ray Floyd, Sam Snead en Johnny Miller naar Nederland konden worden gehaald. Mede daardoor werd het niveau van het Open – en dat in een zeker toen – klein golfland ineens vrij hoog.
In 1987 berichtte Nederlandse kranten over de plannen van Vendex – de moedermaatschappij van Vroom & Dreesmann – om met dochteronderneming Publi-Golf in vier jaar tijd in Nederland niet minder dan vijftien golfbanen aan te leggen en te exploiteren.
Uiteindelijk werd dat de basis voor Burggolf, ook al omdat Jelle Brouwer een persoonlijke relatie met Vendex had.
Je kunt stellen dat Jelle Brouwer een goede visie had. Burggolf groeide als kool – er werd naar verluidt zo’n honderd miljoen gulden geïnvesteerd – maar kon het in 1993 niet meer bolwerken, mede omdat de rente snel en fors steeg door de Golfoorlog van 1991. Huisbankier ING trok de stekker uit het bedrijf.
Lodewijk Klootwijk, vertrekkend directeur van de NVG, zei daarover dit op de website van het blad De Greenkeeper: ‘Jelle had het idee opgevat om het bedrijfsleven een plek te geven op de golfbaan via een bedrijfslidmaatschap op kwalitatief hoogwaardige banen. En tot de dag van vandaag heeft Nederland het hoogste percentage bedrijfslidmaatschappen van Europa.’
'Kijk, aan het concept van Brouwer mankeert niets’ zei de in 1993 door ING aangestelde interim-directeur Wildvank destijds tegen het FD. ‘Het idee om een reeks van golfbanen te exploiteren op basis van drie groepen spelers - verenigingsleden, bedrijfsleden en bezoekers – is uitstekend. Dat uitgangspunt hebben wij ook vastgehouden. Maar waar het fout ging, dat was bij de organisatie. Alles werd centraal in Driebergen geregeld.'
Wildvank in het artikel: ‘Wij zitten dit jaar (1993, red) op een kostenniveau dat 40% lager ligt dan voorheen. Op een omzet vorig jaar van acht miljoen gulden werd een verlies van 17,5 miljoen gulden geleden. Dit jaar komen wij uit op een verlies van minder dan een miljoen gulden en volgend jaar moeten wij quitte kunnen spelen.'
Anno 2022 bestaat Burggolf nog steeds en het concern heeft zes banen in bezit. Het idee van Jelle Brouwer is dus niet helemaal verloren gegaan. Waarbij je kunt aantekenen dat de pionier Jelle Brouwer misschien wel tien jaar te vroeg was met zijn Burggolf-project.
Klootwijk: ‘Zijn visie heeft ons allemaal geholpen. Daarbij was Jelle een bijzonder mens.’
- Familie Brouwer