Baantip: Cruden Bay

Soms is het lastig om je de holes van een linksbaan te herinneren, maar dat geldt niet voor Cruden Bay. Dit design van Old Tom Morris is sinds 1899 nauwelijks veranderd en trakteert je op geweldige uitzichten, quirky holes en spektakel van begin tot eind. Onvergetelijk.

Baantip: Cruden Bay

'Je herinnert je alleen de waanzinnige meesterwerken', meende Tom Simpson, de Engelse golfbaanarchitect die bekend stond om zijn onconventionele en compromisloze ontwerpen. Het net boven Parijs gelegen Morfontaine (over aanraders gesproken) is misschien zijn beroemdste baan, maar als je op zoek bent naar onvergetelijke holes, dan moet je naar het Noorden, naar het Schotse Cruden Bay.

Old Tom Morris en Archie Simpson tekende eind 19de eeuw voor het oorspronkelijk ontwerp, maar Tom Simpson gaf de baan bij Aberdeen in 1926 een zeer geslaagde make-over, waarbij hij de originele greens en de routing gelukkig grotendeels intact hield. Wel versterkte hij het effect van de enorme duinen, wat tijdens de ronde zorgt voor onophoudelijk spektakel en prachtige uitzichten over de Noordzee.

Maar het onvergetelijke van Cruden Bay zit 'm vooral in de vele verrassingen die je tijdens de ronde tegenkomt. Simpsons omschrijving 'waanzinnig' is misschien overdreven, maar 'excentriek' kun je dit design beslist noemen. Elke paar holes kom je weer iets memorabels tegen – of het nu een blinde drive naar een haalbare par-4 is, een rechthoekige green die meters lager uit het duin is uitgegraven en alleen via een trap te bereiken is, of een blinde par-3 die je óm het duin heen moet spelen.

Het maakt Cruden Bay zowel uitdagend als charmant, en een ronde hier staat garant voor prachtige verhalen en haarscherpe herinneringen. Zet 'm op je bucketlist.