Major in tijden van verwarring

Het PGA Championship wordt gespeeld op een klassieke baan en staat in het teken van het ontbreken van Phil Mickelson, de reële kans op een Career Grand Slam en de Saoedische aanslag op het fundament van de Tours … Ladies European Tour naar Evian met drie Nederlanders in het veld … Herstart Challenge Tour in Spanje

Southern Hills

Majors
Kampioenschap:
104de PGA Championship
Data: 19 - 22 mei 2022
Baan: Southern Hills Country Club, Tulsa, Oklahoma (VS)
Lengte: 6.902 meter
Par: 70
Prijzengeld: Dit wordt in de aanloop van het kampioenschap bekendgemaakt. Was in 2022 twaalf miljoen dollar.
Live Scoring: Vanaf donderdag 15.00 uur via website DP World Tour
Spelvorm: 72 holes strokeplay met een cut na twee ronden. Er doen 156 spelers mee (geen amateurs), waaronder de beste twintig van het PGA Kampioenschap voor clubprofessionals. De beste zeventig spelers plus ties gaan door naar het weekeinde. Er is geen ten shot rule.
Als er na 72 holes twee of meer spelers gedeeld eerste zijn, wordt er een mini-ronde van drie holes gespeeld: 13, 17 en 18. Is er vervolgens nog geen beslissing gevallen, dan is er een hole-voor-hole verlenging op 18 en eventueel op 13, 17 en vervolgens weer 18.
Televisie: Alle dagen exclusief live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 20.00– 2.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00 – 1.00 uur.
Mogelijk zijn er via de website van de PGA of America (niet te verwarren met de PGA Tour) beelden van zogenaamde selected groups te zien.
Nederlanders: Niemand. Het is nog maar twee jaar geleden dat Joost Luiten in San Francisco mee mocht doen.
Mooie namen: Naar verwachting zijn alle topspelers van de partij. Phil Mickelson heeft afgezegd, terwijl ook Paul Casey (al maanden aan zijn rug geblesseerd) en Sungjae Im (covid-19) niet meedoen. De deelname van Bryson DeChambeau (pols) staat nog niet vast.
Winnaar in 2021: Phil Mickelson
Laatste vijf winnaars: 2021 – Phil Mickelson (VS), 2020 – Colin Morikawa (VS), 2019 – Brooks Koepka (VS), 2018 – Brooks Koepka (VS), 2017 – Justin Thomas (VS)
Bijzonderheden: Dit PGA Championship heeft alles in zich om een van de opmerkelijkste Majors van de laatste decennia te worden.
Positief beginnen? Er is een redelijke kans dat er een nieuwe naam op de Olympus van golf komt: een speler die alle Majors minimaal één keer heeft gewonnen.
Op het lijstje staan nu de namen van Gene Sarazen, Ben Hogan, Jack Nicklaus, Gary Player en Tiger Woods.
Jordan Spieth won The Masters (2015), het U.S. Open (2015) en The Open (2017) – alle dus één keer. Als hij het PGA Championship wint, is de cirkel voor de Texaan rond.
Woods deed er van 1997 – 2000 over om de vier Majors te winnen. Jack Nicklaus van 1962 – 1966, Gary Player van 1959 – 1965. Ben Hogan van 1946 – 1954 en Gene Sarazen van 1922 – 1935.
Het is de vijfde keer dat Southern Hills gastheer is van het PGA Championship. Geen enkele baan kan bogen op zo’n geschiedenis.
De uit 1936 stammende course – een ontwerp van Perry Maxwell – werd vanaf 2015 door Gil Hanse op de schop genomen. Hij klaarde de klus op imposante wijze door onder andere oude foto’s en documenten te gebruiken. De greens werden opnieuw opgebouwd en voorzien van een systeem dat kan koelen of verwarmen. De tees en de 87 bunkers zien er grotendeels weer uit zoals bij de aanleg. Wel werden de fairwaybunkers verplaatst. De huidige generatie slaat immers aanzienlijk verder.
Hanse bracht zo de oude grandeur van Southern Hills terug maar slaagde er ook in om er een moderne ‘big golf course’ van te maken. Deze link gaat naar het verhaal erachter in woord en beeld. Een aanrader voor wie het kampioenschap deze week op Ziggo Sport Golf gaat bekijken.
Tiger Woods was de laatste winnaar op Southern Hills, in 2007. Woods won vijftien jaar geleden met een score van acht onder par en met een voorsprong van twee slagen op Woody Austin.
Hij speelde de tweede ronde in 63 slagen, wat toen een evenaring van het Major-record was. Nu is dat 62, na een sublieme derde ronde van Branden Grace in het door Jordan Spieth gewonnen Open Championship van 2017 op Royal Birkdale.
Woods’ putt voor birdie op achttien verdween in de hole – om er op onverklaarbare wijze weer uit tevoorschijn te komen.
Southern Hills was in 2007 wel eventjes 382 meter korter en het PGA Championship werd in augustus gespeeld, toen het extreem warm en zonnig was en er een licht briesje stond.
Kortom, de nieuwe versie van Southern Hills en het PGA Championship is in alle opzichten anders.
Want, beste golfvrienden, het gaat deze week niet alleen om uitstekende spelers, een fantastische baan, een mogelijke Career Grand Slam en een kampioenschap met een historie die teruggaat tot 1916.
Het gaat ook om de commotie die de belangrijkste Tours en de beste – pakweg – tweehonderd spelers in de wereld al enige tijd bezighoudt. De dreiging van een scheuring in golf, veroorzaakt door een dictatoriaal geleid land dat niets met golf heeft – en in feite met bijna geen enkele andere sport – maar dat zijn bloederige en vunzige straatje wil schoonwassen.
En dat regime, met zijn geldpakhuis dat vele malen groter is dan dat van Dagobert Duck, heeft een persoon ingehuurd die al decennia gefrustreerd rondloopt, omdat geen enkel verstandig persoon uit de golfwereld naar hem wil luisteren en omdat hij op tal van cruciale momenten in de Majors als een soufflé in elkaar zakte.
Greg Norman gaat als een dolleman tekeer om zijn zin te krijgen. Als een huurling die elke wandaad van het Saoedische regime in feite goed praat door te stellen dat iedereen wel eens fouten maakt.
Het is voorstelbaar dat Greg Norman komende week zijn lijstje met spelers bekend gaat maken voor zijn eerste slappe hap toernooi in Londen – want dat is het, ook al zit er misschien wel twee keer zoveel geld in de pot als in Tulsa.
Dat Phil Mickelson niet meedoet, heeft alles met Norman en de Saoediërs te maken. Hij stond op het punt toe te happen en toen deed hij ineens rake uitspraken over het bewind aldaar. Phil is in retraite gegaan en verdedigt deze week zijn titel niet.
Rory McIlroy zegt dat de Saoedische LIV Tour ‘dead in the water’ is.
Ik weet dat zo net nog niet. Voor veel spelers is geld een belangrijkere drijfveer dan het behalen van grote titels. En je kent het spreekwoord: als er één schaap over de dam is, volgen er meer.

DP World Tour
Nog een weekje wachten en dan staat de 101ste editie van het Dutch Open op het programma. Op Bernardus treedt van 26 – 29 mei naar verwachting een mooi veld aan. Kaartjes kun je hier alvast bestellen.

PGA Tour
Van 26 – 29 mei wordt op de niet lange, maar wel lastige baan van de Colonial Country Club in Fort Worth, Texas de met 8,4 miljoen gedoteerde Charles Schwab Classic (bijzonderheden) gespeeld.

LPGA Tour
Een weekje rust voor de dames van de hoogste divisie van het vrouwengolf. Van 25 – 29 mei wordt het Bank of Hope LPGA Match-Play gespeeld (meer bijzonderheden).
Het decor van het met 1,5 miljoen gedoteerde kampioenschap wordt gevormd door Shadow Creek bij Las Vegas.

Ladies European Tour
Van 19 – 21 mei staat het Jabra Ladies Open op het programma. Het met 250 duizend euro gedoteerde toernooi (bijzonderheden en scoring) vindt in het oosten van Frankrijk plaats op de Evian Resort Golfclub, die we natuurlijk vooral kennen van het Evia Championship, een van de vijf Majors..
Anne van Dam, Pasqualle Coffa en Romy Meekers doen mee.

Challenge Tour
Eindelijk vervolgt de Challenge Tour het seizoen 2022. Van 19 – 22 mei wordt op Nova Sancti Petri bij Cadiz het Spaans Challenge Open (meer bijzonderheden en scoring) gespeeld.
Lars van Meijel en Robbie van West staan op de deelnemerslijst.

Satelliet Tours
Pas van 22 – 24 juni gaat de Pro Golf Tour verder gaat met het Pools Open (bijzonderheden).
De Alps Tour vervolgt het seizoen van 25 – 27 mei met de in Italië – bij Como – te spelen Memorial Giorgio Bordoni (bijzonderheden).

Tour
  • PGA of America